Július 7-én interjú jelent meg Bán János íróval, a nagysikerű Hunyadi című regénysorozat szerzőjével a Magyar Időkben. Bán kifejtette, a magyar játékfilmgyártás hosszú ideje alatt nem készített filmet Szent István királyról, Hunyadi Jánosról, Mátyás királyról vagy Zrínyi Miklósról, pedig a magyar államnak tudatos megrendelőként kellene fellépnie ebben az ügyben.

Magyar Idők / 061.hu

Bán szerint párhuzamos világok alakultak ki az irodalmi életben: az elmúlt években megjelent és megerősödött egy jobbára fiatal, a vidéki Magyarországot képviselő történelmiregény-írói kör, amely csak az olvasóközönség figyelmének, szeretetének köszönhetően kaphatott publikálási lehetőséget. A fősodrú irodalom és a hozzá kötődő intézményrendszer ignorálja ugyan a létüket, ennek ellenére sikerült az olvasók érdeklődésének köszönhetően talpon maradniuk.

Az író nem érzi magát sértve, mint mondta, a Hunyadi-sorozat megírásának ötlete éppen a fősodrú irodalom ellenében fogant, amelynek sztárolt írói a magyar történelem meghatározó alakjairól és dicsőséges évszázadairól többségében fanyalogva beszéltek, ha egyáltalán beszéltek. Hozzátette, elege lett a folytonos bűntudatkeltésből és a magyarság becsmérléséből. Úgy vélte: „Egészséges nemzeti öntudat, nemzeti büszkeség nélkül esélytelenek vagyunk a jelen és jövő kihívásaival szemben.” Az író szerint a Hunyadi-sorozat sikere sokaknak óriási meglepetés volt. Mintha bármi meglepő lenne abban, hogy a magyar olvasókat érdekli a magyar történelem, hogy a magyar olvasók igenis szeretnének büszkék lenni arra, hogy magyarok.

Előreláthatólag film is készül majd a könyvsorozatból. Bán János úgy véli, hogy egy olyan gazdag történelmű, dicső múltú nép esetében, mint a magyar, kézenfekvő lenne, hogy látványosabbnál látványosabb történelmi filmek, sorozatok mutassák be újra és újra az elmúlt évszázadok küzdelmeit, kiemelkedő személyiségeit. Ezzel szemben restellni való, ami film-ügyben történik.

Az író a Magyar Nemzeti Filmalap kapcsán megjegyezte, hogy az Andy Vajna által irányított struktúra történelmi érdemeket szerzett a régi, működésképtelen rendszer lebontásában és egy új, piacképes, izgalmas paletta kialakításában. Ám a történelmi film esetében ez a metódus rendre elvérzik. Szerinte az jelentene megoldást, ha a magyar állam határozott, tudatos megrendelőként lépne fel a kiemelt nemzeti ügynek számító történelmi filmek, televíziós sorozatok területén. „Mihamarabb döntést kell hozni, nemzeti tervet kell készíteni arról, hogy milyen nagyszabású filmeket és tévésorozatokat kell elkészítenünk ahhoz, hogy legalább esélyünk legyen a nemzettudat életben tartására. Soha nem készült még épkézláb történelmi film a pozsonyi csatáról, Trianon traumájáról, Szigetvárról, Nándorfehérvárról, a dicsőséges tavaszi hadjáratról, Bem apóról, Tisza Istvánról. Tévésorozat kell az Árpádok, az Anjouk, a Hunyadiak koráról, a világháborúk megpróbáltatásairól, a magyar történelem nagy alakjairól. Itt az ideje!” – mondta Bán János.

Fotó: OrientPress Hírügynökség