Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 38
 •  
  38
  Shares

A napokban mutatták be Sándor Pál legújabb filmjét, Vándorszínészek címmel. A sok humorral fűszerezett road movie egyfajta tiszteletadás a színészek és a színészet előtt. A vándorszínészek egykori mindennapjait bemutatva érzékelteti, mennyi munkával, küzdelemmel jár, mire egy színdarab a nézők elé kerül. Sándor Pál filmje már a sokadik olyan alkotás a filmtörténetben, amely a nézőket a kulisszák mögé invitálva a színészek valós, színpadon túli világát mutatja meg. A függöny mögötti titkos világ a nézők számára mindig vonzó és érdekes. Összegyűjtöttünk tíz alkotást, amely bizonyítja mindezt.

L.T. 061.hu

Liliomfi
Sándor Pál Vándoszínészek című filmje kapcsán szinte azonnal eszünkbe juthat egy hazai klasszikus, a Darvas Iván és Krencsey Marianne főszereplésével készült Liliomfi. Ha színházban nem is mindenki látta Szigligety Ede darabját, az 1954-ben készült mozira akkor is jól emlékszik. A magyar színjátszás hőskorát idéző történetben Szilvai professzor titokban nevelt gyámleányát, Mariskát, fiához akarja adni. A fiú közben, mint istenadta tehetségű vándorszínész, Liliomfi néven sikert sikerre halmoz, és Mariskával a mindenható kifürkészhetetlen akaratából egymásba szeretnek. A happy end garantált, kérdés, hogy a konzervatív család vajon így is elfogadja-e a frigyet. A sztori bár szerelmi történet, a színjátszás mindvégig központi szerepet kap, részei vagyunk a próbáknak, az előadásnak és ha az álompár története nem is adja vissza a valóságot, a nézőt elvarázsolja a színjáték romantikája.

Részlet a Liliomfi című filmből

Moulin Rouge!
A vándorszínészetnél sokkal csillogóbb, előkelőbb világba kalauzolja a nézőt Moulin Rouge! című film. A 2001-ben bemutatott filmmusical – melyben Nicole Kidman és Ewan McGregor is megcsillantja ének- és tánctudását – a mulatók világának színeit mutatja be sajátos zenei világba helyezve a történetet. A sztori alapvetően az ifjú költő Christian és a környék legkedveltebb kurtizánja, Satine szerelmét meséli el, rengeteg dallal, tánccal, színes ruhával, tüllel és csillogással. Talán egy kicsit elcsépelt és elnagyolt a történet, de a francia mulatók hangulatát csodálatosan adják vissza a ragyogó díszletek és látvány, melyért a film alkotói Oscar-díjat is kaptak.

Részlet a Moulin Rouge című filmből

Birdman
Igazi backstage filmmel van dolgunk, a rendező, Alejandro Gonzalez Iñarritu  bevisz minket egy színház kulisszái közé, megmutatva annak minden sötét zugát, verejtékszagú szegletét és vérben vagy könnyben tocsogó kamráját. A Micheal Keaton fantasztikus alakításában megismert főhős, Thomson egykoron Hollywood ünnepelt csillaga volt, egy képregény-akcióhőst, a Birdmant alakította a moziban. Évtizedek óta mellőzi a szakma, de most egy saját darabbal, melynek ő rendezője és a is, még utoljára bizonyítani akar. A küzdelem kimenetele kétséges, ráadásul folyamatosan kísérti Birdman szelleme. A film körbejárja, a sztárság, a mellőzöttség, a hatalom kérdéseit és mindezek az emberi kapcsolatokra tett hatásait. Görbe tükör a színháznak, Hollywoodnak és a képregényfilmek kétes értékű hőseinek.

Részlet a Birdman című filmből

Az utolsó metró
A francia színházi világ ihlette filmek között találunk olyat is, amely nem a mulatók világáról szól. Az utolsó metró egy 1980-ban bemutatott francia romantikus filmdráma, François Truffaut kritikus, filmrendező és forgatókönyvíró nagyjátékfilmje, Catherine Deneuve és Gérard Depardieu főszereplésével. A német megszállás alatt, Párizsban játszódó film sztorijában a színház igazgatójáról mindenki azt hiszi, elmenekült az országból, pedig valójában a pincében bujkál, felesége az ő tanácsai alapján rendezi a darabokat. Az igazgató a színpad alatti zugból figyelve azonban nemcsak a darabot hallja, hanem azt is, hogy a nő beleszeretett az egyik fiatal színészbe. A film 1981-ben, a 6. César-gálán tizenkét jelöléséből rekordmennyiségű, tíz díjat söpört be.

Részlet az Utolsó metró című filmből

Rivaldafény
Ha a kulisszák mögötti világról és a színészetről beszélünk, ki lehetne megfelelőbb ennek bemutatására, mint maga Charlie Chaplin? A Rivaldafény Chaplin egyik utolsó filmje, 1952-ben készült. Már nem az a kezdetei hóbortos vígjáték, sokkal inkább egy súlyos dráma. Ebben az önéletrajzi ihletésű filmben, Chaplin Calverot alakítja, aki egy kiégett, egykor híres humorista, egyedül él egy bérlakásban, s bánatát alkoholba folytja. Egy nap, mikor éppen a kocsmából támolyog haza, éppen időben érkezik, hogy megmentse Terryt, az öngyilkosjelölt balerinát. A film kettejük kapcsolatának alakulásáról szól, de a komikusok legnagyobb félelmét is előhozza: mi van, ha már nem nevetnek rajta… Ez Chaplin egyetlen filmje, amit az Amerikai Filmakadémia tiszteletbeli Oscarral jutalmazott 1973-ban.

Részlet a Rivaldafény című filmből

Az öltöztető
A színházba járó nézők számára talán mindig az a legérdekesebb, ha egy amúgy háttérben dolgozó színházi szakember, egy világosító, egy kellékes vagy egy öltöztető mesél a belülről nézve közel sem olyan csillogó világról. Erre alapoz az Öltöztető, amely eredetileg egy 1980-as Broadway darab. Első filmes adaptációja még 1983-ban készült, 2015-ben pedig  a BBC dolgozta fel újra, Anthony Hopkins és Ian McKellen főszereplésével. Kettejük jutalomjátéka a film. A történetben egy, a II. világháború idején, bombazápor közepette is működő társulat sokadik előadása előtti nyüzsgésébe bepillanthatunk bele. A Lear királyt játszanák, de a címszereplőnek nyoma vész. Öltöztetője próbálja egyben tartani a társulatot, amíg a már idős és kissé bogaras színészóriás össze nem szedi magát annyira, hogy visszataláljon a színpadra. Az öltözők forgatagában játszódó események láttán mi is részeseivé válunk az előadás előkészületeinek.

Részlet az Öltöztető című filmből

Producerek
A Producerek című komédia alapja egy Gene Wilder főszereplésével készült 1968-as amerikai film, Mel Brooks rendezői pályafutásának első alkotása, amelyből 2005-ben egy remake is készült Matthew Broderickkel és Uma Thurmannel.  A sztori szerint Max Bialystock színházi producer állandó anyagi gondokkal küzd, a csőd szélére kerül, ezért sürgősen megoldást kell találnia a helyzetre. A mentőötlettel Max excentrikus könyvelője, Leo Bloom, áll elő, aki szerint egy bukásra ítélt, drága darabot kell készíteniük, amelynek költségvetését elsikkasztják. A darabbal akkor keresnek a legtöbbet, ha megbukik, ezért szerződtetnek egy balfácán rendezőt, a főszerepet pedig egy megbízhatatlan színésznek adják. A bemutató azonban nem alakul tervszerűen, ugyanis a színdarab hatalmas sikert arat, Max és Leo pedig ismét bajba kerül.

Producerek

Mindhalálig zene
Az All That Jazz – Mindhalálig zene című film egy különleges, semmihez sem hasonlítható zenés film. Rengeteg dal, tánc és show elem színesíti, tele van romantikával és érzelemmel, mégsem illeszkedik a hollywoodi musical világba. Az All That Jazz főszereplője Joe Gideon korábban fantasztikus és sikeres musicalrendező, táncos, koreográfus, a Broadway ünnepelt csillaga volt. Mostanra már inkább középszerű, de még mindig rendületlenül kapaszkodik a hírnévbe. Egy művész, aki mindig ezer fokon ég és a mindent feláldoz a sikerért. A színházi világ nem túl felemelő oldalának bemutatása mellett valódi emberi és művészi átalakulást mesél el a film, fülbemászó zenék kíséretében. A filmet Bob Fosse rendezte, 1979-ben és a Cannes-i filmfesztiválon Arany Pálma, az 1980-as Oscar-díjátadón pedig a legjobb zenének, látványtervezésnek, jelmeznek és vágásnak járó szobrocskával jutalmazták.

Részlet a Mindhalálig zene című filmből

Mephisto
Magyar alkotások között is találni olyat – nem is akármilyet – amely a kulisszák világának sötét bugyraiba repíti a nézőket. A Mephisto 1981-ben bemutatott színes, magyar–német–osztrák nagyjátékfilm, Szabó István rendezte Klaus Mann azonos című regénye alapján, 1982-ben a magyar játékfilmek közül elsőként elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat. A történet az 1920-as években játszódik. A hamburgi színház társulatának tehetséges színészében, Hendrik Höfgenben mérhetetlen karriervágy ég, magas rangú politikai támogatóra lel, és karrierje meredeken ível felfelé. A Berlini Állami Színházban kap szerződést, ahol végre eljátszhatja álmai szerepét, Mephistót. Ezzel megkezdődik feltartóztathatatlan karrierje, épp az idő tájt, amikor a nemzetiszocialista párt hatalomra kerül. Már nincs szüksége a régi emberekre, emelkedése során megtagadja a múltját, sorra elárulja társait, és fokozatosan behódol a náci hatalomnak. Klaus Maria Brandauer és Cserhalmi György kiváló alakítása teszi igazán különlegessé a filmet.

Részlet a Mephisto című filmből

Szerelmes Shakespeare
A Szerelmes Shakespeare című film talán az egyik legnépszerűbb színházi világról szóló klasszikus. A Joseph Fienness, Gwynet Paltrow és Judy Dench főszereplésével készült mozi William Shakespeare és Viola de Lesseps, a gazdag kereskedő lányának tiltott szerelméről szól.  A londoni színházi élet ifjú titánja alkotói válságban szenved, semmilyen épkézláb ötlet nem jut az eszébe. Akárhogy sürgetik a mecénások és a színházigazgatók, képtelen folytatni legújabb darabját. Leginkább múzsára lenne szüksége. Amikor megismerkedik a gyönyörű Lady Violával, nyomban szerelemre gyullad iránta. Az ihlet visszatér és William a maga érzelmét szövi új darabja soraiba, Rómeó és Júlia szerelmének történetébe.  Ám a sors közbeszól, Erzsébet királynő parancsára Lady Violának hozzá kell mennie Lord Wessexhez…

Részlet a Szerelmes Shakespeare című filmből


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 38
 •  
  38
  Shares