2020 eddig olyan nem várt eseményeket hozott, mint amelyeket egy- egy katasztrófafilmben látunk. Sokáig azt gondoltuk, az idei nyár bulijait elfelejthetjük, ugyanis augusztus 15-ig teljes tiltást vezettek be, ám múlt héten az Operatív Törzs utolsó tájékoztatóján bejelentették, hogy zöld utat kapnak az 500 fő alatti bulik, kint és bent egyaránt. 

MIKLÓS KATA – 061.hu

A legtöbb hazai fesztivál 2021-re tette át eseményét, miután áprilisban minden tömegrendezvényt betiltottak augusztus 15-ig a koronavírus-járvány miatt. Ám volt pár csapat, amely mindennek ellenére bízott, kivárt és bejött nekik. Ennek köszönhetően az eredeti időpontban, július 2-án tartják meg az elektronikus zene rajongóinak egyik legnépszerűbb összeröffenését, az Alkotótábort.

A 2004-es indulás óta több hazai helyszín volt otthona az elektronikus zenei campnek. A tavalyi év után idén másodszor tér vissza a négy napos happening a Nógrád megyei Virágospusztára, ahol az alábbi fellépőkkel találkozhatsz. 

Egyelőre a RockBalaton tartja magát a tervezetthez. Legalább is erről árulkodik legutóbbi bejegyzésük, amelyben azt írták, “továbbra sem mondtuk le a fesztivált!” Bíznak a korlátozások további enyhülésében, úgyhogy jelen pillanatban minden esély megvan az augusztus 13-15. közötti megtartására.

Augusztus 19-23 között lesz az V. UbikEklektik. Eredetileg az a hétvége volt az övüké, ahová a Kolorádó Fesztivál átkerült, de egy gáláns döntésnek köszönhetően előbbre hozták a saját időpontjukat, hogy mindenkinek jó legyen.

“Az elmúlt időszak nagy hatással volt az UbikEklektikre is. A következő fejlemények történtek: Mivel szívből támogatjuk a Kolorádó Fesztivált, és az idei Ubik korábbi időpontjára szorultak, úgy döntöttünk, hogy áttesszük az V. UbikEklektiket 2020. augusztus 19-23 közöttre, hogy így ne veszélyeztessük a két fesztivál jövőjét. Sok barátunk dolgozik mint szervező, megvalósító és előadó mind a két helyen és a világjárvány után minden munka és szórakozási lehetőség többszörös értékű a közösségünk számára.”

Minden eddig megvásárolt bérlet érvényes az új időpontra, aki viszont nem szeretne ott lenni, visszaigényelheti az árát – jelezték a szervezők.

Az idei programokat tekintve úgy fogalmaztak: “idén a történetünk szerint minden nap egy-egy törzset ünneplünk különböző interaktív játékokkal, zenével, művészettel, mulatsággal és jelmezekkel, emiatt egy nappal hosszabb lesz a fesztivál“.

III. UbikEklektik Fotó: Facebook/Varga Orsi

Az UbikEkletikkel azonos időben lesz a B my Lake. Az elektronikus zenei fesztivál 2013 óta várja évről évre a techno, tech-house, minimal és a house szerelmeseit Zamárdiba. A szervezők még az április végi korlátozás bejelentése után sem csüggedtek, mivel a rendezvény alapból augusztus 15-e utánra volt tervezve. Úgyhogy gyorsan lefoglaltak még pár nevet, biztos, ami biztos. Így került a fellépők közé a legendának számtó Sven Väth, Dax J és a Klockworks kiadó alapító, Berghain rezidens Ben Klock.

Két hónap múlva az eredetileg tervezett időpontban, a B my Lake-kel azonos időben és tőszomszédságában nyit a Strand Fesztivál Zamárdiban. Legfiatalabb fesztiválként gyorsan felzárkózott a többiek mögé, olyannyira hogy 2013-as indulása óta tavaly megduplázta a látogatói számot.A koronavírus járvány miatt azonban módosult a fellépők névsora. Több nemzetközi fellépőnek elmarad a turnéja, ezért a 2020-as STRANDon nem lép fel a SUM 41, Ellie Goulding, a Milky Chance (de 2021-es STRANDon mindhárom fellép) és DJ Fresh. Újként igazolt a nemzetközi mezőnyhöz a nagyszínpadon fellépő Lost Frequencies, valamint Alle Farben, Chime, Oliverse, Franky Nuts, Sikdope és FuntCase is. És ne feledkezzünk meg a korábban már bejelentett nevekről sem, mint Parov Stelar, Timmy Trumpet, Martin Solveig és a Milky Chance is. Hazai előadok tekintetében pedig: a Tankcsapda, a Halott Pénz, Majka & Curtis, a Bagossy Brothers Company, a Wellhello, az Irie Maffia és Horváth Tamás is fellép majd. Aki végül amellett dönt, hogy az idei helyett inkább jövőre STRANDolna vagy visszaváltaná a megvásárolt jegyét, esetleg másik napra váltaná a napijegyét, az június 25-től két héten át megteheti, hogy változtat.

Idén is várja látogatóit az udvari dzsemboriból közönség kedvencé vált fesztivál, a Paloznaki Jazz Piknik augusztus 20. és 22. között, ahol a nemzetközi sztárok mellett több mint 40 magyar fellépő várja a közönséget. Az idei eseményt a járványhelyzet miatt az eredetileg tervezettnél később, és a legnagyobb körültekintés mellett rendezik meg, nagy hangsúlyt fektetve a látogatók biztonságára

Az idei nemzetközi fellépők között lesz Randy Becker hatszoros Grammy-díjas trombitás, a De Phazz, Mario Biondi, Candy Dulfer és a Kraak & Smaak Live Band. A magyar előadók közül a Mörk, a Stinky Bugs, Gyémánt Bálint, a Sárik Péter Trió és Pátkai Rozina is színpadra lép. Idén a Jazzpiknik bevételének egy részével az Együtt az Autistákért Alapítványt támogatják.

Nem az eredeti időpontban, hanem kicsit később, augusztus 26-29. között lesz a Fishing on Orfű. A „Fishing” vagy „FOO” néven becézett fesztivált a Mecsekben az orfűi kemping területén rendezik 2008 óta. A négynapos rendezvény a magyar alterzenekarokra fókuszál a poptól a keményebb rockig, az undergroundtól a mainstreamig. A részletes zenei program elérhető itt: www.fishingonorfu.hu

Az EFOTT is csúsztatott időpontban, augusztus 26-30. között várja majd az érdeklődőket a Velencei-tó északi partjára. A szervezők a headliner Flo Rida mellé nem rég jelentettek be újabb hazai fellépőket, akik között szerepel a Halott Pénz, Caramel, Király Viktor, Supernem, AWS, Honeybeast, Ganxta Zolee és a Kartel, Fran Palermo, Lóci játszik és a Bëlga. 

Nagyon szeretnénk idén is veletek lenni. Ez azt jelenti, ha rajtunk múlik, lesz Kolorádó 2020-ban is. Új-új dátummal jelentkezünk: augusztus 26-29. között rendezzük meg a fesztivált

közölték a szervezők június elején, egyúttal megköszönték az UbikEklektiknek is a rugalmasságot, hogy egy héttel korábbra hozták a fesztiváljukat miattuk. Azt írták, ha esetleg valamilyen okból kifolyólag még sem tarthatják meg a fesztivált, mindenki kárpótlásáról gondoskodnak. Minden egyéb, a jegyekkel és a dátumváltozással kapcsolatos álló információt itt lehet elolvasni: kolorado.hu/augusztus. A fesztivál nagy hangsúlyt fektet a még kevéssé ismeret, szárnyait bontogató hazai művészek, zenészek támogatására, ahogyan a külföldi nevek sem a mainstreamből kerülnek ki.

Fotó: Facebook

Töretlen lelkesedéssel szervezik az idei Veszprémi Utcazene Fesztivált. Ezért 2020-ban is “keresik azon akusztikusan is megszólalni bíró formációkat, akik az elmúlt 21 évhez hasonlóan részt szeretnének venni egy négy napon át tartandó versengésben, naponta egyszer szórakoztatni a nagyérdeműt, és elkápráztatni a zsűrit a produkciójukkal“. További részletek a www.utcazene.hu weboldalon.

Folynak az előkészületek a Szegedi Ifjúsági Napok, azaz a SZIN háza táján is. A fesztivál augusztus 26-29. között lesz a Tisza partján. A szervezők ugyanakkor továbbra is fenntartják, ha mégsem tudják idén megrendezni a fesztivált, akkor igénytől függően a már megvásárolt bérletek érvényesek lesznek a 2021-es Szegedi Ifjúsági Napokra vagy visszatérítik az árát. A teljesség igénye nélkül a következő fellépőkkel találkozhatsz majd: Jason Derulo, Rudimental, Dub Fx, Russkaja, BSW, ByeAlex és a Slepp, Follow The Flow, Halott Pénz, Honeybeast, Horváth Tamás, Kowalsky meg a Vega, Lóci játszik, Majka és Curtis, Manuel, Margaret Island, The Biebers / Official, Wellhello… és John Newman, Bagossy Brothers Company, Magna Cum Laude zenekar, 30y.

Ana Brnabic, Szerbia miniszterelnöke kérésének eleget téve lesz mégis megtartva idén az EXIT Fesztivál. Ő lobbizott a szervezőknél azért, hogy ne mondjanak le az idei évről, hanem rakják későbbre az időpontot. Így lesz augusztus 13-16. között megtartva régió egyetlen nagyfesztiválja. A napokban újabb 30 névvel bővült a line up, amely egyértelműen az elektronikus zenére fókuszál idén. 999999999 Live, Amelie Lens, Andrew Meller, ARTBAT, Black Coffee,Bokee, Boris Brejcha,Coeus, Dax J b2b Kobosil, Denis Sulta b2b Dj Tennis, François X, Ilija Djokovic, Juliana Huxtable, Kristijan Molnar b2b After Affair, Lag b2b Insolate, Marko Nastić, MARCEL DETTMANN, Meduza, Monosaccharide, Nina Kraviz, Paul Kalkbrenner, Reblok, Space Motion, Tale Of Us, VTSS b2b SPFDJ és ez még mindig nem a vége. A szervezők további neveket ígértek.

 Címlapfotó: Horváth Péter Gyula