Március 7-én, hétfőn 18 órakor új időszaki kiállítás nyílik a PIM-ben, Sárkányok mindig lesznek címmel. 

061.HU

A sárkányok évezredek óta foglalkoztatják az emberek fantáziáját. Szerepelnek a különböző mitológiákban, legendákban, a legkorábbi képi és szöveges emlékekben is. A sárkány elleni küzdelem, a harc motívuma azzal szembesít, hogy az élet nehézségeit nem lehet kikerülni, a hősnek küzdenie kell azért, hogy létének magasabb szintjére jusson.

A sárkányok bemutatása többféle megközelítést tesz lehetővé.  A Petőfi Irodalmi Múzeum arra vállalkozott, hogy felvázolja a különböző kultúrkörök sárkányértelmezéseit, bemutatja a „tudományos” leírásukra tett kísérleteket, érzékelteti rendkívül termékeny jelenlétüket a képzőművészetben, de mindenekelőtt az irodalom sárkányait ajánlják látogatóik figyelmébe.

A PIM minden korosztály számára élményszerű találkozást nyújt a sárkányok izgalmas világával. Eredeti műtárgyak mellett kipróbálható másolatok, kreatív játékok is gazdagítják a kiállítási teret. A kultúrtörténetből vett példák kiindulási pontként szolgálnak az irodalmi sárkány-alakváltozatok gazdagságát bemutató válogatáshoz.

Az irodalom legkülönbözőbb műfajaiból, a klasszikus és a kortárs irodalom legjavából, de a gyermekirodalom, a népmese és a fantasy-irodalom fontosabb sárkányos műveiből is több példa érkezik. Számos irodalmi szövegen keresztül kerülhetnek a látogatók közelebb ehhez az izgalmas lényhez. 

Belépőjegy: 800 Ft – felnőtt, 400 Ft – gyerek, 1500 Ft – családi jegy (2 felnőtt, 1 gyerek)

Vezető kép:  Athanasius Kircher’s Mundus Subterraneus, 1665. művének sárkánya. A mű a 17. század egyik bestiáriuma, mely a kor természettudományos ismereteinek összefoglalója. Az állattanon belül a sárkányt is tárgyalja, a kor tapasztalati tényei keverednek az anekdotákon alapuló leírásokkal.