Az Alkalmáté Trupp immár tizedszer bizonyítja, milyen egy volt osztálytárs magánéleti és színészi pályáját megidéző szkeccsekből egy egészestés királyi palástot összefércelni. Mindent Mészáros Béláról a Jurányiban, az Orlai Produkciótól.

CSETE BORBÁLA – 061.hu

A család és a nők. A meccsek és a mellek. Párterápia, színpadi terápia. Egy gyermektelen, hűtlen házasság, ahol rögvest a válás után játszópajtásokká szelídülnek vissza a felek, ahol a férfi, Curu akkora nőcsábász, hogy a Chicago musical bűntényfelvonultató dala (Cell block tango / He had it coming) az ő hódításait sorjázza Marcaliig.

mb2

Az önmarcangoló pszichodráma igenis tud a nyári limonádé-frissességet felülmúlón üdítő lenni. Nem is kell tudnunk, minden információ helytálló-e, és hölgyek, tényleg lecsúsztunk immár a Facebook-ismerősnek bejelölést követő kapucsínó-meghívásról, mert Béla jól van, hónapok óta szárnyal… Aki a pénztári tömegjeleneteken túlbukdácsolva bejutott az előadásra, jó eséllyel kicsit jobban lehetett az előadást végigkacagva vagy pityeregve: rácsodálkozva az osztály példás csapatjátékára. Ha nem is mindent tudott meg a címszereplő Mészáros Béláról, de színház és élet fájóan szép egymásba hajló motívumait láthatta az este. 

Két katonás előadást is explicit megidéztek: az édesapja temetése a színpadi jelmezben, majd ugyanakkor este pedig az Anamnézis jelenete: az elhunyt édesanya abszurdba bucskázó keresése. Aztán A bihari (Tar Sánor életéről szóló Sufni-beli előadás) homoerotikus találkája – a színészet kihívásainak egészen új voltát mutatja a próbát megidéző kényszerűség.

Szerethető nagyon ez az osztály – az egymásnak stafétát, Mészáros Béla új meg új arcait mutató fiúk, a példásan parádézó lánysereg, a műfű-szőnyeg-díszlet igazi csapatot kovácsol, ahol sok-sok Messi és csapattársai vívják a hétköznapok harcait színpadon és válóperen túl, halálon és életen innen.

Fotók: Dömölky Dániel