Ha unja a kabarét, az elhasznált szilveszteri poénokat, a tévécsatornák bakiparádéit, a standupokat, és bulizni sincs kedve, zárja az évet színházi élménnyel. Most összeszedtünk néhány előadást a fővárosi színházak repertoárjából, amelyekkel valóban érdemes töltődni december 31-én. 

061.hu

A denevér (Operaház)

Az ifj. Johann Strauss főművének tartott kultikus operett a téli színházi ünnepek ékköve, a szilveszteri műsorok kihagyhatatlan darabja, amelyet a Magyar Állami Operaház 2001-ben mutatott be a Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas Szinetár Miklós rendezésében. A történet szerint:

“Orlovszkij herceg maszkabálján mindent összekuszál Doktor Denevér… Börtönre ítélt kikapós férjek, férjüket megcsalni kész feleségek, feltörekvő színésznőjelöltek rejtőznek a maszkok alatt. Végül a sok kalandnak és mókának börtönlátogatás lesz a vége, de csak itt kezdődik ám a kacagás!”

A denevér főbb szerepeiben feltűnik Rezsnyák Róbert (Eisenstein), Rálik Szilvia/Horti Lilla (Rosalinda), Bátki Fazekas Zoltán/Szüle Tamás (Frank), Szántó Andrea/Meláth Andrea (Orlovszkij), Pataky Dániel/Balczó Péter (Alfréd), Haja Zsolt (Falke), Ujvári Gergely (Blind), Miklósa Erika (Adél), Teleki Nagy Krisztián (Iván), Vida Péter (Frosch) és Tallós Andrea (Ida). 

A denevér január 1-jén, vasárnap, 21 óra 15 perctől az M5 csatornán is látható.

Jaj, Nagyi! (Belvárosi Színház)

Az Orlai Produkció Jaj, Nagyi! című kamaradarbja egy érzékeny, bensőséges, szeretetteli, és finoman mosolyra késztető történet a generációk közötti kapcsolódásról, a bizalomról, az őszinteségről és az öregséggel való szembenézésről is. A Szabó Máté rendezte előadásban Molnár Piroska mellett két fiatal tehetség, Rohonyi Barnabás és László Lili látható.

„Vera nehezen küzd meg a magánnyal, az öregséggel, emiatt talán jobban ragaszkodik a váratlan vendéghez is” – mondja Molnár Piroska, aki szerint az öregség adta korlátok miatt a színészek idővel válaszút elé kerülnek. “Vagy a szellemünkre, vagy a fizikumunkra figyelünk oda, én az utóbbit elengedtem, viszont az elmém kitűnően működik. A mi pályánkon enélkül nem is lehet létezni. Nem küzdök az öregedéssel, elfogadtam a koromat. Reggel felkelek és estig végzem a dolgom a tőlem telhető tökéletességgel, eszembe nem jut mással foglalkozni. Bár sokszor beszélek a visszavonulásomról, de nagyon nehéz lenne elszakadnom a színháztól. Hetvenhét évesen mindennap kaland az elindulás otthonról, de a kötelességtudat nem engedi, hogy ne csináljam meg, amit elvállaltam. Bár az utóbbi időben már igyekszem óvatosan szelektálni a feladatok között, igaz, nehéz nemet mondani a felkérésekre.”

Azt meséld el, Pista! (Örkény Színház)

“Mi lenne, ha Örkény István egy nap újra megjelenne, egy színészben, egy színházban, egy este, leülne, venne egy lélegzetet, mesélni kezdené – olykor felállna – az életét, azután megint eltűnne?”

Ezen az estén az író a színész testét ölti magára. Az előadást Örkény István saját szavaiból Bereményi Géza és Mácsai Pál állította össze.

Fotó: Gordon Eszter

Álom luxuskivitelben (Radnóti Színház)

Truman Capote amerikai író Álom luxuskivitelben című kisregénye 1958-ban jelent meg, majd pár évvel később, a filmváltozatot is bemutatták; Audrey Hepburn alakítása nyomán a főszereplő Holly Golightly figurája ikonikus nőalakká vált. A fülledt-züllött New Yorkban a szerencséjét és önmagát kereső naivan bájos, dörzsölt és varázslatos lány, aki maga a féktelen szabadság, aki nem tartozik senkihez, egy nap talán megtalálja azt, akihez tartozhat. Addig pedig issza a koktélokat és tördeli a férfiszíveket. Elsősorban Fredét, a pályakezdő íróét, aki kitartóan és odaadóan igyekszik megszelídíteni ezt a megzabolázhatatlan tüneményt.

A Radnóti Színház darabjában Sodró Eliza és Rusznák András játssza a főszerepet, az előadást Valló Péter rendezte.

Forrás: Radnóti Színház

Mesteremberek (Katona József Színház)

Line Knutzon népszerű dán drámaíró egyszerre szórakoztató és rettenetes helyzetekkel teli darabja az utóbbi évek egyik legizgalmasabb kortárs vígjátéka, mely egy lakásfelújítás viszontagságait és a megrendelők reakcióját mutatja be fekete humorral. A darab Máté Gábor rendezésében látható a Katonában.

“Egy lakásfelújítás – mint tudjuk – maga a rémálom. A nem várt bonyodalmak, véget nem érő huzavonák sora idegőrlő, és gyakran semmi nem úgy alakul, ahogy az ember reméli. A lakásfelújítás mindig áldozatokkal jár – még akkor is, amikor úgy tűnik, hogy már tényleg napokon belül elkészülnek a mesteremberek, és a középkorú házaspár végre boldogan élhet álmai otthonában. De váratlanul titokzatos dolgok történnek: építőanyagok, falak, lépcsők tűnnek el, és ez még csak a kezdet…” – szól a darab hivatalos ajánlója.

Made in Hungária (József Attila Színház)

A József Attila Színházban az év utolsó napján szerepet vállal Fenyő Miklós. Az életéről szóló színdarabba több mint tíz év után újra beáll a 75 éves eMeRTon-díjas előadóművész.

A Made in Hungária ősbemutatóját 2001. szeptember 29-én tartották a József Attila Színházban. Jerry Lee Lewis szerepét Fenyő Miklós alakította. A produkció sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy több mint tíz éven keresztül volt látható. 2009-ben a musicalból zenés filmvígjáték is készült. 2022. október 1-jén mutatták be a legendás musicalt a színház fiatal művészeinek közreműködésével. 

Rendhagyó módon szilveszterkor a színpadon a Made in Hungária című darabban Fenyő Miklóst is láthatják a nézők. December 31-én két előadás erejéig extra produkcióval készült a musical.

A különleges estén szerepet vállalt Lengyel Ferenc, a musical rendezője és Gyulai Júlia koreográfus is.