Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Nagyváradon szombaton kezdődik a Szent László-napok elnevezésű fesztivál, melynek idén is a felújított vár ad otthont. A negyedik alkalommal megszervezett, idén először egyhetes rendezvénysorozat keretében mintegy hetven programot kínálnak az érdeklődőknek.

MTI

Zatykó Gyula főszervező elmondta, olyan fesztivált szerveztek, melyre minden bizonnyal az esti koncertek vonzzák majd a legtöbb nézőt, de a vendégek kulturális és kulináris élményekben is részesülhetnek. Hozzátette, a szervezők értékválasztását jelzi, hogy még a gyermekprogramokat is a várbeli környezethez, a hagyományokhoz igazították. “Nem lesz gumivár, műanyag csúszda, csakis természetes anyagokból készült, hagyományos játékokkal kívánjuk megszólítani a legifjabb generációt” – magyarázta a főszervező.

Mint megemlítette, az idei rendezvény a Bihartól Nagyváradig tartó mintegy húsz kilométeres gyalogtúrával indul, mely során helytörténész vezetésével ismerhetik meg az érdeklődők az útvonal történelmi emlékeit. Hozzátette, ezen az úton juthatott el egykor Szent László is a bihari földvárból arra a helyre, ahol a nagyváradi székesegyház és vár felépítését elrendelte. A várban felszerelt színpadon keddtől naponta két együttes lép fel, és a régi zenétől a népzenéig, az operettől a pop- és a rockzenéig minden műfajban tartanak előadásokat. Fellép többek között az Intim Torna Illegál, az Ismerős arcok, a Republic, valamint Koncz Zsuzsa és Bródy János is.

szent-lászló-napok-szent-laszlo-napok-nagyvarad-nagyvárad-érintő-2-800x445

A Szent László-napokon először lehet rendezvények helyszíne a vár belső udvara, ahol nemrég temették be a régészeti feltárás gödreit. Zatykó Gyula elmondta, a régészek feltételezése szerint ezen a helyen lehetett egykor Szent László sírja. A belső várudvarban rendezik be a “könyvvárat”, amelyben könyves standok kapnak helyet, és könyvbemutatókat is tartanak. Az idei rendezvény keretében képzőművészeti, és oktató-ismeretterjesztő kiállításokat is szerveznek. A tinédzserek generációját kívánják megszólítani azzal a kiállítással, amely a drog, az alkohol és a különböző függőségek veszélyeire hívja fel a figyelmet. Megtekinthető lesz ugyanakkor a Márton Áron püspök életútját bemutató magyarul és románul is feliratozott kiállítás.

Zatykó Gyula elmondta, a rendezvénysorozat költségvetésének mintegy felét sikerült pályázati forrásokból megszerezni. A nagyváradi önkormányzat a helyszín ingyenes rendelkezésre bocsátásával, és ötezer lejjel (350 ezer forint) járult hozzá a Szent László-napokhoz. A főszervező szerint a programok ugyan ingyenesek lesznek, de idén először arra fogják kérni a nézőket, hogy egy karszalag megvásárlásával maguk is járuljanak hozzá a fesztivál költségeihez.

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •