Az alsó szomszéd című film lassan kibontakozó szociodráma, realista stílusban, Radu Muntean rendezésében. Az autók visszapillantó tükrében feltűnhetne Budapest is, az egyetlen különbség talán az, hogy nálunk kevesebb a nappalikban a cigarettafüst.

CSETE BORBÁLA – 061.hu

Pătraşcu hallgatag, bukaresti vállalkozó családapa az egyetlen szemtanúja egy halállal végződő heves szóváltásnak. Másnap látja a rendőrségi szalaggal elzárt bejárati ajtót, az áldozatért égő gyertyákat, mégsem számol be a kihallgató rendőrnek megfigyeléséről. A kertvárosi  társasház közössége részvéttelenül fogadja a halálhírt. A tévé előtt focimeccsre söröző férfiak leszűrik, mivel Facebook profilja szerint Milánóbe tervezett utazni, csak könnyű lány lehetett az áldozat.

Pătraşcu munkája hasonlóan katatón, autók különböző vizsgáinak várakozási idejét optimalizálja személyes kapcsolatai és józan kenőpénz fejében. A gyilkos szomszéd azonban kapcsolatba lép a családdal: segít Pătraşcu fiának a számítógépével, évődve dicséri az anya főztjét. Majd munkamegbízást ad autója ügyintézése kapcsán, miközben provokálva az apát, miért is nem tett feljelentést. Aki pedig rendre elmulasztja az érdemi kommunikációt mind feleségével, mind a halott lány levélládáját kétségbeesetten ellenőrző nővérével. Pătraşcu saját lelkiismeretével küzd, növekvő frusztrációja kiterjed környezetére, míg nem robban.

Bármely társasházi szomszéd kiscsalád portréja lehet a filmbeli, a salátára fanyalodó, imádott kutyájával kocogó apával, a kissé hanyagolt szépasszony nejével, és a főként virtuális valóságban közlekedő kamasz Matei-jel; akit teljesen beszippantottak a videójátékok, míg éjszaka babaként szülei közt keres menedéket a vizionált csaták után. Mindenki szigorúan saját ügyeibe süpped, kedélymentes részvétlenség árad minden kockából. A marcangoló gondolatok mellé festői képeket ajánlhatunk a szocreálból: gomolygó cigarettafüstben tolakodó fényekkel, harsogóan betüremkedő napfénynyalábokkal.

Az alsó szomszéd
színes, feliratos, román-francia-svéd-német dráma
Rendezte: Radu Muntean
Főszereplők: Teodor Corban, Oxana Moravec, Iulian Postelnicu

Forgalmazó: Cirko Film