Idén lett 20 éves a Nemzeti Színház Duna-parti épülete, ennek alkalmából szeptember 24-én nyílt napot tartanak a színházban. A több különféle programon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Emellett a látogatók a Nyílt Nap során a Nemzeti Színház előadásaira 30%-os kedvezménnyel vásárolhatnak jegyeket és bérleteket is.

061.HU

Az első program 13 órakor kezdődik, az Ádámok és Évák ünnepe sorsolásával. Ez egy évek óta visszatérő program, ahol középiskolás csapatok mérkőzhetnek meg színészi képességeikben. Az idei vetélkedő témája Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából Az ember tragédiája. A sorsoláson előzetesen regisztrált középiskolás csapatok vehetnek részt, akik a helyszínen tudhatják meg, melyik színt fogják a nagyérdeműnek bemutatni a színház Nagyszínpadán.

Majd 13 óra 30 perckor kezdődik a Bevezető tréning a Terzopulosz módszerbe. A Terzopulosz módszer az emberi testben elakadt energia és hang felszabadítására irányuló speciális légzés-, és mozdulat technika. Célja, a beszéd és a test felbomlott egységének újrateremtése. Ezen a foglalkozásom a résztvevők tulajdonképpen a színészmesterség alapelveit tanulmányozzák. Ezt követően a Villámrandi – „Ite vakhe, ite vakhe!”, görög óra kezdőknek és haladóknak című foglalkozás keretében a részvevők a Bakkhánsnők színművészeivel beszélgethetnek.

14 órától egy rendhagyó nyílt próbára invitálják a nézőket, akik A Mester és Margarita első felvonását nézhetik meg. 16 óra 30 perctől pedig egy újabb Villámrandi keretében lehetőség nyílik egy kötetlen beszélgetésre a darab világhírű rendezőjével, Alekszandar Popovszkival  és színművészeivel. Ezzel egyidőben az érdeklődök közösen táncolhatnak a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncművészeivel a Gobbi Hilda színpadon.

Az esemény ideje alatt természetesen lesznek egész nap látogatható programok is úgy, mint a Jelmez- és díszletterv kiállítás az Egri csillagok előadásból a közönségforgalmi részen, valamint Színházi nyomkereső. Utóbbira elsősorban diákokat, családokat várnak egyénileg vagy maximum 4-5 fős csapatokban, hogy felfedezzék a Nemzeti Színház épületét és a parkot.

A program ingyenes, regisztrációhoz kötött! [email protected]

Az új Nemzeti Színház 2002-ben nyitotta meg kapuit, számtalan tervezés és halasztás után a Rákóczi híd pesti hídfőjénél, a Duna partján. Eredetileg egy frekventáltabb helyen, az Erzsébet térnél épült volna fel, később úgy döntöttek, hogy egy komplett kulturális negyedet hoznak létre Pest déli részén, Millenniumi Kulturális Központ néven. Ennek a projektnek lett első eleme a Nemzeti Színház, majd ezt követte 2005-ben a Művészetek Palotája, ismertebb nevén MüPa. A színház három részre tagozódik, az épületet egy óriási kert és szoborpark veszi körül, amely felidézi a magyar színjátszás történelmét. A park maga egy dunai hajót formáz, mely nyaranta sokféle szabadtéri foglalkozásnak ad otthont. Épületének területe szabadtéri színpadával együtt megközelíti a 21 ezer négyzetmétert. Jelenleg ez a főváros legnagyobb színháza.