Csönded vagyok, Budapest, Széna tér vagy Benke és Pierre. Dalok, amelyeket jól ismerünk és dúdolunk, ahogy tették a szüleink és ahogy valószínűleg teszik majd a mi gyerekeink is. Dalok, amelyek húsz, harminc vagy negyven év után sem veszítenek aktualitásukból, ma is pont arról szólnak és ugyanolyan érzéseket ébresztenek, mint amikor megszülettek. A dalok előadója, Cseh Tamás idén lenne 75 éves. A GetCloser Concerts szervezésében két előadás is lesz január 21-én a MOMSportban, ahol ismert színészek és színésznők előadásában csendülnek majd fel újra a régóta ismert dallamok. A dalszövegek költőjével, Bereményi Gézával, valamint a fellépők közül Szávai Viktóriával, Ónodi Eszterrel és a Vodku Fiai zenekarral beszélgettünk a koncertre készülve.

L.T. – 061.hu

A GetCloser nem most szervez először Cseh Tamás emlékkoncertet. Négy éve hívták életre az immár hagyománnyá vált sorozatot, ahol a közkedvelt színészek Vodku Fiai zenekar kíséretében. Olyan nagy volt az érdeklődés, hogy a koncertet újra és újra meg kellett ismételni. Közben folyamatosan bővült a „csapat”,idén már közel egy tucatnyi előadó áll a közönség elé a Cseh Tamás születésének 75. évfordulóját ünneplő koncerten. Gryllus Dorka, Jordán Adél, Miczura Mónika, Ónodi Eszter, Szávai Viktória, Tompos Kátya, Adorjáni Bálint, Galkó Balázs, Fekete Ernő, Thuróczy Szabolcs és a Vodku fiai zenekar mellett a koncerten ott lesz Cseh Tamás egykori szerzőtársa és barátja, Bereményi Géza is, akinek Cseh Tamás emlékére írt versét itt hallhatja először dalban elbeszélve a közönség.

Bereményi Géza maga is a koncerten hallja majd először, milyen zene született a régen megírt vershez. „Cseh Tamás emlékére írtam a verset a halála után” – mesélte Bereményi. – „Eddig csak líraként, verseskötetben olvasva, vagy elszavalva ismerhette a közönség, nem létezett hozzá dallam. Más oldalát mutatja egy vers, ha dallamot is kap hozzá. Egészen más hatást tesz a nézőre, az alkotóra, ha a zenei is hozzátesz egyfajta plusz érzelmi töltetet. A Vodku Fiai zenekar jelentkezett, hogy szeretne belőle egy számot készíteni, természetesen nagyon örültem neki. Hogy milyen lett, azt én magam is csak a koncerten fogom meghallani. Nagyon szeretem a Vodku zenekart és nagyon szeretem azt is, hogy színészek éneklik a Cseh Tamás dalokat. Azt gondolom, hogy ezeknek a számoknak a mondanivalóját, érzelemvilágát nem énekesek, hanem színészek tudják igazán visszaadni. Ahhoz, hogy a mondanivalójuk érvényesüljön, hozzá kell tenni valami „pluszt”, amire legtöbbször csak a színészek képesek igazán” – mondta Bereményi Géza.

Bereményi Géza (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Cseh Tamásra, a barátságra és a közös munkára emlékezve Bereményi Géza a saját emlékeit is felidézte. „Gyerekkoromban szerettem meg igazán a dalszövegeket. Két háború közötti dalokat hallgatott édesanyám, ezeket tanította nekem is én pedig a legnagyobb örömmel énekeltem vele” – mesélte. – „Nagyon szerette volna, ha megkedvelem a zenét és megtanulok zongorázni. Nevelőapám viszont azt mondta, hogy ennek a gyereknek se hallása se hangja nincs, ezért nem volt hajlandó zenére és zongorázni tanítani. Ez a mondat egy életre ott maradt a fejemben, gátlásos és félénk lettem. Nagyon szerettem énekelni, de csak magamban tehettem. Ma már nehéz ezt megmondani, de ki tudja, talán magam is énekes, vagy zongorista lettem volna, ha másként indul a zenei karrierem”.

 Bata István, a Vodku fiai zenekar alapítója, vezetője szerint Cseh Tamás dalait nem feldolgozni kell, hanem csak újra elővenni és eljátszani. „Ugyanúgy állok hozzá ezekhez a dalokhoz, mint húsz vagy harminc esztendővel ezelőtt, ugyanúgy játszom és énekelem őket, mint annak idején, gimnazistaként a tábortűz mellett. Leülök, meghallgatom a dalt, aztán szinte változtatás nélkül játszom le. Cseh Tamás dalait ismerjük, dúdoljuk, a szívünkhöz nőttek, ezért nem akarunk rajtuk változtatni. Ugyanúgy szeretnénk visszaadni őket, ahogy annak idején az ő előadásában megszerette a közönség és megszerettük mi is”– mondja Bata István.

A Vodku fiai és barátaik (Fotó: Kleb Attila)

A Vodku fiai zenekar alapítója már kamaszként is Cseh Tamás dalait hallgatta. Azt mondja, ezekkel tudott igazán azonosulni. ”Tizenéves koromban kaptam az első gitáromat, azonnal elkezdtem pengetni, próbálkoztam az énekléssel is. Meghallottam egy gitáros-énekest, aki egyszerű dalokat pengetett és félszegen énekelt hozzá furcsa szövegű dalokat. Rácsodálkoztam és azonnal Cseh Tamás dalainak a rajongója lettem. Mostanra csaknem fél évszázada történt mindez, de még ma is tart a rajongás. Az pedig, hogy a közönségnek is továbbadhatom mindezt, külön ajándék” – mondja Bata István, aki szerint a dalok népszerűségének a titka, hogy a mai napig aktuálisak tudtak maradni. Nem kell magyarázni őket, nem kell újra értelmezni, mert szerinte a sztorik, amelyekről a dalok szólnak, akár a mai Budapesten is játszódhatnának.

A január 21-i koncert egyik fellépője, Szávai Viktória énekesnő régóta Cseh Tamás rajongó. Ahogy meséli, élete két fontos szakaszában is vele voltak Cseh Tamás dalai. „Gyerekkoromban a szüleim nagyon sokat hallgatták a számait, így már egészen kicsi koromból is vannak afféle mélyen elraktározott dalfoszlányok. A következő nagy felismerés gimnazista koromban ért, akkor váltam igazi nagy Cseh Tamás rajongóvá. Ezek a dalok nagyon pontosan kifejeznek egy életérzést, ami nemcsak az akkori korszakhoz köthetők, hanem tökéletesen jellemzik a mai kor érzelemvilágát is. Egyszerűen és érthetően mesélnek élethelyzetekről, amelyeket mindannyian ismerünk és megéltünk már. Cseh Tamás dalaihoz mindenkinek van személyes érintettsége, a dalai lenyomatot adnak a csak ránk, magyarokra jellemző világlátásról”– meséli Szávai Viktória. 

Szávai Viktória (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Természetesen nem volt minden fellépő kamasz korában Cseh Tamás rajongó. Ónodi Eszter például akkor vált azzá, amikor elkezdte énekelni a dalokat. “Cseh Tamás hagyatéka ma is élő, a műfaj, amit ő megteremtett ma is népszerű a közönség és a fiatal előadók körében is. Viszont úgy kerültem a csapatba, hogy sose voltam Cseh Tamás rajongó, nem is nagyon ismertem a számait. Amikor igent mondtam felkérésre, hogy énekeljek az emlékkoncerten, elkezdtem hallgatni a Cseh Tamás dalokat, barátkoztam, ismerkedtem velük. Azonnal tudtam, hogy nem lesz könnyű dolgom, hiszen ezek nagyon pasis dalok, amelyeket ráadásul az emberek az ő hangjával szoktak meg. Komoly döntés volt kiválasztani azokat a Cseh Tamás dalokat, amelyekkel nőként és színésznőként is azonosítani tudok. Így találtam rá a Keresztben jégeső című dalra, amit a mostani koncerten is énekelek majd. Cseh Tamás ugyanúgy a Katona József Színház művésze volt, mint ma én. Néhányszor talán találkoztunk is, csak azt sajnálom, hogy sosem hallottam őt koncerten énekelni“-mesélte Ónodi Eszter.

Ónodi Eszter és Thuróczy Szabolcs (Fotó: Kleb Attila)

Cseh Tamás fellépésein szinte mindenki vele együtt énekelte ezeket a dalokat és ma, amikor már mások adják elő a számait, a közönség szintén bekapcsolódik az éneklésbe. S hogy vajon mi lehet a dalok titka? Bereményi Géza szerint a költészetben kell keresni a választ. „Annak idején azért ajánlottam fel a Tamásnak, hogy írok neki dalszövegeket, mert szerettem volna, ha megszületnek a saját dalaim, amelyeket ugyan más ad elő a koncerten, de én is énekelhetek, titokban, talán kissé hamisanEzek a dalok versekként íródtak, a versek pedig sosem csak a mának készülnek, hanem a jövőnek. Talán ezért is lettek időtállóak. A mondanivalójuk ma is ugyanúgy megérinti az embereket, ugyanúgy értik és érzik, mint harminc évvel ezelőtt.”