Találékony a magyar nemzet: így segítenek és élik túl a koronavírus-járványt a hazai vállalkozások

Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A magyarok találékonysága nem ismer határokat. A koronavírus járvány idején felmerülő gazdasági nehézségek közepette is születnek szuper kezdeményezések. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy hány vendéglátóhely tudott gyorsan és hatékonyan átállni a házhozszállításra, mennyi kulturális intézmény fejlesztett villámgyorsan online bejárható tárlatokat. Sok vállalkozás épített fel olyan okos megoldást, amellyel igyekeznek segíteni és  átvészelni a járvány időszakát. Ezekből gyűjtöttünk össze néhány szuper kezdeményezést. 

061.HU

Sofőrszolgalat mellett piaci kiszállítás

A fővárosban a taxizás helyett sokan használnak sofőrszolgálatot, legyen szó autószervizbe vagy akár orvosi kontrollra történő közlekedésről, egy- egy átmulatott éjszakáról, a koronavírus megjelenése előtt pörgött a biznisz. Ám beütött a járvány, a kijárási korlátozás, a #maradjotthon, amely megtizedelte az ilyen típusú szolgáltatások vendégkörét. Így járt Angyal Krisztián is, aki Kriviv nevű sofőrszolgálatához épp négy új autót szerzett be a pandémia előtt. De a vállalkozó ahelyett, hogy kétségbe esett volna, egy vagány húzással átszervezte működésüket, és bár az alapszolgáltatás megmaradt, most piaci kiszállítást vállalnak Budapest területén, jelképes 990 forintos díjért.

“Két dolog miatt vágtam bele ebben az egészbe. Egyrészt szeretném, ha otthon maradnának a veszélyeztetett korban lévők és a krónikus betegek. Másrészt pedig azzal, hogy magyar árusoktól szállítok be, támogatjuk a további működésüket.”– magyarázta portálunknak a cégtulajdonos, akitől megtudtuk, hogy a zöldség és gyümölcs a Lehelről, a húsárú a Kispesti piacról érkezik a megrendelőkhöz. 

“A bevásárlólistát telefonon, Messengeren vagy Viberen tudják leadni a vásárlók, általában úgy működik, hogy a délig befutott rendeléseket másnap már szállítjuk is. A vásárlás összegét átutalással ki tuják fizetni, de van kártyás terminálunk is, a beszerzésről számlát, blokkot mutatunk be. Hangsúlyoznám, hogy semmiféle hasznot nem teszek a termékek árára. Krisztián hozzáfűzi, a kiszállítás a kötelező védőfelszelésben történik, csak gumikesztyűben, maszkban érintkeznek a vásárlókkal és a vásárolt termékekkel is.

Amennyiben használnád a szolgáltatást, kattints az elérhetőségekért a KriViv Soförszolgálat Facebook oldalára. 

Magyar formatervező gyorsan kivitelezhető arcpajzsai

Miklósi Ádám önkéntes alapon tervezett egy olcsó és gyorsan előállítható arcpajzsot, amely ideiglenes megoldás lehet az egészségügyi és rendvédelmi dolgozók számára, akiknek védőfelszerelése kifogyóban van. A többszörösen díjazott designer arcpajzsához hasonló már kapható a piacon, azonban előállításuk sokkal időigényesebb és drágább a 3D nyomtatási technológia miatt. Ezzel szemben az elhivatott tervező PET és PVC műanyaglemezből lézerrel kivágott védőfelszerelése előállítása alig pár másodperces folyamat, ahogy annak összeillesztése is.

“Az a szerencse ért, hogy a családomban és a barátaim között rengeteg az orvos és többen vannak akik társaikkal a koronavírussal fertőzöttek életéért küzdenek. Az elmúlt napokban úgy éreztem a karantén ellenére nem ülhetek itthon tétlenül és szeretném a saját tudásom ezen emberek támogatására használni. Terveztem egy olcsó és nagy példányszámban előállítható arc pajzsot ami átmeneti megoldást nyújthat azoknak az egészségügyi és rendvédelmi dolgozóknak akik ilyen eszközökben még hiányt szenvednek.”– írja a Ádám. 

A pajzs gyártási mintái bárki számára elérhetők a Wikifactory oldalán, és ha van a családban egy ügyes férfikéz, akár kezdődhet is a gyártás.

IT- szakemberek fejlesztésével ajánlhatod fel hasznát tech kütyüd iskolások számára

Az új koronavírus miatt közel 1 millió magyar diák digitális távoktatásra kényszerült, amelynek beköszöntével sajnos számos rászoruló család került nehéz helyzetbe, ugyanis sokuknak nincs otthon számítógépe, vagy épp több gyermek osztozik egy PC-n és laptopon. Ám itt jött három IT- szektorban dolgozó fiatal, Hornig Dániel, Hegedűs Tibor és Deák András, akik kifejlesztették a SegitNET-et, ahol egyrészt bárki felajánlhatja nem használt, de még működő informatikai eszközét, másrészt jöhetnek az igénylők is, akiknek hiányzik egy- egy tech kellék. A héten élesített rendszerben a felajánlók jelenleg számítástechnikai eszközöket és komponenseket tudnak az oldalra feltölteni, amire aztán az igénylők jelentkezhetnek. A felajánló saját maga dönti el, hogy a jelentkezők közül melyik igénylőnek adja a felajánlott eszközét. Az eszköz eljuttatását felajánló és igénylő egymás között egyezteti. De hogy dől el az, ki lehet igénylő?

Mi egy dolgot vizsgálunk: Aki igényelni szeretne annak fel kell tölteni egy érvényes diákigazolványt. A rendszerünkbe titkosítva eltárolódik a diákigazolvány száma, amit ezután senki sem tud visszafejteni, mi üzemeltetők sem. A rendszer képes megmondani, hogy ezt a diákigazolványt már valaki felhasználta-e. Ha nem, akkor jóváhagyjuk a regisztrációt. Ezután véglegesen töröljük a diákigazolványról kapott fotót. Minden más a két fél között áll, rájuk van bízva, hogy milyen preferencia alapján kinek adják. Van aki csak szegényebb vidéki településekre szeretne küldeni, van, akinek teljesen mindegy, hogy kin segíthet. Az igénylők rövid, Twitter hosszúságú üzenetben foglalhatják össze, hogy miért gondolják azt, hogy őket illeti meg az eszköz. A felajánló ezeket látva dönthet.” magyarázza, az egyik ötletgazda, Deák András, aki hozzátette, hogy már tizenöt felajánlás érkezett ezen rövid idő alatt. 

A hazai kézműves sörfőzdék így mentik a nyári buliszezonra felhalmozott készleteiket

Több hazai kraft sörfőzde igyekszik menteni a nyári szezonját. Amellett, hogy számos üzemnek indult el hirtelen webshopja, és ezzel együtt a házhozszállítása, sokan állítanak össze különböző sörcsomagokat. Ám mindemellett átálltak egy, a kézműves sörházaktól szokatlan kiszerelési formára, ugyanis már PET- palackokba is csapolják a malátanedűt. Ez a húzás sok főzdének fontos stratégiai lépés, több szempontból is. Ez egyfajta kármentés, mivel a nyári fesztiválszezonra, illetve a jó időben nagyüzemmel működő vendéglátóhelyek számára rengetek hordónyi sört halmoztak fel, ezeket üvegbe tölteni már nem lehet, hanem csakis egy különleges csapolási technikával ezekbe az egy literes palackokba. Illetve az ebből származó bevétel segítség a nehéz időszak átvészeléséhez. Egyébként ez a vásárlóknak is megéri, mert az egy liter folyékony kenyér ára így átlagosan három helyett kettő kisüveges sör árának felel meg.

A palackokat rendszerint a szállítás előtt közvetlenül töltik fel, és nagyjából egy hétig állnak el. Ám felbontás után érdemes mielőbb elfogyasztani. Aki a környezeti terhelést hozná fel, azoknak tudatosítani kell, hogy az egyszer használatos üvegpalackok sem sokkal környezetkímélőbb, valamint sok főzde áll át hamarosan a 100%-ban újrahasznosítható alumínium dobozra. 

Ha szeretnél így hazai kézműves nedűket fogyasztani, akkor keresd fel a FIRST, a MAD SCIENTIST vagy a MONYO webshopját.

További kedvenceink a témában:

Hazai fejlesztés mentené meg a hungarikumnak számító szabadulószobákat


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  
2020-04-11T08:38:42+02:00 2020. április 9.|