Öröm és szórakozás az embereknek, de a legtöbb esetben a szilveszter a kutya rémálma is lehet, ha a gazdák nem kellően óvatosak. A szilveszteri petárdák, tűzijátékok robbanása az állatok számára szinte elviselhetetlen. A kutyák az ilyen zajokhoz nincsenek hozzászokva, talán először szembesülnek a szokatlan sivító, egyszerre több irányból érkező hanggal, melyet légnyomásváltozás is kísér. A kutya által megszokott zajoktól ez teljesen eltérő, könnyen életveszélyben érezheti magát, és emiatt pánikba esve megzavarodhat, elmenekülhet. Az elkóborolt kutyák bejelentését és megtalálását segíti, a Vigyél Haza Kutyakereső, ami már a neten is elérhető (www.w-ebkereso.hu), vagy Androidos, és iPhone telefonra is letölthető az ingyenes alkalmazás.

061.hu

Vigyél Haza Alapítvány a főváros 25 pontján, ingyenes mikrochip leolvasó helyeket létesített, ahol bárki számára ingyenesen elérhetővé teszik, a kihelyezett leolvasókat. A chip leolvasó pontok megtalálhatóak a webes, vagy az ingyenes Androidos, és iPhone mobil alkalmazásokban. A leolvasóval ellátott éttermek, intézmények bejáratánál egyedi matrica hívja fel a lehetőségre az állatbarátok figyelmét. A mikrochip egyszerű leolvasása után a leolvasó hely kapcsolatba lép az alapítvány fiatal állatorvos önkénteseivel, akik az online adatbázisban ellenőrzik az állat gazdáinak adatait, majd felveszik vele a kapcsolatot, hogy hazavihesse elkóborolt kedvencét.

Ezeket a szabályokat érdemes betartani Szilveszterkor a felelős ebtartóknak:

A petárda, a tűzijáték robbanásakor keletkezett hirtelen nagy erejű fény- és hanghatás sokkszerűen éri a szabadon lévő állatokat,
A kutyák az ilyenkor elszenvedett halláskárosodás, szemsérülések, esetleges égési sérülések, vagy epilepsziás roham hatására rémülten menekülnek: megszokott környezetükből kiszabadulva elkóborolnak, vagy közlekedési baleset áldozatai lesznek.
Ezért kérjük a gazdikat, hogy fokozottan ügyeljenek kedvenceikre ezeken a napokon!
– Engedjék be a házba, lakásba kutyáikat Szilveszter napján este 6 és reggel 6 óra között legalább erre a 12 órára!
– Csak pórázon sétáltassák kedvencüket és lehetőleg ne vagy csak kevés időre hagyják egyedül őket!
– Tegyenek a kutyáikra bilétával ellátott nyakörvet az elérhetőséggel, és ellenőriztessék szükség esetén mikrocsip regisztrációját állatorvosuknál!