A koronavírus-járvány alaposan átszabta a 2020-as fesztiválnaptárt. Miután a kormány augusztus 15-ig megtiltotta az ötszáz főnél nagyobb tömegrendezvények megtartását, sok nagy vidéki és budapesti fesztivál kapitulált, a szezon végén azonban egymást érhetik az elcsúsztatott vagy eleve erre az időszakra időzített mulatságok. Az EFOTT (Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója) szervezői végeztek egy kis piackutatást, majd az eredmény alapján bejelentették, hogy  augusztus 26. és 30. között megrendezik a fesztivált. Egyebek között arról kérdezték az érdeklődőket, hogy milyen körülmények között vennének részt a rendezvényen. Maszlavér Gábor fesztiváligazgatót az idei újdonságokról, a járványellenes óvintézkedésekről és a várható programokról kérdeztük, de szóba került a krízishelyzet, illetve a fesztiválpiac és a zeneipar jövője is. 

MP – 061.hu

Néhány nap alatt közel húszezren töltötték ki azt a közösségi médiában közzétett kérdőíveteket, amelyben a válaszadók elsöprő többsége jelezte, hogy a kormány jelenlegi járvány elleni védekezési terveivel összhangban augusztus végére csúsztatott időpontban részt venne a fesztiválon. Meglepett az eredmény? 
Igen, pláne, hogy a válaszadók több mint 80 százaléka nyilatkozta azt, hogy részt venne az új időpontban megrendezett fesztiválon. Azért tettük fel a kérdőívet a Facebook-oldalunkra, mert a fesztiválok körül kialakult bizonytalan helyzetben tudni akartuk, hogy a visszajáró látogatóink és általában az EFOTT iránt érdeklődők hogyan reagálnának a fesztivál megtartásának hírére, illetve – miután a jelenlegi állás szerint a tömegrendezvényekre vonatkozó tiltást augusztus 15-től feloldják – mit szólnának az új, nyárvégi időponthoz.

Mire kaptatok még választ a kérdőívekből?
Kíváncsiak voltunk arra is, mi a látogatói hozzáállás akkor, ha rendhagyó módon pusztán hazai előadók lépnének fel a rendezvényen. Teljesen bizonytalan volt ugyanis, hogy beengednek-e egyáltalán az országba külföldi előadókat, és ha igen, vajon ők elfogadják-e az új dátumot. A válaszadók elsöprő többsége azonban jelezte, hogy így is látogatnák az EFOTT-ot. Ettől függetlenül nagy erőkkel végeztük tovább az átszervezést és a fő külföldi előadót, Flo Ridát sikerült is az új időpontra átszerveznünk az eredetileg tervezett line-upból, aminek végleges változatát – ahogy ígértük – június 10-én jelentjük be.

Más külföldi előadó neve is felmerült az új helyzetben?
A fókusz továbbra is a hazai előadókra helyezzük, de természetesen vizsgáljuk a lehetőségét annak, hogy esetleg más külföldi előadókat is meghívjunk a fesztiválra. Jelenleg még zajlanak a tárgyalások, ezek eredményeiről és a szervezés részleteiről viszont egyelőre nem szeretnék beszámolni.  

Az EFOTT Velencén marad, de nem pontosan ugyanott, és a bázist is egy másik helyszínre telepítitek. Ezzel kapcsolatban, illetve ezen túlmenően milyen újításokra számíthatnak a látogatók?
Csak egy kicsivel, úgy kétszáz méterrel mozdulunk arrébb a tavalyi helyszínről. Az egyik újítás az lesz, hogy az eddig minden alkalommal máshol felállított kettes számú szabadtéri színpadunkat jelentősen megerősítjük hang- és látványkínálatban, sőt, előadói oldalról is, azaz létrehozunk egy második nagyszínpadot jóval erőteljesebb line-uppal, technikával, nagyobb színpadi és közönségtérrel. Tavaly éppen ezen a területen rendezték meg az Evezős Master Világbajnokságot, a szépen rendbe tett és felújított helyszín pedig számunkra sok izgalmas lehetőséget és inspirációt kínál a kreatív ötleteléshez. Hogy csak egy példát mondjak, a két kilométeres evezőspálya végén levő céltorony is új funkciót kap majd a fesztiválon. Mivel a járvány közbeszólt, újra kellett gondolnunk a márciusban részben már előkészített terveket, de az szinte biztos, hogy maradéktalanul végig tudjuk vinni az elképzeléseinket és idén is egy olyan rendezvény valósul meg, ami büszkén viselheti az EFOTT nevet. 

Fotó: Horváth Péter Gyula

Ha esetleg kedvezőtlenül alakul a járványhelyzet és az újabb intézkedések miatt mégis le kellene fújni a fesztivált, a jegy- és bérlettulajdonosok számolhatnak visszatérítéssel, átváltással a jövő évre?
Az átszervezésnél jogilag adhattunk volna például vouchert vagy kijelenthettük volna, hogy  a már megvásárolt jegyek és bérletek csak az idei fesztiválra érvényesek, de fontos hangsúlyoznom, hogy minden döntésünk előtt elsősorban a fesztiválozók érdekeit tartjuk szem előtt, és csak ezután jöhetnek a gazdasági vonatkozású és egyéb felvetések. Így mindazok, akik nem tudnak részt venni az EFOTT-on, vagy idén nem kívánják felhasználni a belépőket, lehetőségük van arra, hogy háromszázalékos banki kezelési költség levonásával igény szerint visszaváltsák azokat. És bár ne adja az ég, de ha a járványhelyzet miatt mégsem tud megvalósulni a fesztivál, ugyanígy fogunk eljárni.

Arról van adat, hogyan alakult eddig a jegyet visszaváltók és vásárlók aránya?
A piackutatásunkból kiderült, hogy a már jeggyel rendelkező fesztiválozók csupán 4,6 százaléka szeretné visszaváltani a jegyét, de valójában még ennyien sem tették meg ezt. Szóval lényegesen nagyobb számban vesznek jegyeket és bérleteket, és bevallom, ez engem is meglepett, ugyanakkor a bizalom jeleként kell értelmeznem, ami azt mutatja, hogy az érdeklődők a rendezvény 45 éves múltjához méltó folytatásra számítanak.

Jelenleg úgy fest, hogy a járvány lecsengőben, de a veszély nem szűnt meg, ami továbbra is óvatosságra inti az embereket. Az EFOTT-on milyen óvintézkedéseket vezettek be a fertőzésveszély csökkentése és a látogatók megnyugtatása érdekében?
A hatóságok képviselőivel folyamatosan egyeztetve, az ő ajánlásaikat kérve és azok alapján próbáljuk felvenni ebben a fonalat. Nyilván a járványhelyzetre vonatkozó újabb szabályozásokat be fogjuk tartani. Azt már biztos, hogy például a kézmosási lehetőségeket bővítjük, több szaniterkonténert helyezünk el, és tárgyalásban vagyunk egy vállalkozással, ami mobil kézfertőtlenítő állomásokat telepítne majd a fesztivál területére. És mivel járványügyi szakemberektől is folyamatosan azt a tanácsot kapjuk, hogy kiemelten figyeljünk a higiéniára és mindig mossunk kezet, erről is közzétesszük a megfelelő tájékoztatást.

Rita Ora tavalyi koncertjének közönsége az EFOTT-on, Velencén (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Mivel több nagy fesztivál is elmarad ebben a szezonban, számoltok azzal, hogy ezek potenciális közönsége például  az EFOTT-on akar majd hozzájutni a nyári buliadagjához, és így az előző évekhez képest jóval nagyobb érdeklődéssel szembesülhettek?
Mi örülünk, ha tovább növünk, de persze a fesztiválterület maximális befogadókészségét is figyelembe kell vennünk. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy nálunk a látogatók biztonsága az első szempont, tömegrendezvényeknél pedig egészségügyi és mindenféle más biztonsági előírásoknak is meg kell felelni, és ezek betartását nem írhatja felül semmiféle gazdasági érdek. Tehát a bevétel növelése érdekében nem engedünk be több embert, ha ennek egészségügyi, illetve biztonsági kockázatai vannak. Másrészt a kérdőívet kitöltők között meglepően alacsony számban voltak olyanak, akik még nem vettek részt egyetlen EFOTT fesztiválon sem. Ebből arra a következtetésre jutottunk, hogy az EFOTT-ra évente visszajárók, vagy legalábbis a fesztivált már megtapasztalt látogatók lesznek legnagyobb számban idén is a vendégeink. Bízunk benne, hogy más fesztiválokhoz szokott közönség is csatlakozna idén az EFOTT-hoz, bár erről nincsenek adataink.  

A hazai könnyűzenei élet színe-java fellép a fesztiválon, a zenészek pedig alaposan ki is vannak éhezve a fellépésekre. Előadói részről tapasztaltok feszültséget ebben a szokatlan helyzetben, azaz vannak csörték, sorbanállás a színpadi jelenlétért vagy minden a szokott menetrend szerint zajlik?
Elmondhatom, hogy ezúttal is a szervezési folyamat etikettje és konfigurációja szerint zajlik a felkészülés. Az előadók és menedzsmentjeik többségével már régóta tartjuk a kapcsolatot, büszkék is vagyunk rá, hogy a hazai könnyűzenei élet képviselői kifejezetten szeretik az EFOTT-ot, és mivel ez kölcsönös, most is könnyen átbeszéltünk mindent. Persze előfordul, hogy valaki elégedetlen a számára meghatározott idősávval vagy a fellépési sorrenddel, de az erre vonatkozó kérések száma idén sem több mint a korábbi években. Inkább az jelent problémát, hogy most nagyon rövid határidővel, villámgyorsan kellett újraszervezni a fellépéseket.

Fotó: Horváth Péter Gyula

Két hónap karantén után ki kell engedni a gőzt, így arra azért lehet számítani, hogy a szokásosnál többen veszítik el a kohéziót a felszabadult bulizásban. Fel vagytok készülve az esetlegesen gyakoribb balhék és a túlzott alkohol- vagy drogfogyasztásból fakadó vészhelyzetek kezelésére?
Amennyire csak lehetséges, minden évben felkészülünk erre, idén sincs másként. Az EFOTT fesztivál előnye, hogy nincs meg az a nyomasztó tömegérzés, mint más nagy fesztiválokon, mivel lényegesen nagyobb területen fogad ugyanannyi vagy közel annyi fesztiválozót, és ezt a védjegyét meg is kívánjuk őrizni a rendezvénynek. Részben ebből fakad, hogy az EFOTT-on nem jellemzőek az atrocitások, de a nyugalmat leginkább a fesztiválozóinknak köszönhetjük. Az EFOTT közönsége mindig is zömében nyitott és kulturált fiatalokból tevődött össze, akik tisztában vannak a határokkal.

A szórakoztató- és zeneipar, valamint a rendezvényszervezés teljes szereplőgárdája ment kényszerpihenőre, ha úgy tetszik, fizetés nélküli szabadságra két hónapja, a krízishelyzetben pedig elvétve találkozni optimista nyilatkozatokkal. Te hogyan látod a szektor jövőjét?
Leginkább a fesztiválpiacról tudok nyilatkozni, és úgy gondolom, hogy szerintem tisztulni fog a helyzet. Nyilván lesznek olyan fesztiválok, amelyeket végleg padlóra visz a járvány okozta krízis, amiből nem is lesznek képesek felállni vagy csak néhány évvel később. A változások nyertesei leginkább a helyzethez rugalmasan alkalmazkodó alvállalkozók lehetnek, akik átálltak más területekre, illetve eddig is kiszolgáltak más területeket és megkísérlik majd azokat továbbvinni. Az EFOTT-al hazai piacra célzunk, a látogatóink 99,9 százaléka magyar. Belföldi tekintetben gyors visszarendeződésre számítok, de azok a fesztiválok, amelyek nagyrészt vagy részben külföldi látogatókra építettek, szerintem ez hosszabb időt vesz igénybe. A technikai lebonyolításban és a vendéglátásban partner professzionális alvállalkozó cégekkel mi folyamatosan egyeztettünk a megrendezhetőség miatt, és bár elmondható, hogy nem ez lesz a legjobb évük, jelen vannak, szolgáltatnak, és még nagyobb erőbedobással állnak neki az őszi és a jövő évi szezonnak.

Kiemelt fotó: Horváth Péter Gyula