Kevés kellemetlenebb szituáció létezik egy harmincas szingli nőnek annál, mint mikor az ünnepi asztalnál a család faggatni kezdi, lesz-e idén partnere a karácsonyi vacsorán, a válasz megérkeztéig pedig a szamárpadba küldik, az egyéves ikrek közé, ezzel jelezve, csak az a teljes értékű felnőtt, akinek van oldalbordája. Na jó, a helyzet azért nem ennyire drámai, vígjátékról van szó, ráadásul norvég nyelven, feliratozva – magyar szinkron még nem készült hozzá -, ami külön bájt ad a szériának. A Netflix saját gyártású sorozatától nem kell sokat várni, nem számítsunk eredeti fordulatokra, nagy meglepetésekre, de az biztos, hogy újszerű és szokatlan a hangulata, és ki ne szeretne olyan csodálatosan csengő neveket hallani, mint a Tor, Jorid, Knut, Jørgunn, vagy Dagfinn? Szóval akinek már tele van a hócipője az Igazából szerelemmel, annak felüdülés lehet ez a skandináv sorozat.

MM – 061.hu

Johanne egy 30 éves, szingli ápolónő, akivel három éve szakított a barátja, és ezt még mindig nem heverte ki. A családja viszont annyira nyomasztja, hogy karácsony előtt 24 nappal azt hazudja, hogy van barátja. 24 napja van tehát, hogy a karácsonyi vacsorára szerezzen egyet, így hát elkezd randizgatni, megindul a kétségbeesett hajtóvadászat egy normális férfi után, ami persze nehezebb, mint azt főhősünk gondolta.

Az első széria után idén december közepén megérkezett az Új barát karácsonyra című norvég sorozat második évada. Johanne (Ida Elise Broch) továbbra is keresi az igazit, egy pillanatra úgy tűnik, meg is találja, aztán persze jönnek a klasszikus párkapcsolati problémák és ismét a facérok játszóterén találja magát. Van itt minden: lezáratlan régi kapcsolat, korán ellaposodó új szerelem, megcsalás, ciki diszkós flörtök, jellemvizsgálat, párkapcsolati “megszakértés” legjobb barátnő által, félreértések, szóval minden, ami egy romkomba belefér. Ezek inkább a klisés, fantáziátlan limonádék fő összetevői, az ilyen filmek, sorozatok mindig igénylik a habosítást, vagy valamilyen új nézőpontot, hogy ne unja halálra magát a néző. A sorozatnak ez erőlködés nélkül sikerül, a báját pedig egyszerűen a történet helyszíne adja.

Mert a Rockefeller Center előtt felállított karácsonyfa előtt csókolózó párt már ezerszer láttunk a vásznon, de norvég romantikus komédiákkal nem sokszor találkozunk. Így az, hogy főhősünk ittasan, szánkóval szlalomozva tér haza a diszkóból, már eleve zseniális, ezzel meg is vettek, innentől nem kérdés, hogy végignézem a sorozatot. A karakterek is telitalálatok: Johanne, az egyedülálló, tetovált ápolónő, Henrik, a hősszerelmes, szőke Nils Holgersson, Jørgunn, a kissé kattant, de mindig jó tanácsokkal szolgáló barátnő, aki az eklektika jegyében mindent magára aggat, Tor és Jorid, a skandináv hidegben is melegséget árasztó mama és papa, mind-mind szuperül megrajzolt karakterek.

Az első, cliffhangerrel véget érő évad után most újabb hat epizódban követhetjük végig Johanne bukdácsolását a társkeresés útvesztőjében, imádnivaló, kínos és zavarba ejtően valóságos jelenetekkel, vicces párbeszédekkel és természetesen sok-sok alkohollal. Hűvös téli, Covid-parával átitatott estékre, nyált és giccset mellőző, skandi-romkomra vágyóknak tehát kötelező ez a sorozat.

Új barát karácsonyra
norvég romantikus vígjáték sorozat
Netflix

Rendező: Anna Gutto, Per-Olav Sørensen
2019