Sir Sean Connery ötvennyolc évvel ezelőtt mondta ki először a filmvásznon a legendás szavakat, “A nevem Bond, James Bond”, és ezzel belépett a filmtörténelembe. Minden idők legnépszerűbb James Bondja lett, bemutatta a világnak, hogyan kell stílusosan és izgalmasan élni. Most összeszedtünk 15 érdekességet Hollywood egyik legnagyobb sármőrjéről, aki augusztus 25-én, azaz ma ünnepli 90. születésnapját.

061.hu

1. Connery rendkívüli szegénységbe született, szülei nem engedhették meg maguknak, hogy kiságyat vegyenek a csecsemő Sean-nak, így a szekrény egy fiókját bélelték ki, abban aludt.

A kis Sean Connery

2. Korábbi éveiben tejkihordó fiúként, majd koporsó polírozóként is dolgozott.

3. Tizennyolc évesen indult a Mr. Universe testépítő bajnokság skóciai versenyén, bár akkoriban még nem a dagadó izmokat, hanem az atletikus testalkatot díjazták, és a 189 centi magas Connery harmadik helyezést ért el a Magas férfi kategóriában.

4. Kiváló focista volt, a Manchester United szerződést is ajánlott Connerynek, de ő inkább a világot jelentő deszkákon akart játszani.

Az ifjú Connery (alsó sor, jobbról a második) a Bonnyrigg Rose focicsapatban

5. 1989-ben majd 1999-ben az év, majd az évszázad legjóképűbb férfijának választotta meg a People magazin.

6. Amikor a Tűzgolyó című 007-es filmet forgatták, egy cápa majdnem végzett vele. Ahol éppen forgattak, a vízen felbukkant egy cápa és nekirontott. Connery-t úgy kellett kimenekíteni onnan.

7. A 60-as, és a 80-as években két interjúban is kifejtette, hogy a nők elleni erőszakot, illetve „az észhez térítő pofont” bizonyos helyzetekben indokoltnak érzi. A feministák azóta pikkelnek rá.

8. Steven Seagal a Never Say című film forgatásán véletlenül eltörte Connery csuklóját.

9. Néhány évvel ezelőtt a spanyol adóhatóság vizsgálódott ellene, mert érdekelt volt egy ingatlanközvetítő cégben, amely 460 millió forintos adótartozást halmozott fel. Végül nem tudtak rábizonyítani semmilyen bűncselekményt.

10. Elutasította a felkérést, hogy Gandalfot alakítsa a Gyűrűk urában, mondván, hogy nem érti a regényt, és Új-Zélandon sincs kedve forgatni 18 hónapon keresztül.

11. Két kisebb tetoválása van a karján. Az egyik a ”Skócia örök”, a másik „Anya és Apa” felirattal. Tizenhat évesen csináltatta őket, amikor a Királyi Haditengerészetbe lépett.

12. Tizenegy évig tanult táncolni egy svéd származású táncművésznél, Yat Malmgran-nél.

13. Connery egyik barátnője, Julie Hamilton egy ideig ellenállt a színész udvarlásának, egészem addig amíg meg nem látta őt skót szoknyában. Ekkor úgy fogalmazott, ő a legszebb dolog, amit valaha látott.

14. Az Indiana Jones egy jelenetében – amikor apa (Sean Connery) és fia (Harrison Ford) egy asztalnál ül – sem Ford, sem Connery nem viselt nadrágot. Mint kiderült, elviselhetetlenül meleg volt aznap a forgatáson, így Connery nem zavartatta magát, lehúzta a nadrágját, majd Ford is ugyanezt tette.

15. A színészt 1997-ben és 1998-ban is felterjesztették a kitüntetésre, de nevét politikai okokból mindkétszer levették a listáról, végül 2000-ben ütötték lovaggá.

Sean Connery 1954 óta látható a filmvásznon, első komolyabb szerepét 1958-ban kapta a Máshol, máskor című filmben. 1962-ben a dr. No című első James Bond-filmben nyújtott alakítása egy csapásra világhírűvé tette. A megnyerő, magabiztos, kifogástalan modorú 007-es ügynök bőrébe bújva, makulátlan luxusöltönyét felöltve, márkás italokat kortyolgatva, gyönyörű hölgyek társaságában még öt alkalommal mentette meg a világot. A semmiféle színészi képesítéssel nem rendelkező Connerynek kiváló színészi adottságai vannak, így sem a nézők, sem a kritikusok nem tudták beskatulyázni. 1964-ben felejthetetlen alakítást nyújtott Sidney Lumet A domb című filmjének Roberts őrmestereként. Legalább ilyen emlékezetes volt A jégsziget foglyai (1969) önfeláldozó Amundsenjének szerepében, és hiteles tudott lenni Hitchcock mozijában, a Marnie-ban (1964) is. Ahogyan öregedett, úgy kopogtattak az ajtaján egyre összetettebb figurák szerepeivel. Mély átéléssel és bölcsességgel jelenítette meg A rózsa neve (1986) nyomozó szerzetesét, amelyért BAFTA-díjat kapott, vagy a Medicine Man (1992) Afrikában küzdő orvosát. Miatta érdemes olyan akciófilmeket is megnézni, mint a Szikla (1996) vagy a Vadászat a Vörös Októberre (1990). 1989-ben az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag (1989) című kalandfilmben ő alakította a kalandor régész édesapját. Az Aki legyőzte Al Caponét (1987) című filmben nyújtott alakításáért az 1988-as Oscar-gálán a legjobb férfi mellékszereplőnek járó aranyszobrot vehette át, valamint egy Golden Globe-díjat ugyanebben a kategóriában. 1996-ban Cecil B. DeMille Award életműdíjjal jutalmazta a filmipar. 1998-ban elnyerte a BAFTA legrangosabb díját, a British Academy Fellowshipet. Legutolsó filmje a 2003-ban, Alan Moore képregényéből készült A szövetség című mozi volt. Azóta csendben visszavonult és hiába várják új filmjeit a rajongói, döntése véglegesnek tűnik. 2012-ben azért kivételt tett, a Sir Billi című animációs filmhez kölcsönözte a hangját, amelynek főszereplőjét róla mintázták.