A Fonó 25. születésnapjára Jávorszky Béla Szilárd 25 művésszel és a piac egyéb szereplőivel készített interjút, amelyből egyfajta szubjektív folktörténet is kirajzolódik. A kötet a napokban jelent meg és a Fonó webboltjában elérhető, a címlapon Román Péter fotója látható.

061.hu

“Ez a jubileumi kötet 25 különböző korú, a Fonó Budai Zeneház más-más időszakában szocializálódott, ahhoz változó intenzitással kötődő, de annak szellemiségét egyaránt magáénak érző művész vagy menedzser portréinterjúján keresztül igyekszik megmutatni a magunk mögött hagyott negyed évszázadot. Nem feltétlenül a Fonót méltatják (persze azt is megteszik), sokkal inkább a hagyományokhoz való kötődésről és az azoktól való elrugaszkodásról, nemzedékük kulturális identitásáról és cselekedeteik mozgatórúgóiról vallanak. Különböző irányból érkeznek, és különböző irányba tartanak, mégis, életpályáikból és személyes sorsaikból összeáll az a kultúrtörténeti folyamat, amit akár szubjektív folktörténetnek is nevezhetünk” – írja a szerző az új kötetről.

A kötetben a következő művészekkel található interjú: Sipos Mihály matematikus, gombász, népzenész (Muzsikás), Gryllus Dániel zeneszerző, zenész, kiadó (Kaláka), Krulik Zoltán zeneszerző, zenekarvezető (Makám), Kása Béla fotográfus, Éri Péter népzenész (Sebő, Muzsikás), Kiss Ferenc dalszerző, népzenész, kiadóvezető (Etnofon), Dresch Mihály jazzmuzsikus, népzenész , Borbély Mihály jazzmuzsikus, népzenész, Porteleki László népzenész (Téka, Muzsikás, Poros), Berecz András ének- és mesemondó, Kelemen László népzenész, az Utolsó Óra program vezetője, a Hagyományok Háza főigazgatója, Lukács József fejlesztő mérnök, üzletember, a Fonó alapító-tulajdonosa, Zsidei János Zsono hangmérnök, producer, a Fonó egykori igazgatója, Csík János prímás, zenekarvezető, Liber Endre népzenész, producer, a Hangvető igazgatója, Agócs Gergő népzenész, népzenekutató ,Horváth László menedzser, producer, a Fonó igazgatója, Herczku Ágnes népdal- és világzenei énekes, Lukács Miklós cimbalomművész, Bognár Szilvia népdalénekes, Fitos Dezső néptáncos, koreográfus, társulatvezető, Fehér Zsombor népzenész, világzenész (Kerekes Band), Csoóri Sándor Sündi népzenész, zeneszerző, Paár Julianna népdalénekes, zeneterapeuta, Kubinyi Júlia népdalénekes, a Fonó népzenei művészeti vezetője