A Szabadtéri Színházak Szövetsége a 2023-as Szabadtéri Színházak Találkozója keretein belül két helyszínnel, az alsóörsi Kultkikötő Amfiteátrummal és a Boglári Nagyszínpaddal csatlakozik a VEB 2023 programjához. A két helyszínen a Szövetség tagjainak legújabb színházi előadásait mutatja be – egy rendhagyó színházi szemle keretein belül. Június 17. és 25. között számos színházi előadással, kiállítással, valamint gyermekprogrammal várják a közönséget.

MM – 061.hu

A Szabadtéri Színházak Találkozója egy új, többnapos értékteremtő eseményt tud a balatoni térségben bemutatni 2023-ban, hiszen eddig országosan nem volt olyan fesztivál, amely összefogná és egyetlen találkozó keretében maradandó élménnyel szórakoztatná a nézőket, kifejezetten szabadtéri előadóhelyekre rendezett produkciókkal. A találkozó Balaton-parti programsorozatát június 17. és 24. között rendezik meg Balatonbogláron és Alsóörsön, a Kultkikötő hangulatos fesztiválhelyszínein.

A rendezvény nyitóelőadása június 17-én alsóörsi Kultkikötő Amfiteátrumban Bella Máté és Karafiáth Orsolya Macskadémon című zenés komédiája lesz a Szentendrei Teátrum és Gergye Krisztián Társulatának közös produkciójában. Ugyanitt láthatja a közönség egyebek mellett a Szegedi Szabadtéri Játékok produkciójaként a Tenyérvonalak – Faludy XX. százada című előadást június 22-én, június 26-án pedig az Esztergomi Várszínház vendégjátékát, az Isten komédiását. A gyerekeket várja június 24-én a Kőszegi Várszínház és a Mesebolt Bábszínház közös darabja, A cica, aki haza akart menni.

Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere, Mészáros Miklós, Balatonboglár polgármestere, Pócza Zoltán a Szabadtéri Színházak Szövetsége elnöke, Varga Richárd, az EKF kulturális projektmenedzsere és Nagy Viktor, a Kultkikötő alapító igazgatója (fotó: Molnár Miklós)

A Boglári Nagyszínpadon június 17-én a Furcsa Pár női változatát láthatja a közönség a Szarvasi Vízi Színház előadásában. Június 18-án Süsü és barátai várják a legkisebbeket az Összpróba és a Kultkikötő Produkció közös előadásaként. A Kőszegi Várszínház a Káosz, valamint a Szénakutyák című előadását hozza el a Boglári Nagyszínpadra.

Az előadások mellett Színház a tölgyek alatt címmel fotókiállítás látható a rendezvény ideje alatt a 85 éves Margitszigeti Szabadtéri Színpad történetéről.

“A nyári időszakban mi vagyunk a színház az országban”

Pócza Zoltán a Szabadtéri Színházak Szövetsége elnöke, egyben a Kőszegi Várszínház igazgatója a szerdai budapesti sajtótájékoztatón összegezte a tavalyi eredményeket: 53 bemutatóval várták a közönséget, 560 előadást láthattak a nézők, az előadásokra több mint háromszázezren látogattak el.

“A nyári időszakban mi vagyunk a színház az országban”, emelte ki Pócza Zoltán, hozzátéve, hogy nincs könnyű feladatuk, hiszen a szabadtereknek két nagy kihívással kell szembenézniük: az egyik az, hogy minden évben fel kell építeniük a nézőteret, ehhez biztosítani a megfelelő technikát, a másik pedig, mint mondta, hogy a minőségi produkciókhoz pénz kell. “Hiszünk abban, hogy egy adott helyszínhez kell a produkciókat igazítani, és hogy a speciális helyszínek hozzáadnak a művészi értékhez” – emelte ki. Fontos, hogy olyan előadásokat hoznak létre, amelyek utaztathatók, tehát minél több helyen meg tudnak valósulni. 

Macskadémon

Pócza Zoltán elmondta, tudták, hogy 2023-ban Európa Veszprémre és a Balaton környékére fog figyelni, ezért tavaly elkezdtek tárgyalni a két programsorozat összekapcsolódásának lehetőségéről. A Szabadtéri Színházak Szövetsége így a 2023-as Szabadtéri Színházak Találkozója keretein belül két helyszínnel, az alsóörsi Kultkikötő Amfiteátrummal és a Boglári Nagyszínpaddal csatlakozik a VEB 2023 programjához. A két helyszínen 12 produkció, köztük felnőtt- és gyerekelőadások mutatkoznak be június 17. és 24. között.

“Megpróbálunk széles ollót nyitni a színházi műfajok tekintetében”

Varga Richárd, az EKF kulturális projektmenedzsere a sajtótájékoztatón elmondta, hogy koncepciójuk szerint a színházi programokat nem klasszikus terekbe viszik, hanem erdei színházban, utcaszínházban gondolkodnak, és ebbe a szabadtéri színház is beleillik. “Elképesztő, hogy mit tud művelni a tér egy-egy darabbal. Olyan plusz értékeket tud hozzáadni – akár a csillagos ég – egy darabhoz, amit egy klasszikus színházi térben nem biztos, hogy meg lehet valósítani”, mutatott rá Varga Richárd.

Kiemelte továbbá a régióban való gondolkodást, rámutatva, hogy az eddig erősen Veszprém-központú színházi koncepciójuk a két fontos partnertelepülés csatlakozásával tágulni tud. “Megpróbálunk széles ollót nyitni a színházi műfajok tekintetében, azaz, hogy a klasszikustól kezdve a legújabb, kísérletező műfajokig minden megjelenjen.

Az eseményen részt vett Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere is, aki felidézte, hogy az előadások helyszíne az 1970-es évekig vöröskőbányaként funkcionáló kőfejtő volt, ahol a 2021-es rekultivációt követően egy 450 férőhelyes, félköríves, vöröskőből készült nézőtéret építettek a hegyoldalban.

Mészáros Miklós, Balatonboglár polgármestere elmondta, hogy a város a művészetek széles spektrumával várja idén is az érdeklődőket. A színházi előadások mellett idén is rendeznek dzsessz- és borfesztivált, lesznek orgonakoncertek és szüreti fesztivált is tartanak.

A furcsa pár

Pócza Zoltán az eseményen – amelyen jelen voltak az SZSZSZ-hez tartozó intézmények vezetői is – átadta a Szabadtéri Színházak Szövetsége Gedeon József Amfiteátrum-díját, amelyet munkássága elismeréseként idén Cselényi Nóra jelmeztervezőnek, a kaposvári Csiky Gergely Színház örökös tagjának ítéltek oda.

Szabadtéri Színházak Szövetsége 1997-ben alakult. Már egy évvel korábban Gedeon József, a Gyulai Várszínház akkori igazgatója és Mátyás Irén, a Zsámbéki Nyári Színház akkori vezetője felvetették: a „szabadtérieknek” speciális a működésük, jó lenne egy külön szervezet, amely összefogná őket és a problémáikat, és szükséges az érdekképviselet. Alapelveik között megfogalmazták, mit tekintenek szabadtéri színháznak, például ne csak befogadjon produkciókat, legyen saját bemutatója is. A csatlakozás kritériumai között pedig az is szerepel, hogy az intézmény legalább nyolc éve folyamatosan tevékenykedjen, együttműködjön a település önkormányzatával, vállaljon közszolgálati feladatokat is.
A Szabadtéri Színházak Szövetségének tagjai: Agria Nyári Játékok (Eger), Esztergomi Várszínház, Gyulai Várszínház, Kisvárdai Várszínház, Kőszegi Várszínház, Kultkikötő (Balaton), Kvártélyház Szabadtéri Színház (Zalaegerszeg), Margitszigeti Színház, Nagyerdei Szabadtéri Játékok (Debrecen), Szarvasi Vízi Színház, Szegedi Szabadtéri Játékok, Szentendrei Teátrum, Városmajori Szabadtéri Színpad, Zsámbéki Nyári Színház.

A vezető képen az alsóörsi Kultkikötő Amfiteátrum (Forrás: Szabadtéri Színházak Szövetsége)