Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Három hét után a fővárosi színházak legtöbbjének sikerült átállnia az új időszámításra, online térbe költöztek, és kreatív, a vírushelyzethez alkalmazkodó megoldásokkal – streamelésekkel, karanténklipekkel, a társulati tagok videóival  igyekeznek csillapítani közönségük kultúréhségét. Összeállításunkban azt nézzük meg, milyen forgatókönyvvel dolgoznak az intézmények e vészterhes időkben, és az is kiderül, mivel készülnek a húsvéti hosszú hétvégére.

061.hu

Nemzeti Színház

A Nemzeti Színház április 6-án hétfőn indította el SZÍN-HÁZ-HOZ című napi online magazinját a Nemzeti Színház Facebook csatornáján. A videók alatt a nézők tehetnek fel kérdéseket a társulat tagjainak, akik bejelentkezéseikben válaszolnak azokra. A társulat művészei napi rendszerességgel jelentkeznek be otthonaikból egy-egy monológot, verset előadva. Szarvas József például viszáki kertjéből jelentkezett be, ahol Kányádi Sándor Fekete-piros című versét szavalta el, Nagy Mari a Csongor és Tünde talán legismertebb sorait, az Éj monológját adta elő bejelentkezésében, Szűcs Nelli Jászai Mari-díjas színművész  –  aki 2015 óta játssza Fedák Sári életét feldolgozó önálló estjét – pedig az egyik legnagyobb magyar primadonnáról osztott meg érdekességeket. A Nemzeti Színház művészei nagypéntekre egy különleges keresztúttal készültek otthonaikban: Jézus szenvedéstörténetének titkaihoz Korzenszky Richárd bencés szerzetes gondolatain keresztül közelítenek. Művészeink személyes emlékeinek, meghatározó színházi pillanatainak és megrendítő élményeinek felidézését Rofusz Ferenc Oscar-díjas filmrendezőnk és Békési Sándor református teológiai professzor grafikái teszik még emelkedettebbé.

Madách Színház

A Madách Színház március 23-án indított videósorozatot A Madách Színház él, és visszavárjuk Önöket! címmel, amelyben a társulat tagjai a színház repertoárjának kiemelkedő dalait éneklik. Hétfőn pedig elindult az Ez mind én vagyok! is, amelyben a színház művészeit kérték fel, hogy készítsenek magukról egy maximum 3 perces videót, és adjanak elő bármi olyan dalt, verset, táncot, mozgást, személyes történetet, amit szívesen bemutatnának. Mint azt Szirtes Tamás igazgató írja: „Nehéz napokat élünk, a koronavírus próbára tesz mindannyiunkat. De a kényszerű hallgatás időszakában sem feledkezhetünk meg arról, hogy mindannyian a színház elkötelezett rajongói vagyunk, különleges képességű emberek, gazdag előadó-művészeti tapasztalattal. A Madách Színház most – alkalmazkodva a körülményekhez – valamennyi, nálunk fellépő művész számára ismét lehetőséget kínál. Újabb videó sorozatot indítunk „Ez mind én vagyok!” címmel(…)Meggyőződésünk, hogy a készülő videók az Ön számára is élményt, felfedezést jelentenek. A Madách Színházban fellépő művészek közül eddig közel negyvenen jelentkeztek. Néhány név azok közül, akiknek videóját várjuk: Dunai Tamás, Weil Róbert, Sáfár Mónika, Sasvári Sándor, Mahó Andrea és Gálvölgyi János.”

Radnóti Színház

A Radnóti Színház művészei home videót készítettek húsvét alkalmából – a 10 című előadás nyitányának home-változata alább megtekinthető. “Ezekben a napokban különösen fontosnak érzem a személyesség jelenlétét a kapcsolatokban, nagy szükség van az emberi szóra, kedvességre. A társulat elkészítette az Önök által szeretett és sokra tartott 10 című előadásunk nyitányának home-változatát, ez a mi húsvéti ajándékunk” – írja Kováts Adél, a teátrum igazgatója.

Magyar Állami Operaház

Március 14-e óta hétvégenként 19 órától a Papagenón látható a Magyar Állami Operaház szilencium idejére készített videósorozata. A vírus okozta vesztegzár arra késztette a Magyar Állami Operaházat is, hogy nyilvános előadásait törölje április 3-ig, az elmaradó (vagy későbbre halasztott) előadások pótlására indították el 11 részes videósorozatukat. Ezekben részleteket mutatnak a produkciókból, a próbahangulatból. Az Opera elsőrangú énekesei jelmezben, zongorakísérettel adják elő egy-egy mű legfontosabb áriáit, jeleneteit. Az érdeklődők láthatták eddig az O/A–OTTHONRA sorozat első balettelőadásaként A kalóz című produkció és Jules Massenet Werther című operájának 2017-ben készült felvételét is. A közvetítésekben különleges vendégek is felbukkannak majd – minden szombaton és vasárnap 19 és 21 óra között az Opera és a Papageno Facebook-oldalán. Emellett az Opera Café összeállításának segítségével rendszeresen az Opera új játszóhelyére, az Eiffel Műhelyházba kalauzolják a nézőket, amely a tervek szerint március 21-én nyitott volna meg, a kialakult járványügyi helyzet miatt viszont ez elmaradt. A négynapos hétvégén négy neves rendező öt kiváló operaprodukcióját láthatják a nézők az O/A – Otthonra közvetítéssorozat részeként, amelyben Anger Ferenc (A kármeliták), Kaspar Holten (Senza sangue – Vértelenül, A kékszakállú herceg vára), Georges Delnon (Bajazzók) és Michał Znaniecki (Székely fonó) rendezéseinek felvételeit láthatja a közönség olyan kiemelkedő énekesekkel, mint Létay Kiss Gabriella, Komlósi Ildikó, Rost Andrea vagy Alexandru Agache. 

Katona József Színház

A Katona József Színház jelmeztervezői és öltöztetői nemrég elkezdtek házilag maszkokat gyártani kereskedelmi dolgozóknak. A maszkok készítése mellett viszont más módon is szeretnének hozzájárulni a járvány elleni védekezéshez; színészeik közreműködésével Vírusvideók címmel indítottak videósorozatot, amellyel abban próbálnak segíteni, hogy a hétköznapi teendőink során miként vehetjük fel a harcot a koronavírus ellen. Az első két részben Fullajtár Andreát és Ónodi Esztert láthatják kutyasétáltatás, illetve bevásárlás közben.

Budapesti Operettszínház 

Habár az Operettszínház színészeivel és munkatársaival élőben most nem találkozhatunk, saját otthonaikban egyedi előadásokat, performanszokat készítenek, hogy művészi tartalommal töltsék meg közönségük otthoni perceit. A színház új sorozataiból összeállítottak egy heti menüt, amelyből kiderül, hogy mikor mi kerül terítékre a színház Facebook csatornáján. Emellett kéthetente szombaton 19 órától élőben közvetítik a Budapesti Operettszínház nagysikerű előadásait, a következő hét szombatján pedig megismételjük azok kedvéért, akik esetleg lemaradtak róla, vagy szívesen újra néznék. „Balett otthon” címmel kedd este a Budapesti Operettszínház Balettkarának, és „Tavaszköszöntő” címmel vasárnap délelőtt a színház Zenekarának és Énekkarának produkciói lesznek láthatóak. Az „Operettszínház Home Office” című adásunkban csütörtökön és pénteken 19 órakor 10-15 perces videókban otthonról jelentkeznek művészeink érdekes, egyedi tartalmakkal. A „Szélfútta csodamuzsika – mesés szórakozás az Operettszínház művészeivel” sorozatukban szombaton és vasárnap reggel 9-kor Bordás Barbara, Kékkovács Mara, Dancs Annamari, Peller Anna és Bálint Ádám video-meséi kínálnak kisebbeknek és a nagyobbaknak egyaránt könnyed szórakozást. Folytatják továbbá a „Napi derű – Vigyázzunk egymásra!” sorozatot is. Az “5 perc reflektorfény – Ifjú tehetségeink” című villáminterjú sorozatban az Operettszínház legfiatalabb generációja, ígéretes tehetségei mutatkoznak be egy-egy humoros, rövid történettel, rájuk jellemző aforizmával honlapunkon. Heti háromszor: hétfőn, szerdán és pénteken jelentkeznek ezekkel a riportokkal.

József Attila Színház

A József Attila Színház J@SZ Home címmel indított sorozatot a Facebook-on. A sorozatban mindig az aznapra meghirdetett előadás egy-egy szereplőjével találkozhatnak a nézők. A videók mellett a társulat közös játékra is hívja az érdeklődőket, amelyben tesztelhetik, mennyire ismerik a színház repertoárját. A videóban elhangzó kérdésre kell választ adni, a nyertes pedig egy személyre szóló videóval gazdagodik szeretett színészétől. A társulat tagjai emellett recepteket is megosztanak a karantén idejére, a művészek mellett pedig a színház dolgozóit is megismerhetjük – Kovács Yvette Alida jelmeztervező és Rákay Tamás díszlettervező például a József Attila Színház elmaradt bemutatójáról, a 9-től 5-ig-ről beszélget.

Újszínház

Újszínházi (vész)napló címmel indított sorozatot az Újszínház, amelyben színművészek helyett a társulat többi dolgozójának jut főszerep, abba avatják be nézőiket, hogyan telnek a mindennapok a színházban, előadások nélkül. Megtudhatják például, mit csinál pontosan a művészeti titkár, a marketing, pénzügyi és értékesítési vezető, vagy a kellékes. Színház az egész világ című sorozatukban pedig a társulat színészei jelentkeznek be a Facebook-on, akik a legkülönbözőbb helyzetekben is gyakorolják a szövegeiket.

Rózsavölgyi Szalon

A Rózsavölgyi Szalon művészei is alkalmazkodtak a megváltozott élethelyzethez, és kedden online térben tartották meg az Idegenek a vonaton című előadás olvasópróbáját. Az alábbi videóból az is kiderül, hogy a színházak igazgatói – Zimányi Zsófia, Őze Áron és Vasvári Csaba – abban bíznak, nyáron megtarthatják a bemutatót, és részt vehetnek a produkcióval a Szentendrei Teátrum nyári fesztiválján, ősztől pedig Dunaújvárosban is lesz egy premier belőle.

Az Idegenek a vonaton hármas koprodukcióban készül a Rózsavölgyi Szalon, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és a Szentendrei Teátrum együttműködésében. Az előadást Szarka János rendezi, a szereplők: Józan László, Porogi Ádám, Takács Kati, Szina Kinga, Őze Áron és Ozsgyáni Mihály.

A megtekintésért kattintson IDE!

Jurányi Inkubátorház

A Jurányi Inkubátorház egy különleges felolvasóestre invitálja nézőit – Péterfy-Novák Éva Egyasszony című könyvét Tenki Réka olvassa fel.  A könyvből egy nagy sikerű előadás is született: az Egyasszony című monodrámát 2015. október 21-én mutatta be az Orlai Produkció a Fügével közösen Tenki Réka előadásában. A színésznő most fejezetről fejezetre olvassa a könyvet, ami nem kevésbé megrázó, mint a színpadra alkalmazott változat. A Jurányi Ház emellett rendszeresen online színházi előadásokat tölt fel Facebook-oldalára.

Kolibri Színház

A Kolibri Színház művészei naponta egy-egy mesével, verssel, dallal jelentkeznek, hogy a kényszerszünet alatt se maradjanak a nézők színházi élmény nélkül. Minden nap délután 3 órától a Kolibri Színház Facebook oldalán jelentkeznek be a művészek egy-egy mesével, verssel vagy dallal, amelyeket saját otthonukban mobiltelefonnal vesznek fel nektek. A MobilMeséket a YouTube csatornájukon és a Facebook oldalunkon nézhetik meg, minden nap délután 3 órától. Ezen kívül időről időre legnépszerűbb előadásaikat is közzéteszik felvételről. Az előadásokhoz kapcsolódóan online drámapedagógiai foglalkozást is tartanak az iskolások számára. A Kolibri Színház előadásában megelevenedik a magyar irodalom egyik legszebb elbeszélő költeménye, a János vitéz – amelyet két felvonásban láthatnak a nézők – ennek felvétele április 13-ig lesz elérhető. De Háy János Völgyhíd című színdarabját is megnézhetik a színház Youtube-csatornáján. A művet Bagossy László állította színpadra 2010 áprilisában. Az előadás 2010 szeptemberében a legjobb új magyar drámaként elnyerte a Színikritikusok Díját.

https://www.youtube.com/watch?v=jrJIDfHnQ18&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1JIE7cY6oAcbzFG4r-Y9o11pXYFJkaWYJ203BDJLoGmtY6xl-khuwsBVc

Trafó

A Trafó Kortárs Művészetek Háza nagyon kreatív ötlettel állt elő a karantén-időszakra – a Take a Seat! – online Trafó-estek öt héten át várják szombat esténként a nézőket a virtuális Nagytermükbe. Hogy előre tudjuk, hányadik sorban és melyik székről fogjuk nézni az előadást, a XORXOR kreatív kódoló csapata és a Let_it_Be art agency megtervezte virtuális nézőteret, ahol a néző kiválaszthatja a számára legideálisabb nézőpontot. Ha  a néző teltházba érkezik, pótszéket is kérhet. Bővebb infók a takeaseat.hu oldalon. Láthatták az érdeklődők például a Frenák Pál Társulat Tricks & Tracks című előadását, húsvét szombaton pedig a családi TAKE A SEAT! – online Trafó-estek 3. / online Trafó evenings 3. program keretében 15 órakor kezdődik a Freak Fusion Cabaret című előadása, amely a vándorcirkuszok misztikus világát jeleníti meg némi fekete humorral fűszerezve.

Vezető kép: A Nemzeti Színház Rocco és fivérei című előadásából (Fotó: MTI)


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •