Péntek délután elloptak egy orrszarvút ábrázoló bronzszobrot a Fővárosi Állat- és Növénykertből. Az orrszarvúak kifutója mellett, a Szavannaházban felállított műalkotást Székely Kata szobrászművész készítette 2005-ben, és első volt azoknak a kisplasztikáknak a sorában, amelyeket művészi értékükön túl azért helyeztek el az Állatkert különböző pontjain, hogy a látássérült emberek ismeretszerzését segítsék.

Hasonló szobor található a vízilovaknál, a tapíroknál, a makiknál az oroszlánfókáknál, a pingvineknél, a hóbaglyoknál, a kormoránoknál, a pelikánoknál és több más állatnál is. Ezeket a kisplasztikákat bárki megcsodálhatja, ám a látássérült emberek számára külön jelentősége van annak, hogy a szobrok megtapintásával képet alkothatnak az egyes állatokról, az alkotásokhoz mellékelt Braille-írásos magyarázó szöveg segítségével pedig további ismereteket szerezhetnek az adott állatfajról.

A 48×17 centiméteres, fekvő orrszarvút ábrázoló bronz kisplasztikát az ilyen alkotásoknál megszokott módon, szilárdan rögzítették a talapzathoz. Az ismeretlen elkövető alighanem valamilyen eszköz, szerszám segítségével feszítette le onnan. A tolvaj dolgát megkönnyíthette, hogy az esős idő miatt késő délután csak kevés látogató tartózkodott az Állatkertben, ezen belül a meglehetősen nagy kiterjedésű Szavanna komplexumban is.

A városligeti intézmény a bűnüldöző szervek mellett a nyilvánosság segítségét kéri a szobor megtalálásában és visszaszerzésében. Aki bárhol találkozik a szoborral, vagy netán látta a bűncselekményt, az keresse az Állatkertet.