Hollywoodban a legtöbbször nem kérdezik meg, hogy miért készít valaki filmet, mert világos, hogy a profit miatt. M. Night Shyamalan jó esetben azért ül a rendezői székbe, mert valamit közölni akar velünk. Széttörve című új munkája kétségtelenül a jobbak közül való, már csak az a kérdés, hogy mi volt a tétje a 24 személyiségre széteső férfi történetének. Mit üzen a rádió?

PZL- 061.hu

Kétségtelen, hogy James McAvoy már ennél jobb szerepet (szerepeket) nem kap az életben, de vajon ezért érdemes magunkat bezáratni három kamaszlánnyal együtt egy pincébe? A válasz: nem. Először is a klausztofób pincefilmek már mindent elmondtak a bezártságról, az elrabolt tini is közismert toposz, láttunk már tucatnyi skizofréniáról szóló mozit is, akkor meg mivégre. Miért akarta M. Night Shyamalan leforgatni ezt a filmet? Ráadásul a történet letér a röppályájáról, és a Kevin (James McAvoy) átalakul egy falon mászó szörnyeteggé, és hirtelen olyan izomzatra tesz szert, mintha a pincéjében nem is női börtönt rendezett volna be, hanem konditermet.

Már pedig a Széttörve végig fenntartja a tudományosság illúzióját, a film visszatérő motívuma Kevin látogatásai a kezelő orvosánál, Dr. Fletchernél. Világos, hogy ezúttal nemcsak pop-kulturális allúziók sorát láthatjuk, a film részben hommage Hitchcock előtt, Kevin egy afféle XXI. századi Norman Bates, de azon kívül, hogy lefutja a tiszteletköröket, mit akar elmondani? Aki kijön a moziból, és keresztülvág egy pláza második emeletén, mire eljut a parkolóig, már el is felejtette a filmet. A Hatodik érzéket ezzel szemben hetekig nem lehetett elfelejteni, mert valami nagyon különöset mesélt el a gyászról.

Arról nem beszélve, hogy a hatás érdekében nem feltétlenül tisztességes helyzetbe hozni egy pedofil nagybácsit, illetve a nézőket berántani a pedofília aljas világába, hiszen nyilván azonnal heves érzelmi reakciókat vált ki mindenkiből egy ötéves kislány megrontása. Ez érzelmi pornó, sőt a nézők sérelmére elkövetett érzelmi erőszak. A kislány Clasey-t (Anya Taylor-Joy) nagybátyja rendszeresen megrontja a vadászatok alkalmával, később a gyermek apját is megöli, csak hogy tovább fajtalankodjon a gyerekkel, akinek végül az jut osztályrészül, hogy mehet vissza a nagybácsihoz. 

A kocsmai filmklubok álladó vitája, hogy Shyamalan hány jó filmet készített, azaz hogy jó-e még A sebezhetetlen, A falu, és a Jelek, vagy ezok csak halovány árnyékai a Hatodik érzéknek, de abban senki nem kételkedett, hogy a zseninek elkönyvelt rendező leszálló ágban van, mélypontja pedig Az utolsó léghajlító volt. És hogy mekkorát alakít James McAvoy? Nos, az biztos, hogy nem játszotta túl a figurákat, ami azért benne lett volna a pakliban, ugyanakkor annyira ügyelt arra, hogy ezeket a hálás színészi feladatokat ne fogalmazza felül, hogy kissé szürkék is lettek a meghasonlott karakterei. Amikor egy film nem találja a megfelelő zárlatot, akkor vagy ufókat hív vendégszerepelni, hogy oldják meg a történet végét, vagy valami hókuszpókusszal ütik el a sztorit. Itt, a 24. személyiség már egy földöntúli képességekkel rendelkező szörnnyé válik, de ezzel M. Night Shyamalan nem vezette ki a nézőket a pincéből, pedig zavarba ejtő módon még a Hatodik érzéket is megidézi.

Széttörve
amerikai thriller
rendező: M. Night Shyamalan
szereplők: James McAvoy, Haley Lu Richardson, Anya Taylor-Joy, Jessica Sula
bemutató:|2017.01.19.