Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Immáron IV. alkalommal kerül sor szeptember 11-13 között a Szürkemarha Vigadalomra, amit fővárosunk szívében, a Vajdahunyad vára tövében rendeznek meg a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete szervezésében.

SZABÓ FRUZSINA ANNA- Nullahategy

A magyar szürkemarha valódi Hungarikum, amely szépségével, szilajságával, különleges megjelenésével Magyarország világszerte ismert jellegzetességeihez tartozik, azért hogy a fajta hírnevét méltán öregbítsük, szeretnénk, hogy a Vigadalom szó hallatán mindenkinek a rendezvényre jellemző magas minőség, a hitelesség és ezzel együtt a vidámság és önfeledtség jusson az eszébe. Szeptember második hétvégéjén bárki megcsodálhatja ezeket a tekintélyt parancsoló állatokat, úgy mint a magyar szürke szarvasmarha tenyészbikát, az ökörfogatot, a növendék borjat és az anyatehenet. Az állatok egyenesen hazánk talán egyik legkülönlegesebb helyéről, a Hortobágyról érkeznek számadó gulyásaikkal együtt– mesélte lapunknak Barcskay László, az egyesület elnöke, a rendezvény házigazdája.

pörköltek

Nem maradhat el a szürkemarhából készült gulyás és egyéb különleges ételek kóstolója, de lesz kézműves termékek bemutatója, kirakodó vásár, népi játékok, szürkemarhához kötődő mesterségek és bemutatók. Továbbá foglalkoztató programok, népzenei műsorok, néptánc előadások, gyermek népzenés műsorok, gulyásmesterség bemutatása, pásztorkutyás bemutató, bajuszmustra, valamint különböző színpadi programok a szakmáról, a hagyományokról. A nap végén a mulatni vágyók egy kellemes pohár bor, és a finom szürkemarhából készült ételek “társaságában” rophatják a táncot a népi muzsikára.

A rendezvényen lesz jótékonysági esemény is. A Kárpátok Egyesület szervezésében a fesztivál ideje alatt a „Szürkemarha pörkölt mindenkinek” elnevezésű programon a nagycsaládosokat és rászorulókat várják egy-egy tál pörköltre. Aki tud bánni a karikás ostorral, az a nap befejezéseként közös csergetésen vehet részt.

 

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •