A hírnévről írt már dalt Bowie, Lady Gaga lemezt is szentelt a témának, viszont Taylor Swift nem a 15 perces hírnevet írja körül hanem azt a sikert, amit lépésről lépésére lehet megszerezni. Tehát ezúttal is magáról írt. Illetve a pasijairól, szokás szerint. Három év után megjelent a tízszeres Grammy-díjas és még mindig csak 28 éves Taylor Swift Reputation című új albuma. Mivel ő napjaink első számú globális popsztárja, akkor is foglalkoznunk kell a lemezével, ha az olyan távol áll tőlünk, mint amilyen messzire került Swift a rodeós fejőlány imázstól.

PZL – 061.hu

Taylor Swift mindenkié, ha akarjuk, ő a mocskos szájú proli nő (Ready For It),  de ő a hideg arisztokrata (Look What You Made Me Do), aki egy klipben is képes legalább tíz féle frizurát, dresst váltogatni, és ha nem elég: a Reputacion zenés ajánlata is hasonló mód változatos. Egy-egy klipje elviszi a Universal éves költségvetésének a felét, de a százszorosát hozza vissza. Van még kérdés? Mindent értünk, de mégis hogyan lehetséges az, hogy négy nap alatt az év legtöbbet eladott albuma lett az Egyesült Államokban? Nos, gazdasági lapok hosszan ecsetelik, milyen ügyesen építi fel a PR-ját, milyen remekül használja a közösségi médiumokat, hogyan épít ki személyes (valójában teljesen személytelen) kapcsolatot rajongóival.

Mert a lényeg mégis maga a termék, aminek nagy része zene, és a Reputation olyan professzionális album, hogy a konkurencia (Rihanna, Lady Gaga, Katy Perry, stb.) még csak a nyomába sem ér, arról nem is beszélve, hogy egyikőjük sem huszonéves már, miközben Taylor Swift még csak 28. Az album szélsőértékei a kőkemény elektrós ütemektől a diszkós harmóniáktól és a hiphop dinamikájától a kislányosan szentimentális skáláig terjednek, és mindezek ellenére a lemez nagyon egyben van.

A szövegei ezúttal is személyes imázs építéséről és a bosszúról szólnak, de a zene is ugyanazt az EDM-alapú tartományt lakja be, mint a 2014-es 1989 című album számos felvétele. Kifogástalan produceri teljesítmény, a Reputation fele potenciális No1 slágereket tartalmaz, és maga Swift pedig mindenki amerikai Barbie babája, akit bárki abba a ruhába, korszakba és stílusba öltöztethet amelyikbe csak akarja, és mindenki úgy vetkőzteti le, ahogy a képzelete engedi.

Taylor Swift
Reputation
Universal
56 perc 15 szám