Az amerikai rocksztárok nem nyugodhatnak meg, nem ülhetnek a babérokon, mert Hollywood legjobb színészei is rockbandákban játszanak. Ráadásul egyik-másik szupersztár nem is akármilyen blues-rock formációt üzemeltet. Mostani cikkünkben betekintünk többek között Kevin Costner és Keanu Reeves zenei életébe is. 

Miközben a sorozatok rajongói éppen azt várják mi lesz a Kevin Costner viszonya a Yellowstone folytatásához említsük meg a bandáját. A legendás színész ugyanis egy remek rockegyüttes gitáros-énekese, akik leginkább déli beütésű modern country rock zenét játszanak. A Kevin Costner and the modern West zenekar nem túl régi együttes. Első albumuk 2008-ban jelent meg. Amerikai földön elképesztő volt már kezdetben is a sikerük. Igaz ehhez a stílus megválasztása is kellett, hiszen a country zene USA-ban a népzene. Magyarra fordítva: mulatós. Csak hát abból az igényes fajta. A zenekar amúgy 2007-ben alakult és olykor Costner lánya is csatlakozik a bulikon egy-egy dal erejéig. A Több, mint testőr színészének bandája tíz kislemezen van túl és már hat stúdióalbumot jelentettek meg. A siker nem véletlen, élőben és lemezen is dögösen szólnak és valóban érezni a jó kis lüktetés mellett modern ízeket is. Ennek köszönhetően is ma már nem csak az Egyesült Államokban népszerűek. A zenekar tagjai: Kevin Costner, John Coinman, Teddy Morgan, Blair Forward, Larry Cobb, Park Chisolm, Roddy Chong, Bobby Yang és Luke Bulla.

 

Bruce Willis is egy Amerikában és a világon rendkívül kedvelt stílushoz nyúlt amikor a zenei színpadokra merészkedett. Azonban az ő választása a blues zene. Willis bácsi lehet ma már nem tud színpadra állni, ami sajnálatos, de rendkívül jól szájharmonikázott és énekelt is. Koncertjein a jó zene és a minőségi előadás mindig extra bulihoz vezetett. Míg Costner abszolút napjaink hollywoodi zenésze addig Bruce Willis lemezi ehhez képest nagyon régen jelentek meg. A nyolcvanas években illetve 1990-ben. Ettől független a modernebb időkben is adott blues koncerteket Bruce Willis amiből a Devil Woman című dalt most meg is hallgathatja minden érdeklődő. Bandájának neve egyébként Bruce Willis and the Accelerators. Érdemes megnézni, hogyan használta a hangszert Willis. Nagyon profi zenész. Nem csak színészként alkotott maradandót. 

Keanu Reeves egyszerre jeleníti meg a jó öreg Seattle rock világát és egyszerre kelti egy mai fesztivál zenekar hatását. A Mátrix sztárja a Dogstar nevű zenekarban basszerozik. Ha már az előző két színésznél felmerült mikor kezdtek bele a muzsikálásba, Reeves esetében is meg kell jegyezni, hogy abszolút napjaink hollywoodi zenésze. A bandája épp most indult be és egyre másra járják a rock színpadokat. Klipjeik is folyamatosan jelennek meg, mindig lehet vmi újdonsággal találkozni a neten. Tökös mai rock muzsikát nyom a Dogstar. Lényegesen modernebb hangzású és stílusú zenével rukkolnak elő mint Willis vagy Costner tette ezért nagyon népszerűek a fiatalabb generáció körében. Bárhol a világon le lehet őket pottyantani egy fesztivál színpadra, jó bulit csinálnak. Ezt a szerevezők is így látják, úgyhogy van fellépésük bőven.  A Dogstar egy hobbizenekarnak indult, ezt azért érdemes megjegyezni, de mivel valóban erős az érdeklődés így nem lehet tudni Reeves életében mit hoz a jövő. Esetleg több zenét kevesebb filmet?

Johny Deep helye itt lenne, de mivel csalódást okozott Budapesten így csak említés szintén írunk róla. Persze, ha kárpótolja majd a magyarokat, akkor ezt megbocsátjuk. Azonban a kárpótlás még nem történt meg. Úgyhogy említsük meg inkább a szintén mai sztárnak minősülő Ryan Goslingot, akinek egészen egyedi és érdekes muzsikája van. Nagyívű zene és nem a könnyed stílust vette célba. Gosling együttesének neve: Dead Man’s Bones. A halott ember csontjai elnevezésű banda eleve nem lehet egy könnyű muzsika. Hát nem is az, de ettől még minőségi. Gosling jól játszik zongorán és a mostani videóban gyermekkórussal forgatott egy nagyon érdekes live videót. Érdekes személyiséget tükröz ez a zene. Lehet Gosling az életben egyáltalán nem az a babalelkületű ember mint akinek tűnik?

Végezetül, de nyilván semmiképpen sem utolsó sorban jöjjön egy hollywoodi hölgyemény. Zooey Deschanel. Az ő zenei formációja a She and Him. Könnyed hatvanas évekbeli muzsika. Kellemes klippekkel és hangszereléssel. Deschanel színészi produkciója rengeteg díjat nyert már meg és még több jelölésen van túl. Úgy tűnik a zenében is a magas minőséget célozta meg. Kifejezetten jó hangja van, élvezetes hallgatni. Pár éve alakult a She and Him ami komoly kihívója lehet majd a pop zenei szakma képviselőinek. Igaz legalább ugyanilyen mennyiségben vannak olyan zenészek, akik viszont a filmvásznon szeretnének bizonyítani vagy már meg is tették. Legközelebbi írásunkban velük fogunk foglalkozni.

P.J.