Indul az idei nyár utolsó nagy fesztiválja, a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN), hétfőtől szombatig csaknem 200 fellépő szórakoztatja majd a közönséget.

MTI

A rendezvény fennállása óta az idén első alkalommal 6 napos programmal várja a látogatókat, több tucatnyi együttest és lemezlovast hívtak meg a fesztivál szervezői. A nyitó nap világsztárja a Szegeden is közkedvelt Scooter lesz, aki előtt a Wellhello élő nagykoncertje hangolja majd a közönséget a következő napokra. A nyitó napra érkezik a Hiperkarma és a Magashegyi Undergrund is. A régi nagy zenekarok kedvelői sem panaszkodhatnak: itt lesz a Beatrice is.

Fellép az idei SZIN-en többek között a fülbemászó drum’n’bass slágereiről ismert Dj Fresh, valamint a SZIN-közönség kedvence, a Russkaja. A szintén fergeteges bulijairól ismert boszniai sztárzenekar, a Dubioza kolektiv szintén a fellépők sorát erősíti. Érkeznek a Party Arénába az angol klubélet kiemelkedő house Dj-i és producerei: Nick Warren, valamint a Steve Aoki-val is együtt dolgozó Chris Lake.

A SZIN kínálatában elmaradhatatlan hazai előadók és zenekarok  szerepelnek. Két év után Ákos az Igazán Turné 2015 állomásaként ismét fellép a SZIN-en. Itt lesz a New Level Empire, a Brains a Kosheen énekesnőjével, Sian Evans-szel lép a színpadra, továbbá jön a Punnany Massif, a Magna Cum Laude, a Halott Pénz, a Kelemen Kabátban, a Supernem, Péterfi Bori és a Love Band, a Hősök, valamint az Anna and the Barbies.

Az idén is lesz “silent disco”, ahol többfél stílusú zene közül választva fejhallgatóval bulizhat a közönség.  A SZIN-en különféle zöld programok, strandparti és civil falu fogadja a közönséget. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a civil tevékenységet végző szervezetek interaktív, kulturális és ismeretterjesztő programjaikkal kitelepülnek a helyszínre.

Az idén közel 50 szervezet várja az érdeklődő fesztiválozókat. Találkozhatnak többek között az Oktatási ligettel (Oktatás és képzés), a Mesterségek útjával (Foglalkoztatás és vállalkozói készség), az Egészség sorral (Egészség és jólét), a Tevékeny réttel (Részvétel), az Önkéntes piaccal (Önkéntesség), az Esélyek kertjével (Társadalmi befogadás), a Zöld dűlővel (Az ifjúság és a világ), valamint a Kultúr sétánnyal (Kultúra és kreativitás).

Emellett vidámpark és számos más szórakozási lehetőség várja  a fesztiválozókat egészen vasárnap hajnalig.     A rendezvényre az idén 90 ezer látogatót várnak a szervezők, akik július elején bejelentették, hogy az elmaradt Kingdom of Hegyalja fesztiválra előzetesen bérletet vásárlók jegyük felmutatásával részt vehetnek a Szegedi Ifjúsági Napokon.

A SZIN története 1967-ig nyúlik vissza, és néhány év szünet után 2003-ban indult újra. Az elmúlt években megfordultak a fesztiválon a popzene nagy alakjai, így például Kelis, a Cure, a Kosheen, Diana King, az Apollo 440, az Alphaville és a Tarantinos is.