Sia, Noel Gallagher, a Crystal Castles, Jake Bugg, Travis Scott, az UNKLE és az Oscar and the Wolf is fellép az idei Sziget fesztiválon augusztus 10. és 17. között.

MTI

Az egyik legtehetségesebb ausztrál dalszerző-énekesnő, Sia (Sia Kate Isobelle Furler) nevéhez fűződik 2014 egyik legnagyobb slágere, a neten több mint egymilliárdos nézettséget elért Chandelier. Az epikus popdalairól ismert előadót a Szigeten láthatja először a magyar közönség.

Noel Gallagher egykori britpop zenekara, a kultikus Oasis 2000-ben már járt a Szigeten, a gitáros-dalszerző azonban akkor a fivérével, az énekes Liammel megromlott viszonya miatt nem jött el. A zenész azóta Noel Gallagher’s High Flying Birds elnevezésű együttesével két nagysikerű albumon van túl, augusztusban a nagy Oasis-slágereket is előadja.

Öt év után tér vissza a Szigetre a kanadai Crystal Castles, Ethan Kath dalszerző-producer projektje, amely 2008-ban robbant be. A csapatból két éve vált ki Alice Glass, a Frail című dalt tavaly egy új énekesnővel, Edith Frances-szel rögzítették. Szintén visszatérő a két év után újra fellépő brit Jake Bugg. A még mindig csak 22 éves énekes, gitáros, dalszerző egyedi hangvételű inde-folk rock zenéjével lett Nagy-Britannia egyik legkeresettebb fiatal előadója; júniusban harmadik albuma jelenik meg. Szintén érkezik az óbudai fesztiválra a tehetséges amerikai rapper-dalszerző-producer, Travis Scott, valamint egy mexikói fellépő, a rap-metálban utazó Molotov, amely tavaly volt 20 éves.

A technikás brit drum’n’bass dj-producer, Wilkinson szinte állandó vendég a magyarországi rendezvényeken, a kanadai dj és producer, Excision basszusközpontú, kíméletlen dubstep anyagait fogja bemutatni, és jön a nemrég kislemezzel jelentkezett holland dj-producer, Dyro is.

Az elektronikus zenében sajátosan egyedit alkotott brit UNKLE 1998-as debütáló albuma, a Psyence Fiction ma már hivatkozási pont, a csapat később a hiphoptól egyre inkább a rock, a house, a pszichedélia felé vette az irányt. A fellépők között lesz a gyönyörű hangú norvég Aurora Aksnes, aki már 16 évesen, három évvel ezelőtt saját dallal jelentkezett, első albuma pedig ezen a héten jelenik meg. Európa friss kedvence, a 2010-ben alakult belga Oscar and the Wolf melankolikus zenéjében a neosoul, az R&B, az elektronika és a finom popzenei elemek egyaránt megtalálhatóak. A toulouse-i születésű francia dalszerző-énekesnő, Jain tavaly megjelent Zanaka című bemutatkozó lemezével érkezik a Sziget Fesztiválra, a londoni producert, William Phillipset rejtő Tourist pedig idei slágerével, a To Have You Backkel.