Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A fiatal pályakezdők, az érett táncosok, a táncpedagógusok, az alkotók és a legendák elismeréséül szolgáló szakmai díjak átadásával egybekötött gálaműsorral ünnepli péntek este a Müpában a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház a tánc világnapját.

MTI

Mihályi Gábor, a szövetség elnöke a gála napján tartott budapesti sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy minden évben a táncművészet egy kiválósága rendezi a gálaműsort. Az idei az első alkalom, hogy Dimény Levente, a Nagyváradi Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttesének művészeti igazgatója személyében határon túli művész rendezi a gálát. A hagyománynak megfelelően a műsorban az előző év díjazottjai lépnek színpadra. Közreműködik a Nagyvárad Táncegyüttes, amely a Közép-Európa Táncszínházzal közös produkcióval érkezik, a Magyar Nemzeti Balett, a Győri Balett, a Magyar Állami Népi Együttes, a Pécsi Balett, a Góbi Rita Társulat, a Magyar Táncművészeti Főiskola, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola, valamint a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola.

A gálán adják át a szövetség szakmai díjait, egyebek között az évad legjobb női, férfi és pályakezdő táncművészének járó kitüntetést, a táncművészet legendáit elismerő életműdíjat és a legjobb alkotónak járó trófeát. Kiosztják továbbá az Imre Zoltán-díjat, az Ifj. Nagy Zoltán Alapítvány díjait és a Fülöp Viktor ösztöndíjakat. Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a 2016-2017-es évadban három nagyhírű helyszínnel bővítik alternatív játszóhelyeik számát. Ez azt jelenti, hogy a Nemzeti Táncszínház jövőbeli otthonául szolgáló Millenáris Teátrum átépítéséig a Nemzeti Színházzal, a Zeneakadémiával és a Millenáris parkkal készülnek együttműködni, miközben a MOM Kulturális Központban, a Várkert Bazárban, a Bethlen Téri Színházban, a Marczi Közösségi Térben és a Müpában továbbra is rezidens intézményként működik a táncszínház.

Az elmúlt hónapok eseményeiből szemezgetve az igazgató kiemelte az idén – hagyományteremtő céllal – új időpontban, február vége-március eleje között megrendezett Budapest Táncfesztivált, amely hatalmas sikernek örvendett. Kiemelte, hogy a 2016-2017-es évadban is számos bemutatóra és budapesti premierre készülnek, mások mellett a Győri Balett (Rómeó és Júlia), a Szegedi Kortárs Balett (Enrico Morelli-koreográfia), a Pécsi Balett és a Bozsik Yvette Társulat közreműködésével. A táncszínház ismét megrendezi a tavaly debütált, és idén már 16 naposra bővült nyári programsorozatát, a Táncbazárt a Várkert Bazár Öntőház udvarán, és szakmai programként a keszthelyi Táncpanorámát.

Kiss János, a Magyar Táncművészek Szövetségének társelnöke, a Győri Balett igazgatója a következő hónapok legnagyobb szakmai eseményei és fesztiváljai közül kiemelte a 7. Nemzetközi Monotánc Fesztivált, A Tánc fesztiválját, a XII. Magyar Táncfesztivált, az V. Egri Stúdiószínházi Táncfesztivált, a X. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót, az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek XII. Találkozóját, a 2. Infinite Dance Festivalt és az V. Sissi Őszi Tánchetet. A sajtótájékoztatóval egy időben foglalták el a Margit híd déli járdáját a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola, a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola, valamint a Bailart TáncStúdió diákjai, hogy a Góbi Rita Társulat és a Nemzeti Táncszínház közös szervezésében egy tízperces táncakcióval lepjék meg a járókelőket. A tánc világnapját ünneplő Pas-De-Bridge – Táncolj hídon! elnevezésű villámcsődület keretében legalább nyolcvan tütü forgolódott a hídon.

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •