Ezek a fantasztikus építészeti műremekek bizony Magyarországon állnak. Barátságos, hullámzó tetőfelület, laza szerkezet, könnyű összeszerelhetőség jellemzi azokat a buszmegállókat, amelyeket a Kendik Géza vezette A4 Studio tervezett Szentgotthárdra

Építészfórum.hu

A tervezés során elsődleges szempont volt, hogy a Szentgotthárdi kistérség négy településén (Alsószölnök, Felsőszölnök, Kétvölgy, Szakonyfalu) telepített buszmegállókkal egységesen, hasonló alapelemekből építkező rendszert hozzanak létre. 

sz-23-

A Szentgotthárdi buszpályaudvar közvetlenül a vasútállomás mellett található, ennek következtében nem volt szükség külön váróteremre, mindössze – a peron hosszúsága miatt – két esővédett várakozóhelyre. Ezek egyenként négy buszmegállót szolgálnak ki azonos távolságból.

sz-24-

A peron mindkét oldalán buszmegállók sorakoznak, így fontos volt, hogy a beállók mindkét irányban működjenek, a terület továbbra is jól átlátható-átjárható legyen. A beállókat egy egyszerű ház alakú fatartó sorolásával és ezeknek a gerendákkal történő összekötésével alakították ki. Így jött létre a hullámzó tetőfelület és a két oldalról használható pad. 

A fa anyaghasználattal egyrészt a gyorsabb, egyszerűbb helyszíni összeszerelésre törekedtek a tervezők, másrészt pedig a használóknak szerettek volna egy, a szokásos buszmegállóknál barátságosabb környezetet kialakítani.

Még több képért kattintson IDE