Kissé megkésve, de megérkezett a jó idő. Amikor süt a nap, szívesen ücsörgünk egy finom fröccs mellett egy hangulatos teraszon. Összegyűjtöttük azokat a kellemes kiülős helyeket, amelyek között vannak természetközeliek és olyanok is, amelyeknek csodálatos panorámájuk van. 

061.hu összeállítás

1.Kabin

Az újpesti Felliniként emlegetett Kabin tavaly nyitott a Duna parton, és rövid időn belül nagyon népszerű lett. A  Népszigeten található, legegyszerűbben a M3 metró vonalának használatával megközelíthető. A goafesztiválokra emlékeztető árnyékolóknak hála tűző napsütésben is komfortos, nem kapunk azonnal agylágyulást. Természetesen a közönség nagy kedvencei azok a kis kabinok, amiket közvetlenül a víz mellé tettek, így onnan egy fröccsel vagy sörrel pazar élmény a naplementében gyönyörködni. A tavalyi árakról: fél liter Soproni 520, a Staropramen 650, a Hoegaarden pedig 850. A rozé decije 300, a szörpöké 120, a kis limonádé pedig 400. A saslikok, grillezett és roston sült ételek 1300-1400 forintba kerülnek. 

Fotó: Kabin FB/ Dominika Rácz

2. Két Rombusz (Római Part 45.)

A Két Rombusz az óbudai Római part ikonikus helye, az extravagáns megjelenésével egy külön kis univerzum. A folyamatos reggae vagy salsa zene, a nagy tér, a két ócska, de mégis gyönyörű busz utánozhatatlanná varázsolja az ott töltött pillanatokat. Plusz jóság, hogy ha előre felkészülünk, akkor még sütögethetünk is a Két Rombuszban, ugyanis itt ingyen kapunk bográcsot, nyársat vagy épp grilles kocsit. Az alapanyagot persze nekünk kell kivinni. Ha csak lazítani szeretnénk, akkor vehetünk palacsintát, lángost, hamburgert vagy akár az utóbbi kettő kombinációját, a Lángburgert.  

Fotó: szeretlekmagyarorszag.hu

3. Pántlika (Városliget, a Hermina út 47.-tel szemben)

A Pántlika maga a retró-érzés, és ezzel szinte mindent elmondunk a városligeti bisztróról. A mesésen hullámzó, összetéveszthetetlen épület, a színes fények, a szellős hely és a lokált körülölelő természetes, zöld korona emeli a városi nyugvópont kategóriába a Pántlikát. A 70-es, 80-as évek tárgyaival és a választékával is megidézi a korszak hangulatát. Kapható gulyásleves, pörkölt, palacsinta, de a hely különlegessége mégis a burgerválaszték: a világvárosokról elnevezett hamburgerekben az adott ország fűszerei és alapanyagai dominálnak. A tavaly nyáron kirobbanó hazai BBQ őrületnek köszönhetően egy kis füstös ízzel is találkozhatunk pulled pork és sült oldalas formájában. Legalább évente egyszer, május elsején, a Városligeti majális idején mindenkinek kötelező egy kis pántlikázás

Fotó: Pántlika FB

4. Le Bistro (terasznyitás: április 20.)

A Kopaszi gát egyik ékköve a Le Bistro, amely eltér az eddig felsorolt helyektől, ugyanis ez a lokál modernebb, elegánsabb és letisztultabb megjelenéssel csábítja vendégeit. A hatalmas fehér ponyvával, mesés növényekkel és világító gömbökkel megspékelt teraszról fenséges panoráma nyílik a Dunára. Az ételválaszték igazán sokszínű, találunk itt olaszos tésztákat, sült hekket kovászos uborkával, húslevest és marcipános eperkrém levest is. Ha esti programot tervezünk, érdemes belelesni a Le Bistro eseménynaptárába, nyáron ugyanis számos koncerttel és bulival várnak mindenkit.

Fotó: Le Bistro FB

5. Dunaparty Megálló (Hunyadi János út 162.)

A Dunaparty Megállóban nem egy sima Ikarus buszt látunk bárpultként újjászületni, hanem egy tűzpiros angol double deckert, az indusztriális háttér pedig egy futurisztikus metropolisz érzését kelti bennünk. A folyó közelsége és a messze földön híres lángos rengeteg közelben élő kedvenc helyévé tette a megállót. A vendégek nagy része biciklivel érkezik, magyarázható ez a Duna mentén húzódó bicikliúttal, amely gyors és könnyű megközelítést tesz lehetővé. Igazi vízparti helyhez méltón ehetünk hekket, lángost, palacsintát vagy hot dogot, amelyet egy jó sörrel ajánlatos lekísérni. 

+1 Gellért téri gerilla grill

A Gellért tér alatt, a Budai alsó rakparton, a Szabadság-híd melletti rézsűs területen készített a BETON kurzus egy Duna-parti sütögető helyet betonból, ahol a bátrabbak a város kellős közepén, mégis a kíváncsi szemektől távol, közvetlenül a vízparton készíthetik el az ebédjüket. Akik a grillezés után több időt töltenének a szabadban, azok játszhatnak például a vízisakk készlettel. A BETON kurzus résztvevői a kutyásokra is gondoltak, és a négylábúaknak kutyaitatót készítettek. A Budai alsó rakpart Gellért tér alatti részét az autóforgalom miatt nehéz megközelíteni, ráadásul fentről takarásban van a grillező, ezért az egyetemisták jópofa jelzéseket készítettek „Kövesd a teknőst!” mottóval. Ha a gyalogosok követik a teknősöket, könnyen lejuthatnak a vízhez. 

Fotó: MTI