Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Ámulva néznek a brazil diákok egy Népszínház utcai pincehelyiség pultja előtt, majd mikor szóba elegyedünk, percekig áradoznak, hogy mennyire nagyszerű és mekkora élmény volt, hogy egy csomó ember élőzenére táncolt – magyar néptáncot.

SZILVAY GERGELY-  PestiMese/Nulla6egy Facebook-csoport

Hova érdemes táncházba menni Budapesten? Mindenekelőtt kiváló eseménynaptár áll rendelkezésére annak, aki a legfrissebb forrásból akar tájékozódni a Folkrádió folknaptárában napra, helyre, táncra, zenészekre lebontva. Táncot tanulni sem árt, erre a Hagyományok Házában és az Aranytízben nyílik többek közt lehetőséget, hétfőn-szerdán esténként, utóbbiban szombaton is; szerdán pedig a Fonó Budai Zeneház is tart tanfolyamot.

Kedden a Rákóczi úton, a Keleti és a Blaha közt a nyolcadik kerületi oldalon található a Csepp Café, ahol kettőig tart a mulatság az utcafronton; itt Pálházi Bence és bandája, valamint a Tönköly szokta húzni a talpalávalót. A másik, régebb óta működő keddi táncház a Nyugatitól nem messze, a Csengery utcában található Pótkulcsban van, ahol a Magyarhang és az Erdőfű zenekar váltják egymást kéthetente keddenként. A Fonó táncháza elméletileg nyolckor kezdődik a tanítás után, és egyig tart. A Fonó erre épült, parketta van és több terem. Ez az a táncház, ahol biztosan van vajdaszentiványi és bonchidai táncrend.

A Drunken Tailorban két éve indult szerdai táncház, a Blahától nem messze, a Népszínház utcában. Itt Mihó Attila és zenekara húzza, kéthetente a páros-vonós táncok és a moldvai körtáncok váltogatják egymást. Indításnak kalotaszegi van, majd széki, küküllőmenti jön, zárásként kettő előtt mezőségit táncolhatunk. Kiemelném a kínálatból a garnélarákos körettel tálalt hamburgert.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A külföldi turisták szerint is az egyik legnagyobb buli Magyarországon a táncház.

Csütörtökön kéthetente májustól szeptemberig van táncház Óbudán, a Kobuciban, a Szentlélek téri Zichy-kastély udvarában, a szabad ég alatt. Tulajdonképp részint ide mentődött át az egykori, legendás Gödör-táncház: a Bivaly Zenekar húzza a páros táncokat, a Csürrentő Együttes zenél a moldvai táncokhoz. A Kobuciban meg kell kóstolni a Kobucit, a kolbászkrémes-tejfölös-uborkás-paradicsomos, laktató izét.

Sosem voltam még az újpesti városháza pincéjében, ahol a Púder zenekar tart klasszikus, tanítós táncházat csütörtökönként: bonchidai román táncokat tanítanak, magyarbődi, vajdaszentiványi, kalotaszegi, palatkai, széki, somogyi, szatmári táncok vannak, ebből több kuriózum.

A harmadik csütörtöki lehetőség az egykori Living Roomban, a Kossuth Lajos utcai Polgári Mulatóban (nem messze az Astoriától) pár hónapja működő táncház, itt kilenctől muzsikál a Tönköly zenekar. Végül év közben a Téli Kertemben (de szeptembertől a Kazimierzben, mindkettő a Kazinczy utcában van), kéthetente csütörtökönként tartja a Hungarian FolkEmbassy a maga szabadegyetemét és táncházát.

Péntekenként kéthetente, év közben a Fonó szinte egyeduralkodó: a Berka és a Góbé együttes bejáratott táncháza fergeteges bulit takar, gyakran mind a három teremben húzzák, a belsőben lehet moldvaizni, kint meg mennek a páros táncok, gyakran tanítással egybekötve.

Nemrég indult be péntekenként a Dob utcában a Rácskertben az Erdőfű táncháza, ahol hosszan húzzák még az olyan táncokat is, mint a kalotaszegi román invertita vagy a bonchidai, amelyet más táncházakban nem, vagy csak röviden húznak, a zenekarral pedig bármi megbeszélhető. Pénteken a moldvai táncházak is élnek és virulnak: a Tázló zenekar az Eötvös utca 10-ben zenél, a MOM-ban pedig a Zurgó húzza.

Tanchaz_105

A Kobuci kertben a szabad ég alatt táncolhatunk

A szombat kicsit lazább, évközben ilyenkor tartja a Fonó az erdélyi népzenészek klubját, a pomázi Magyar Vár táncházban ott lehet aludni, és minden szombaton van táncház az Aranytízben, de a közönség idősebbekből áll. Vasárnaponként amiről tudok, az a Corvin negyedtől nem messze, a Gondozóban működő kis moldvai táncház.

Mindezek mellett megemlítendő még a Rézraktár vándortáncháza, amely általában a Dohány utcai Roham bárban szokott lenni pénteken vagy szombaton, általában az Üsztürü vagy a Heveder zenél, és hoznak erdélyi sztárzenészeket is.

A budapesti folkocsmákban a buli hét közben is csak tíz körül indul be, és általában csúszik a talaj, sokfelé kevés hely van. De ez régen sem volt másként, nem kell finnyáskodni. Mindenesetre aki táncházba, folkkocsmába megy, ne visszafogott, elegáns, polgári bálokra számítson!


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •