J.J. Abrams kitette 42 évvel ezelőtt kezdődő történet végére a pontot. Ez a pont olyan, amit  akkor látunk, ha az Ezeréves Sólyom hiperűrre kapcsol. Mától látható a mozikban a Star Wars: Skywalker kora, ami már nem űropera, hanem űr funky-diszkó videó klip. Amikor színes bőrű amazonok (kezükben nyíl, hátukon palást) egy birodalmi cirkálón lovagolnak, nos az egy 1977-es funky videoklip, abból az időből, amikor a Star Wars A New Hope a mozikba került.

PZL – 061.hu

Minden korosztálynak mást jelent a Corvin mozi, van, akinek az 1956-os harcokat, egy másik generációnak a Csillagok háborúját, valamikor a hetvenes évek végéről, amikor nem a nagy, szélesvásznú történelem és egy T-34-es jelent előttünk, hanem az Ezeréves Sólyom. A Corvin mozi falát évről évre újabb emléktáblák lepik el, privát történelmünk emléktáblák helyett maximum egy 1979-es mozijegyet őriz, amit most érdemes megkeresni, hiszen valaminek a végén jó visszamenni a kezdetekhez. A Skywalkerek kora viszont túlságosan is sokat időzik a múltban. A Star Wars végigkísérte a most ötvenes korosztály életét, hiszen még kis úttörőként, a Pajtás újságot bújva olvashatott ak először a filmről 1978-ban, aztán már kamaszként látták parádés szinkronnal 1984 karácsonyán a tévében, 1982-ben, az első csajozáskor a Birodalom visszavágot, és 1984 őszén a Jedi visszatér című „utolsó” Star Wars-filmet, amiről azt olvastuk 1983 nyarán az Ország-Világban, hogy az amerikai rajongók napokkal a premier előtt már sátrat állítottak a moziknál.

Ez a hisztéria mára már elmúlt, köszönhetően a változékony színvonalú folytatásoknak, amelyek között persze voltak komoly részeredmények (pl. Az ébredő Erő című szintén Abrams-vízióban), de akárhogy is nézzük minden újabb epizód  rombolta a mítoszt, miközben milliárdokkal gazdagították a gyártókat. A Skywalkerek kora biztonsági játék. Miután sikeres lett a játékboltokban a cuki BB8 robot, megkaptuk Kúparcot, a Sith hajón talált kis ócskavasat. És fél óránként látunk cuki kis lényeket, a film végén pedig beköszönnek az Ewok macik is, azaz a finálé tapsrendjében ők is meghajolnak. A jelenet beidézi a Jedi visszatér atmoszféráját, mert úgy tűnt, hogy itt bizony az intarzia, az önidézet működteti az erőt, az, amikor nemcsak a szereplők, de a nézők is magukra, azaz a saját Star Wars élményükre ismerhetnek. Számos jelenetet forgattak újra, ilyen például a birodalmi flottát megtámadó eseménysor, amelynek a beállításain, dramaturgiáján 1977 óta nem változtattak, a lézerkardozást kicsit figurázzák, már a koreográfiában van némi keleti harcművészet is, de még az is maradt a régi, és a rohamosztagosoknak ma is kb. akkora  a tűzereje, mint a Régió játékboltban a kartonpapírból kivágott Playmobil figuráknak.

Szóval, a rohamosztagosok csak alakzatban félelmetesek, amikor az adott rendező hozza a kötelező stílusgyakorlatot, az Akarat diadalának fehér műanyagba fröccsöntött verzióját, Most viszont kimaradt nürnbergi pártnapok koreográfia, helyette egy Trónok harca trónterem jeleneteit és A Gyűrűk Ura Mória bányáinak beidézését láthattuk. Az Ellenállás nagy összecsapása az Első Renddel, valamint a sith és a jedi rend közötti ősi konfliktus nem volt igazán átélhető, valahogy nem éreztük az univerzum megmentésének a súlyát, maradt a retró szilveszter party, erősen funkedelic üzemmódban. Az egyetlen értékelhető színészi teljesítményt a Reyt alakító Daisy Ridley hozta, igaz, gyakorlatilag ő vitte el a filmet a vállán, ő a mozi igazi főszereplője. Még Adam Driver is olyan, mintha nem ott lenne, hanem azon gondolkodna, hogyan kéne majd megformálni egy kiégett orosz balett táncost egy kis költségvetésű művészfilmben. Nem éreztük benne az erőt. Poe (Oscar Isaac) és Fynn (John Boyega) karektereit nem sikerült felrakni, Kúparc, a robot is elevenebb, emlékezetesebb, mint ez a két rosszcsont fazon. Viszont nekünk is ki kell tennünk a pontot a történet végére, nekünk is fel kell nőnünk. Ahogy csak a gyerekkori fantáziák maradnak igazak, ahogy nem lehet visszamenni ebbe a világba, mert elmúlt, úgy csak az 1977 és 1983 közötti mese maradt csoda, minden egyéb élethazugság. A Skywalker kora is, aminél még a Pajtás újság 1980-as félrefordításai is igazabbak .

Star Wars: Skywalker kora
amerikai sci-fi, akciófilm
rendezte: J.J. Abrams
szereplők: Daisy Ridley, Oscar Isaac , John Boyega, Carrie Fisher, Mark Hamill
bemutató: 2019. december 19.