Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Vannak, akik szerint jobb az új Lindemann-album, az F & M (Frau & Mann), mint a szintén idei Rammstein-lemez. Nos, ezt a vitát nem most folytatjuk le, de az tény, hogy ha nem is olyan kemény, mint a Rammstein, de legalább olyan kreatív Till Lindemann valamint a Hypocrisy és a Pain éléről ismert Peter Tägtgren közös munkája.

PZL – 061.hu

Persze valamennyire muszáj összehasonlítani a két produkciót, hiszen Till Lindemann hangja annyira jellegzetes, hogy ha Abba-slágereket énekelne, akkor a Rammstein jutna róluk eszünkbe, másrészt pedig a hellyel-közzel hasonló a két produkció hangfekvése is, annyi különbséggel, hogy míg a Rammstein hozza a szokásos erőművész szögelést, addig a Lindemann-album inkább valamilyen daliás indie-rock anyagra emlékeztet, persze tele teátrális, nagyzenekari hatást imitáló szintetizátorokkal. Az album melodikus indie-rockja részben a Placebo világát idézi, és  nem győzzük hangsúlyozni: a Lindemann album erőssége a változatosságában van, hallhatunk a Cabaret musicalt idéző dalt éppúgy, mint vágáns balladát, és kőkemény technót is, de alapvetően indusztirál metál a közös nevező, éppúgy, ahogy a Rammstein esetében is.

Az első, 2015-ös Lindemann-album is izgalmas mutatvány volt, de az F & M még ahhoz képest is szintet ugrott. Már az első dal, a Steh Auf is jelzi: szerencsés csillag alatt született az album, minden együtt volt, ihlet, kreativitás, erő, lendület. Steh Auf simán lehet az év indie-rock slágere, és ugyanezt a színvonalat tartja a Ich weiß es nicht, és az Allesfreeser is. A Knebel neofolk ballada, ami hirtelen átvált egy brutális szőnyegbombázásba, ami hatásvadász megoldás, és pont a Rammstein új lemezén is van egy ehhez hasonló megoldás, ott a Puppe durvul be váratlanul. Groteszk, előadó művészettel is rokon indusztriális metál színházat kapunk, szerethető rockslágerekkel. A munka messze felette áll egy átlagos szólólemez-féle vállalkozásnak, közel Rammstein-értékű a produkció, sőt artworkben, művészi koncepcióban is méltó az anyazenekarhoz. Az album artwork kreatívja szerint a két főhős halotti maszkját viselik gyerekek, kövér és sovány asszonyok, és ezt a maszkot felölthetik a rajongók is, hiszen a rock & roll is csak egy maszkos szerepjáték.

Lindemann
F&M
Universal
11 szám 51 perc


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •