Nem Hugo Gélin filmje az első, amelyik Szerelem második látásra címen fut, ugyebár láttunk már ezzel a címmel egy Dustin Hoffman és a Emma Thompson főszereplésével készült 2008-as játékfilmet, és még sorolhatnánk…. Mégis: a legjobb ezek közül a francia változat, aminek az előzményeit nem a hasonlóan elkeresztelt moziknál találjuk, hanem például a A nő kétszerben, ahol szintén lefuttatják nekünk hogy milyen lenne ha a főszereplők (Gwyneth Paltrow és John Hannah) nem úgy és nem akkor találkoztak volna…., azaz a film felmutat párhuzamos sorsalternatívákat.

PZL – 061.hu

Végül is, ezt teszi a Szerelem második látásra is, ahol megismerhetjük a boldog és sikeres fiatal férjet, Raphaelt (Francois Civil) és a közepesen sikeres zongoraművészt, az elragadóan kedves ifjú arát, Olíviát. És ahogy ilyenkor lenni szokott, a sikeres férfi hanyagolni kezdi feleségét, ami odáig fajul, hogy a végén szakítanak. Raphael aznap éjszaka a kocsmában vigasztalódik, és amikor másnaposan felébred egy alternatív életben találja magát, ahol csak egy lúzer külvárosi gimnáziumi tanár, és persze Oliviát sem a felesége. Sőt, nem is ismerik egymást. Viszont Raphael mindenre emlékszik a közös életükből, és megpróbálja meghódítani. Innen viszont az Időtlen időkigre emlékeztet, amelyben minden nap ugyanaz a reggel kezdődik el, amelyben Phil (Bill Murray) minden nap nekifut, hogy meghódítsa Ritát (Andie MacDowell), és ahogy egyre jobban kiismeri a nőt, úgy nőnek az esélyei.

Szóval, nincs új a nap alatt, mégis frissnek, üdének hat a Szerelem második látásra, eleve egy sci-fi akció jelenettel indul a mozi, amely az írónak készülő Raphael képzeletének játéka. Aztán maga a könyv kezdi el irányítani az életet, mert amikor a regényben az író megöli szerelmét, akkor a szerző szakít Oliviával is a „valóságban”. A film első fele elmeséli a két fiatal egymásra találását, majd megismerjük az ifjú házasok örömeit és bánatait, majd jön a szakítás, és a mozi második része már arról szól, miképpen próbálja Raphael visszaállítani a régi életét, azaz hogyan próbál visszatalálni a másik valóságba, ahol ismét boldog lehet Oliviával, aki most úgy néz ki, hogy nem is ismeri, és különben is: vőlegénye is van… A Szerelem második látásra egy kellemes, szórakoztató nyári film, aminek felvetéseit egy finom ital mellett tárgyalhatják ki fiatal szerelmesek vagy a higgadt házaspárok.

A mozi legfőbb sajátossága a bűbája, amit az Olivia Marignyt alakító Joséphine Japy-nak köszönhetünk, aki beragyogta az egész filmet. És persze egy romanatikus vígjátékból nem hiányozhat a jópofa jóbarát sem, aki bemozgatja a helyzetkomikumokat, és úgy üti a poénokat, ahogy hőseink a pingpong labdát. Félix (Benjamin Lavernhe), a házibarát és Raphael ugyanis asztalitenisz-társak is egyben, ami izgalmas színt ad a filmnek. És most eljátszhatnánk azzal a gondolattal, hogy hirtelen felébredne Hugo Gélin rendező és újravághatná a filmet, akkor mit hagyhatna ki? Nos, talán az akciójeleneteket, mert azok elütnek a film érzelmes atmoszférájától, de például a tengerparti biciklizést, és naplementés, romantikus etűdöket nem, hiszen a film vállaltan az, ami: szerelmes mozi, ami megmutatja hogy a szerelemben is pont annyi képzeletre van szükségünk, mint egy mint egy fantasy regény megírásához.

Szerelem második látásra (2019)
belga-francia romantikus vígjáték dráma
Rendező: Hugo Gélin
Főszereplők: François Civil, Joséphine Japy, Benjamin Lavernhe
bemutató: 2019. július 11.