Szent Mártont ábrázoló emlékbélyeget adott ki a Magyar Posta Zrt. az egykori püspök tiszteletére meghirdetett szentév alkalmából, a kibocsátási ünnepséget pénteken tartották a Pannonhalmi Főapátság főkönyvtárában. Az első pecsételést, amellyel hivatalosan is forgalomba hozták a bélyeget, Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát, Veres András szombathelyi megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke és Kovács Zoltán, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgató-helyettese végezte el.

MTI

A bélyegképen a Pannonhalmi Evangelistarium Szent Márton-ábrázolása és egy a középkori kódexből vett szövegrészlet található. Szent Márton a bélyeg bal oldalán látható, jobb kezében a püspöki botot, bal kezében pedig a jelképévé vált libát tartja. A bélyeg normál méretű, 240 ezer példányban készült és valamennyi postán megtalálható lesz. Névértéke 115 forint.  Kovács Zoltán ünnepi beszédében kiemelte: a bélyeg üzenete a világban mindenütt megállja a helyét, mert azt jelképezi, hogy minden körülmények között lássuk meg egymásban az embert, fogadjuk el egymás gondolatait, mert úgy emberek maradunk.

A Magyar Posta Zrt. legutóbb 2011-ben bocsátott ki emlékbélyeget Szent Mártonról, ugyanakkor minden évben kiadnak olyan bélyegeket, amelyek valamelyik nagyformátumú, Magyarországhoz szorosan kötődő szentet ábrázolnak. A MKPK Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából hirdette meg a Szent Márton-évet, a kormány pedig tavaly márciusban nyilvánította emlékévvé 2016-ot.