A szórakoztatóipar – ahogy az ipar többi ága is – rengeteg mellékterméket állít elő. Az Iron Maiden például a különböző korszakai előtt is külön válogatásokkal tiszteleg, és akkor nem beszéltünk a rendszeresen kiadásra kerülő koncertalbumokról. Ott van például az 1985-ös Live After Death című dupla koncertlemez, az 1992-es Live at Donington, az 1993-as A Real Live One, a 2002-es Rock In Rio, de itt van a november 17-én megjelent The Book Of Souls: Live Chapter című új album is, amit a 2016-os és 2017-es The Book Of Souls World Tour helyszínein rögzítettek.

ZL – 061.hu

A lemez persze kiváló, és akkor is élvezhető, ha a közönség szinte minden riffet le-o-ó-zik, sőt Dickinson is  számos olyan számban o-ó-zik, amely nem indokolná, de ezzel sincs semmi baj, elvégre buli van. Milyen legyen egy koncertlemez? Még szép hogy folyamatos a sikítozás, olyan az egész, mintha Eddie a VIP szektorban végigsasszézna egy machete-vel. A koncertlemezek arra is jók, hogy egy új lemez kulcsdalait mindörökké felírják a setlist törzsanyagai közé, azaz kanonizálják a friss dalokat. Mivel a The Book Of Souls a Maiden 42 éves történetének egyik legjobb albuma, ez nem is olyan nehéz. De persze nemcsak az új lemez számait kapjuk meg élő kiterjesztésben, de ott a Wrathchild, a Children Of The Damned, a The Trooper, a Powerslawe, az Iron Maiden, a Number Of The Beast, szóval rendesen felrakták az első nagy korszak kulcsdalait, és ott van a Fear Of The Dark is, ami a közös éneklés kodályi szelleme miatt is kihagyhatatlan.

És hogy milyen jól sikerültek a The Book Of Souls dalai, azt főleg az bizonyítja, hogy simán oda lehet illeszteni őket a nagy klasszikusok mellé. Mert a Death or Glory, vagy az If Eternity Should Fail vagy a Speed Of Light és a The Great Unknown, a címadó The Book Of Soulsról már nem is beszélve igen is klasszikus. A 39 országot érintő turné minden állomása olyan volt, mintha egy horror operát láthatott volna a közönség, a folyton újjászülető és átalakuló kabalafigura, Eddie végigszáguldott a világtörténelmen, és megmutatta: a metál a civilizáció minden nagy korszakának kiváló aláfestő zenéje. És már azt is tudjuk: nemcsak a történelem, de a metál is az élet nagy tanítómestere.

Iron Maiden
The Book Of Souls: Live Chapter
Warner
15 szám 120 perc

 

Dalok, állomások

If Eternity Should Fail – Sydney, Australia
Speed of Light – Cape Town, South Africa
Wrathchild – Dublin, Ireland
Children of the Damned – Montreal, Canada
Death or Glory – Wroclaw, Poland
The Red and the Black – Tokyo, Japan
The Trooper – San Salvador, El Salvador
Powerslave – Trieste, Italy
The Great Unknown – Newcastle, UK
The Book of Souls – Donington, UK
Fear of the Dark – Fortaleza, Brazil
Iron Maiden – Buenos Aires, Argentina
Number of the Beast – Wacken, Germany
Blood Brothers – Donington, UK
Wasted Years – Rio de Janeiro, Brazil