Köntösben és pizsamában a “szereposztó díványon” ülő Harvey Weinstein bukott producert megformázó aranyszínű szobrot állított fel egy utcaművész Hollywoodban.

MTI

A Plastic Jesus nevű, street art tiltakozásairól ismert művész csütörtökön leplezte le a szobrot a Hollywood Boulevardon, aztán később le is bontotta alkotását. A Szereposztó dívány című installáció lehetőséget adott a járókelőknek, hogy leüljenek az ölében Oscar-szobrot tartó Weinstein mellé a kanapéra.

“Éveken át nem vették tudomásul a szexuális zaklatással kapcsolatos vádakat Hollywoodban. A szereposztó dívány még mindig a filmipar része. Az olyan hatalmi visszaélések szimbólumává vált, amikor szexuális szolgáltatásért cserébe helyeznek kiáltásba szerepeket” – írta Instagram-oldalán a művész.

Harvey Weinstein filmmogult több tucatnyi nő vádolta meg a nyilvánosság előtt azzal, hogy szexuálisan zaklatta, molesztálta őket, hat nő csoportos keresetet nyújtott be ellene, a vádak között szerepel a szexuális erőszak is. Weinstein helytelen szexuális viselkedését elismerte, de következetesen tagadja, hogy valaha közös megegyezés nélküli szexuális aktusban vett volna részt.

A Weinstein-botrány októberi kirobbanása után Harvey Weinsteint eltávolították a fivérével, Robert Weinsteinnel közösen alapított Weinstein Co. nevű cég éléről, az amerikai filmakadémia pedig megvonta tőle a tagságot. A bukott filmmogul ellen Amerikában és Nagy-Britanniában is rendőrségi nyomozás folyik szexuális bűncselekmények gyanúja miatt.

Plastic Jesus a szereposztódívány-szobrot Joshua “Ginger” Monroe-val közösen készítette, aki 2016-ban életnagyságú, meztelen Donalt Trump-szobrot alkotott. Két hónapon át dolgoztak a Szereposztó díványon.

Fotó: Frederic J. Brown/AFP