Konceptuális alkotók művei, figurális festmények, fotók, installációk és kelet-európai vendégművészek is várják az érdeklődőket az idei Gallery Weekenden, amelyet szeptember 10-én és 11-én rendeznek meg Budapesten csaknem húsz helyszínen.

MTI

A budapesti kortárs kereskedelmi galériák szezonnyitó fesztiválja idén is színes programokat kínál. A kiállítók között van Halász Károly, a konceptuális művészet egyik nagy klasszikusa, valamint Csáky Marianne, Benczúr Emese, Eperjesi Ágnes és az észt Marge Monko.

Minden műfaj képviselteti magát az eseményen Bodoni Zsolt, Moizer Zsuzsa és Losonczy István figurális alkotásaitól Keserü Károly absztrakt képein át Kokesch Ádám, Tibor Zsolt, Szabó Dezső, Felsmann István, Trapp Dominika konceptuális művéig vagy a fotó különféle irányzatai és nemzedékei Vető Jánostól Dobos Tamásig.

Emellett kelet-európai vendégkiállítók is várják a közönséget, köztük a szerb Vladimir Miladinovic, az észt Anu Vahtra és a cseh Klára Hosnedlová. Rieder Gábor kurátor válogatta a Nylon discotheque elnevezésű csoportos kiállítás alkotásait. Mint írják, a tárlat tematikai spektrumának egyik térfelét a legfrissebb kortárs képzőművészeti tendenciák jelölik ki: a posztdigitális kor indusztriális nyersanyagokra és késztermékekre rezonáló installációi és falképei.

A tájékoztató kiemeli Keresztes Zsófia ezernyi kórházi műanyagcsőből épített plasztik konstrukcióját, amely a körülötte elhelyezkedő műanyag hálókkal, ragasztószalagokkal, gumigyémántokkal és 3D-s animációkkal lép párbeszédbe.

A tematikai spektrum másik felében az 1980-as évek elevenednek meg, pecsételt tekercsképeken, fújt papírokon, posztmodern mintákon és new wave színrobbanásokon. A fesztiválon résztvevő galériák: az acb Galéria, Art+Text Budapest, Chimera-Project, Deák Erika Galéria, Horizont Galéria, INDA Galéria, Kisterem, Knoll Galéria, Molnár Ani Galéria, Galéria Neon, NextArt Galéria, TRAPÉZ, Várfok Galéria, VILTIN Galéria és Vintage Galéria – írták a tájékoztatóban.