A második világháború során feltépte az esztergomi bazilika keresztjének szárához rögzített időkapszula duplafalú burkolatát egy repeszdarab – ez csak idén januárban derült ki, amikor a felújítások alkalmával ismét hozzáférhettek a 176 éves álmát alvó történelmi ereklyéhez. Mivel félő volt, hogy a sérülés visszafordíthatatlan károkat okozott az időkapszulába rejtett emlékekben, a nyilvánosság kizárásával és a legnagyobb körültekintéssel végezték az feltárást. Hogy mit találtak a rézhenger gyomrában, azt Török Csaba plébániai kormányzó és Konstek Ildikó, az esztergomi Keresztény Múzeum igazgatója mutatta meg kameránknak.

SUSÁNSZKY MÁTYÁS – 061.hu

Minden alapkőletételnél lebocsátanak egy fémhengert, amely azonban sosem szokott napvilágra kerülni, legalábbis ameddig maga az épület áll. Az esztergomi bazilika renoválása révén hamarosan a nagyközönség is megtekinthet egy ilyen időkapszulát, jelesül azt, amelyet az építtetők a kupola csúcsán lévő kereszt szárához rögzítettek. Stábunk az esztergomi Keresztény Múzeum restaurátortermében járt, ahol lencsevégre kaphattuk az 1845-től rejtőző történelmi ereklyéket.

Fotó: Horváth Péter Gyula

Az időkapszulát sem kímélte a világháború

A kereszt a templom legmagasabb, szimbolikus pontja, amely mintegy megkoronázza az épületet – fejtegette történelmi idegenvezetőnk, Török Csaba plébániai kormányzó, miért is gondolhatták úgy az építők, hogy ide is elrejtenek egy időkapszulát. Török Csaba ugyanakkor úgy vélte, Kopácsy József érsek e módon kívánt emléket állítani annak, hogy az ő munkásságának idején fejeződött be a bazilika a kupola építése és a kereszt elhelyezése.

Fotó: Horváth Péter Gyula

Az időkapszulát 1845. augusztus 19-én zárták le, ezt megelőzően duplafalú rézgyomrába több szigetelőréteg közé egy üveghengert helyeztek el, amely a megemlékező okiratot tartalmazta, és őrizte 176 éven át, mígnem 2020 januárjában a bazilika kupolájának felújítása során eltávolították a keresztet borító aranyozott rézlemezeket, így a kapszula ismét hozzáférhetővé vált.

A kivételnél már látszott, hogy a kapszulát egy repesz föltépte, a belső üveghenger szétrobbant a repesz hatására, és mivel 1945 óta ilyen módon a kapszula oldala nyitva volt, azt sem tudhattuk, hogy milyen állapotokat találunk benne

– idézte fel Török Csaba, miért is nem lehetett ünnepélyes keretek között, a nagy nyilvánosság előtt felnyitni az időkapszulát. A plébániai kormányzó szerint ugyanakkor egyáltalán nem meglepő a henger sérülése, hiszen 1944-45 között sokáig állt a front Esztergomnál, és a felújítás során világossá vált, hogy a bazilika rengeteg találatot kapott.

Fotó: Horváth Péter Gyula

Látható lesz a tárgyak története

Bizonyos tárgyakat, emlékeket a középkortól folyamatosan elhelyeznek a középkori épületek alapjában vagy falában sok helyen találnak ilyeneket, de ezt a fajta időkapszula elnevezést a XX. század találja föl – erről már Konstek Ildikó, a Keresztény Múzezum igazgatója mesélt, hozzátéve hogy a keresztben elhelyezett időkapszulákra példát a XVIII. század végétől lehet találni, németországi, osztrák és magyarországi templomokban egyaránt. Az igazgató kiemelte, az időkapszula a sérülés ellenére várakozáson felül jó állapotban került elő. A henger és a dokumentumok további sorsa kapcsán elmondta,

a történeti tárgyaknál azt a szemléletet szoktuk követni, hogy a tárgy a maga teljes élettörténetével, azokkal a károsodásokkal együtt szemléltetendő, amelyek őket érték. Persze kell egy esztétikai összkép, de alapvetően látható lesz a tárgyakon az, hogy érte őket egy sérülés.

Konstek Ildikó hangsúlyozta, előkészületben van egy időszaki kiállítás, és amint lehetőség nyílik rá, bemutatják az időkapszulát a nagyközönség számára, várhatóan a bazilika panorámatermének egyik mellékterében.

Fotó: Horváth Péter Gyula

Ne legyen szükség repeszállóságra

Egy időkapszula mindig egyfajta kapu az építők idejéből az utókor idejébe és egy ilyen kaput mi is megnyithatunk – mondta el Török Csaba arra a kérdésünkre válaszul, helyeznek-e fel újabb időkapszulát a régi helyére. A plébániai kormányzó hozzátette, hogy Erdő Péter bíboros dönt majd az elhelyezendő okirat szövegéről, amely a 2021-es felújításnak fog emléket állítani, de előfordulhat, hogy ezúttal kerül az időkapszulába tárgyi emlék is, amely az idei évben megrendezésre kerülő eucharisztikus kongresszusra utal majd.

A több mint 170 év alatt egy repeszt kellett kikerülni. Már ez is nagy gond, de reméljük, hogy repeszállóságra az új kapszulának már nem lesz szüksége

– fogalmazott Török Csaba, hozzátéve,

adja Isten, hogy ne legyenek repeszek a kereszt környékén!

Vezető kép: Horváth Péter Gyula/Nullahategy.hu; a videót László Petra operatőr, Horváth Péter Gyula operatőr/fotóripoter, Susánszky Mátyás szerkesztő/riporter és Gacsal Zsolt vágó készítette. Az időkapszula felnyitásáról készült felvételeket az esztergomi Keresztény Múzeum bocsátotta rendelkezésünkre.