Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Megnyílt a legújabb Madame Tussauds múzeum hétfőn Isztambulban, a kihagyhatatlan hollywoodi hírességek – közöttük Leonardo DiCaprio – mellett helyi híres emberek, mint például Nagy Szulejmán szultán és Atatürk viaszmása várja a látogatókat.

MTI

A panoptikum az Istiklal sugárúton található, a török nagyváros szívében, amelynek idegenforgalma alaposan megcsappant a merényletsorozat és a júliusi puccskísérlet miatt. A látogatót Musztafa Kemal Atatürknek, a modern török állam atyjának élettől sugárzó kék szemű viaszmása fogadja. “Az hiszem, ez az eddigi legjobb viaszmásolat” – büszkélkedett Szarper Hilmi Szuner, az intézményt üzemeltető brit Merlin Entertainments vezérigazgatója.

Atatürk egy korábbi mása, amelyet a londoni panoptikumban állítottak ki, hatalmas botrányt váltott ki Törökországban, ahol úgy vélték, a viaszszobrot alaposan összecsapták, és “szégyen a nemzetre nézve”. Az oszmán korszak kedvelői megtekinthetik Nagy Szulejmán félelmetes képmását, aki a 16. században, az oszmán birodalom fénykorában uralkodott. Recep Tayyip Erdogan jelenlegi államfő viaszszobra nincsen kiállítva. A török történelem iránt kevésbé lelkesedők megtalálhatják Brad Pitt és Julia Roberts színészek, Rafael Nadal és Usain Bolt sportolók, valamint Wolfgang Amadeus Mozart és Leonardo da Vinci mását.

Aydan Alboga Uszlu, a Merlin Entertainments marketing igazgatója szerint úgy válogatták ki a viaszmásokat, hogy hazai és külföldi látogatókat egyaránt vonzzon. Az idegenforgalom alaposan megsínylette a Kurdisztáni Munkáspárt szakadár mozgalomnak és az Iszlám Állam terrorszervezetnek tulajdonított merényleteket. Márciusban az Istiklal sugárúton, néhány lépésre a mostani panoptikumtól négy turista meghalt meg és 36 ember megsebesült egy öngyilkos merényletben. Az isztambulival együtt a Madame Tussaudsnak immár 24 múzeuma van világszerte. Az első Londonban nyílt meg, majd egyebek mellett Berlinben, Amsterdamban és New Yorkban követték újabb panoptikumok.

Kép: aa.com.tr


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •