Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 22
 •  
  22
  Shares

Anna Starmer Színes otthon című könyve nem azoknak szól, akik kizárólag csak fehérben tudják a falakat és a nyílászárókat elképzelni, hanem azoknak, akiket hipnotizálnak a színek. Szóval, azok, akik óckodnak a most divatos akik a mediterrán cementlapok változatos színben való lerakásától, vagy nem szeretik ha a régi parasztbútorokat a makaron süti színárnyalataiban festik újjá, azoknak nem kéne ajánlanunk a könyvet, de valójában nekik is készült…

PZL – 061.hu

Meg fognak lepődni mennyi hangulat, színváltozat dobhatja fel az otthonunkat, és hogy ezek a színek milyen erőteljesen hatnak az érzékeinkre. A szerző először is azt javasolja, hogy bárhonnan meríthetünk ihletet, ezért mindig legyen nálunk mobiltelefon, amivel lefotózzuk ami nekünk tetszik. Vagy: tépjük ki a magazinokból azokat az oldalakat, amelyeken nekünk tetsző színek vannak, hozzunk létre ún. szín- és hangulattáblákat, így előbb-utóbb rátalálunk a saját stílusunkra, kiderülhet, hogy mely színek tetszenek nekünk leginkább. Merítsünk ihletet lakberendezési magazinokból, de semmit ne kövessünk vakon, mert egy trend nagy valószínűséggel nem mutatja meg a valódi egyéniségünket illetve vágyainkat. A szerző azt javasolja, hogy bízzunk az ösztöneinkben, és ne akarjunk mindenáron valaminek megfelelni, mert az otthonunk csak a miénk, azt csak azok látják a családunkon kívül, akiket meghívunk magunkhoz.

Szóval, gyűjtsünk kincseket, tollat, régi bizsukat, üres körömlakkos üvegcséket, de ne dobjuk, ki az eltört karácsonyfadíszeket sem. Szóval, ezeket az ötleteket ismerjük már a tematikus csatornák lakberendezési műsoraiból, ugyanakkor ott biztos, hogy nem kapunk annyi színterv ötletet, mint a Színes otthonból, amellyel gyakorlatilag azt is megspórolhatjuk, hogy mindent össze kelljen gyűjteni, hiszen maga a könyv egy afféle alternatív pantonskála. És persze nemcsak színeket vadászhatunk, hanem anyagok texturájáról is kaphatunk némi fogalmat. Anna Starmer kötetéből azt is megtudhatjuk, hogy a színek az érzelmi állapotunkra, a hangulatainkra is hatnak, segítik az egyensúlyunk fenntartását a szívünk és az agyunk között. A zöld például a természethez kapcsol, a napságra állítólag növeli az energiaszintünket, bármit is jelentsen ez.

A hálókba nyugalmat árasztó lágyabb színeket javasol a szerző, míg a konyhába és az étkezőbe impulzívabb árnyalatokat. Izzó színeket ott érdemes használni, ahol kevesebb a fényforrás, vallja a színszakértő, majd hozzáteszi:  ne  a féljünk a sötét használatától sem, mert a sötét tónus izgalmas tereket tud létrehozni. A könyv nem akar mindent mindennel “összekenni”, hanem úgymond tudományosan bontja színekre a könyv fejezeteit, és tesz ajánlatokat, bekalkulálva azt is, hogy milyen maga a ház karaktere, hiszen egy minimalista házból nem szerencsés egy Barcelona mediterrán tarkaságát megidézni. A könyv arra is figyel, hogy ne csak tárgyakkal, festékekkel érjünk el megfelelő színhatást, hanem növényekkel is. Persze, nem kell hogy a lakásunk úgy nézzen ki, mint a butikhotelek tematikus szobái, de nem baj, ha állít valamit az ízlésünkön, és nemcsak inspirációt ad, hanem bátorságot is.

Anna Starmer
Színes otthon – Találjuk meg a kedvenc színeinket
Scolar
255 oldal 6999 Ft


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 22
 •  
  22
  Shares