December elsején van a magyar rádiózás napja, annak emlékére, hogy 1925. december 1-jén este 8 órakor indult meg avatóünnepséggel, majd hangversennyel a rendszeres rádiós műsorsugárzás Magyarországon. Az adó akkor Budapest néven jelentkezett. A megnyitón Demény Károly államtitkár, a Magyar Királyi Posta vezérigazgatója rádión keresztül, magyar, francia és angol nyelven szólt a rádióhallgatókhoz. 1925-től a műsort a csepeli szikratávíró állomás adója sugározta, ekkor az adás ideje heti 50 óra volt. A rádió azóta is szól, most már nemcsak heti ötven órában, és nemcsak egy csatornán. Nem csoda, hogy magát a popkultúrát is megihlette. A magyar rádiózás napja tiszteletére összegyűjtöttük az általunk 10 legjobbnak ítélt dalt, amely a rádió dicsőségéről szól.

L.T. – 061.hu

LGT: Szól a rádió
A magyar rádiózás indulásának az LGT együttes 1977-ben megjelent dala, „A rádió” állított emléket, így természetesen ez a dal az első a mi listánkon is. S bár ma már nem talán a legtöbb helyen „nem tilos rögtönözni” és „Marcall János segédtiszt” is kevesebb nótát énekel, azért a lemezgyártók ma is „átkozzák a konkurenciát”. De mivel „szép időben minden műsor tisztán fogható”,  az LGT dalát meghallgatva a hazai rádiózás teljes történetét felidézhetjük a mai napon.


Queen Radio Ga Ga

Ez a dal a rádió és az igazi, nagybetűs „DAL” dicsőítésére született 1984-ben. A szerzője Roger Taylor dobos volt, akit egyrészt egy maratoni MTV nézés után az egyre inkább előtérbe kerülő, a zenét majdnem háttérbe szorító videoklipek népszerűvé válása inspirált. A szöveg utalás a rádió fénykorára, amikor Taylor szerint a zene fontosabb volt, mint a megjelenés, erről szól a dal. A refrén egyébként Taylor kisfiának gügyögéséből származik, a rádióra mutogatva valamit hasonlót karattyolt, miközben Taylor dolgozott.


The Buggles:Video Killed The Radio Star
A dal  eredetileg a videótechnika és a hozzá tartozó technikai vívmányok dicsőítésére készült 1979-ben, de végül mégis inkább a zenészek aggodalmát fejezi ki. Ekkor kezdték felismerni, hogy a látvány, a fény és a csillogás elvonhatja a figyelmet a legfontosabbról, a zenéről. Ezzel együtt a dal, és a hozzá készült, akkoriban rendkívül menőnek számító klip dicsőségét az MTV hozta meg. 1980. március 1-én ugyanis ez volt az első videoklip az akkor induló zenei csatornán.


R.E.M.: Radio song
Micheal Stipe és az R.E.M. 1991-es slágere az Out Of Time című nagylemez nyitódalaként jelent meg. A szám afféle piszkálódás, hogy tulajdonképpen kinek szól, az sosem derül ki. Talán senkinek, talán mindenkinek. A lényeg, hogy halljuk a kedvenc dalunkat a rádióban, a DJ mindig vidám legyen, vicces és kedves és sose maradjon csend körülöttünk.


Hobó Blues Band: Rock&Roll Rádió

Hogy Hobo maga mennyire kedveli a rádió „intézményét” vagy mennyire nem, talán kérdéses, de az biztos, hogy 1998-ban, a Hobo Blues Band tizennegyedik albumán, Vissza a 66-os úton  című remeklésen megjelent a Rock&Roll Rádió című dal. A lemez az együttes énekesének az utazásáról, illetve magáról Amerikáról szól, ahol még a hű katona is jobban harcol hiszen „Nem adja fel, amíg a Rock And Roll Rádió bírja.”


Donna Summer: On The Radio

Sok kritikus úgy véli, Donna Summer 1979-es lemeze, amelyet – sok más dalához hasonlóan Giorgio Moroder írt szmára –, a korszak egyik legjobb diszkó balladája. A sok diszkóslágernél valóban sokkal igényesebben megírt és összerakott szám több Grammy jelölést is hozott az énekesnőnek. A dal egyébként nagy kedvence lehet azoknak, akik rajonganak a rádióban továbbított romantikus üzenetekért. Tudják: „küldöm neki, mert szeretem, ne haragudjon, ugye emlékszik rám” stb. Mondjuk a dal szerint Donna Summernek nem jött be.


Fenyő Miklós: Luxemburg Rádió

A Radio Luxemburg léte egészen különleges fejezetet képvisel a rádiózás történetében. Tulajdonképpen a zenei rádiók, a popzenei adók és a kereskedelmi csatornák európai alapjait tette le ez az állomás, amely elképesztő népszerűségnek örvendett annak idején.  A kezdeti években néhány országban voltak kereskedelmi rádiók is, melyek tevékenységét az állami monopólium bevezetése szűntette meg, általában a II. világháború után. Luxemburg különleges példa, hiszen az 1933-ban alapított Radio Luxemburg kereskedelmi rádió volt, és számos európai piacra szórta középhullámon a műsorát. A harmincas években angiali hallgatottsága vasárnaponként meghaladta a BBC-ét, mert tánczenét sugárzott, amit a brit hallgató a közszolgálati rádióból nem kapott meg. Magyarországon csak titokban, furfangos, tranzisztoros rádiókkal lehetett hallgatni. Nem csoda, ha többeket megihletett így például Fenyő Miklós is.


Omega: Rádio Luxemburg

Az Omeg Fenyőnél később, az 1856-os forradalom 60. évfordulóján megjelent lemezén emlékezett meg a luxemburgi zenei rádió jelentőségéről.


Green Day: Revolution Radio

A Revolution Radio valójában nem csupán egy dal, hanem a Green Day legutóbbi albumának a címe is. hogy politikailag menyire korrekt vagy mennyire nem, azt több kritikus is elemezte, elfeledve, hogy valahol mégiscsak egy punk bandáról van szó. A címadó szám ötlete egyébként két éve, New Yorkban született Billie Joe, a banda énekesének fejében, amikor belefutott egy Black Lives Matter tüntetésbe, amihez ő is csatlakozott. „Együtt üvöltöttem a tömeggel, hogy ’kezeket fel, ne lőjetek!’ Úgy éreztem, hogy a világot váltjuk meg. A történelem folyamatosan ismétli magát, és amiért évtizedekkel előtt a felmenőink küzdöttek, azért most nekünk kell.”


Bruce Springstee : Radio Nowhere
A dal a Főnök 2007-es, Magic című albumán jelent meg, Springsteen költői vénájának egyik mintapéldánya, amely az útkeresést, a magányt és a kilátástalanságot szimbolizálja. A dal, amely szól az éjszakában, de vajon hallja-e rajtunk kívül valaki más, vagy csak mi vagyunk és a Radio Nowhere…