A táci Gorsium Régészeti Park – a tavaly év végén lezárult felújítást követően -szombaton megnyitja kapuit az ókor iránt érdeklődők előtt.

MTI

A székesfehérvári önkormányzat közleménye szerint Gelencsér Ferenc Római istenek és istennők című fotókiállítása is ekkor nyílik meg. A Fejér megyében fellelt ókori római szobrokról készült képek az elmúlt években az ország több nagyvárosában jártak már.     A fotókat, valamint az ókori romterületet Nádorfi Gabriella régész tárlatvezetésével tekinthetik meg a látogatók. A Quies Gorsiense – Gorsium a kikapcsolódás antik szigete elnevezésű projekt tavaly decemberben fejeződött be. Az ókori park nettó 775 millió forint összköltségű rekonstrukciója segítségével bemutathatóvá váltak a romterület értékei.

A beruházás során megépült egy fogadóépület és látogatóközpont, valamint több épületet felújítottak. A projekt talán leglátványosabb eleme a teátrum hátteréül szolgáló, 12 méter magas városfal, amelynek egy szakaszát 120 méter hosszan a hozzá kapcsolódó két oldal-, illetve saroktoronnyal műemléki rekonstrukció keretében építettek meg. A fal és a tornyok teteje egyben kilátó is, amelyről a régészeti park egész területét áttekinthetik a látogatók. A projekt keretében megújult a romterület északi oldalán álló Freskós-ház, a II. század második és III. század első feléből származó lakóház két, falfestményekkel díszített lakószobája is bemutatásra kerül, és a részben a védőépület alatt elhelyezkedő lakomaterem, valamint annak pincéje is látogathatóvá válik.

A Zichy-pince felújított belső terében, a terem méretű, üvegcsempével bélelt hordók vitrinként funkcionálnak majd, melyekben kőfaragványok és egyéb kőemlékek kapnak később helyet. A római kori lakóház mintájára készült, megújult, U-alakú épületben részben irodákat, raktárakat alakítottak ki, részben pedig látványraktárt a feltárások során előkerült leletek számára.