Az Eminemről szóló 8 mérföld, a Wonder Boys – Pokoli hétvége és a Szigorúan bizalmas (L.A. Confidential) rendezője 71 éves volt. Utóbbi filmjéért – amely beindította Russell Crowe hollywoodi karrierjét és Kim Basingernek is hozott egy aranyszobrocskát – forgatókönyvírói Oscar-díjat kapott. A rendező Alzheimer-kórban szenvedett.

061.hu, MTI

Curtis Hanson hitt bennem és az őrült ötletünkben, hogy egy detroiti rapháborús filmet forgassunk. Voltaképpen ő változtatott engem színésszé a 8 mérföld kedvéért. Szerencsés vagyok, hogy ismerhettem – búcsúzott a kedden elhunyt rendezőtől Eminem. Hanson a nevadai Renóból származott, de Los Angelesben nőtt fel. Kimaradt a középiskolából, hogy fotósként, íróként és szerkesztőként dolgozzon a Cinema magazinnak. “Egyfajta filmiskola volt ez számomra” – mesélte erről 2002-ben a The Guardiannek adott interjújában.

A hetvenes évek elején kezdett forgatókönyveket írni és rendezni, de 1992-ig, A kéz, amely a bölcsőt ringatja című filmje bemutatásáig nem ért el átütő sikert. A thrillerben Rebecca De Mornay bosszúra szomjas dadát alakított. A Veszélyes vizeken című 1994-es thrillerében Meryl Streep és Kevin Bacon játszotta a főszerepeket.

Kritikusai és sok rajongója szerint a 2000-ben forgatott Wonder Boys – Pokoli hétvége volt a legjobb filmje, amelyben Tobey Maguire és Michael Douglas játszott. Maguire közleményében hangsúlyozta, hogy Hanson “nagylelkű és tehetséges ember” volt. Brian Helgelanddal jegyezték forgatókönyvíróként a Szigorúan bizalmas című film noirt, amit Hanson rendezett. Az ötvenes évek Los Angelesében játszódó bűnügyi dráma James Ellroy regénye nyomán készült. A forgatókönyvet az amerikai filmakadémia Oscar-díjjal jutalmazta, Hansont rendezőként Oscarra jelölték és a film is jelölést kapott.

A Szigorúan bizalmas adott lendületet Russell Crowe pályafutásának, Kim Basinger pedig szintén nyert vele egy Oscart, de Kevin Spacey, Guy Pearce és James Cromwell karrierjének is fontos állomása volt. “Rendkívüli szereplőgárdánk volt a Szigorúan bizalmasban, akik az általunk írt sorokat érzelemmel, humorral és élettel töltötték meg” – mondta köszönőbeszédében Hanson, amikor átvette az Oscar-díjat.

Legutóbbi munkái között volt a Válság a Wall Streeten című HBO-tévéfilm, valamint a Maverick – Ahol a hullámok születnek című szörfös dráma.

Fotó: hu.ign.com