A Legendás színészek, legendás szerepek című fotókiállítás megnyitójával veszi kezdetét ma a Madách Színház Szerelmünk, Shakespeare Fesztivál című eseménysorozata, amely július 16-ig zenei és táncos produkciókkal, egyetemi és alternatív színházi, valamint irodalmi előadásokkal várja a közönséget.

MTI

A Tolnay Szalonban nyílik meg csütörtökön a Keleti Éva, Horvát Éva, Pólya Zoltán és Ilovszky Béla fotóiból összeállított tárlat, amely a Madách Színház legendás Shakespeare-előadásait idézi fel. A kiállításon többek közt olyan nagy művészek sikerei elevenednek meg, mint Gábor Miklós és Huszti Péter Hamletje, Bessenyei Ferenc Othelloja, Huszti Péter Jagoja és Lear királya vagy Sztankay István, Schütz Ila, Gyabronka József legemlékezetesebb pillanatai a Lóvátett lovagokban.

A színház a Szerelmes Shakespeare című előadás június 9-i bemutatójához kapcsolódva szervezi a fesztivált, amely főhajtás William Shakespeare, az angol nyelvű drámaírás egyik legnagyobb alakja előtt. A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói is több darabbal kapcsolódnak a programhoz, az én Shakespeare-em címmel pedig 14 estéből álló beszélgetéssorozatot is rendeznek neves színházművészek, műfordítók és gondolkodók részvételével.

A fesztivál programjában szerepel költő- és dalverseny, koncertet ad Ónodi Eszter és a WH zenekar és látható lesz #Shakespeare LIVE címmel Hajdu István és Magyar Attila közös produkciója is. Fekete Ernő és Kerekes Éva előadásában egy-egy alkalommal Shakespeare-monológok hangzanak el, Shakespeare, ahogy nekünk tetszik címmel pedig több Shakespeare-darab témájára készült táncelőadást is láthat majd a közönség.

A színház tetőteraszán reneszánsz romkocsma várja a nézőket, ahol reneszánsz ételeket és italokat kóstolhat, korabeli dalokat hallhatnak, illetve reneszánsz táncházat is tartanak a Szerelmes Shakespeare előadásai után. A Shakespeare-fesztivál nyitó és záró napján, a Szerelmes Shakespeare című előadás előtt utcaszínházzal, a Tűzmadarak cirkuszcsoport fellépésével várják a nézőket az épület előtt.

fotó: Madách Színház