Bár Joaquin Phoenix alakítására ezúttal sem lehet panasz, a héten bemutatott, pályafutását a komoly presztízsű Arany Oroszlán-díjjal kezdő és az értékelések első körében még egyöntetűen mesterműként emlegetett Joker mára rendesen megosztotta a kritikusait. Ami biztos, hogy a rendező Todd Phillips ígéretéhez híven a karakter eredetmozija egészen más, mint az összes eddig látott szuperhősfilm. Heti filmösszeállításunkban Batman első és leghírhedtebb ellenlábasának  megformálóiról, a filmtörténet legjobb Joker alakításairól értekezünk.

MP – 061.hu 

Conrad Veidt

A nevető ember (1928)

Joker karaktere a Batman-képregények legelső, 1940-es kiadása óta részét képezi a DC-univerzum gothami galaxisának, mozgóképes gyökerei pedig a némafilmek koráig nyúlnak vissza, egészen a német expresszionizmus hatása alatt készült A nevető ember című filmig.  Az 1869-ben kiadott Victor Hugo-regény azonos című, Paul Reni rendezte adaptációjának férfi szereplője, Gwynplaine igazi meggyötört lélek, akinek arcát – apja tetteiért való büntetésül – II. Jakab angol király szándékosan eltorzíttatta, ezáltal egész hátralevő életében egy széles, őrült mosolyt volt kénytelen viselni. A groteszk örökvigyor viselőjét Conrad Veidt, az 1942-es Casablanca Strasser őrnagyát alakító német színész játéka tette halhatatlanná. Az eredeti Batman-képregények alkotói, Bob Kane, Bill Finger és Jerry Robinson Joker alakját illető különféle elképzeléseit Veidt figurája hozta közös nevezőre: már első ránézésre is feltűnő a hasonlóság a filmbéli Gwynplaine és Joker hagyományos ábrázolása között, így nyugodtan tekinthetjük ezt a fickót a karakter archetípusának.

Cesar Romero

Batman-tévésorozat (1966-68)
Batman: The Movie (1966)

Joker első megjelenése a képernyőkön Cesar Romeróhoz köthető, aki az 1966-ban készült Batman televíziós sorozatban keltette életre a karaktert, az Adam West és Burt Ward alkotta Batman-Robin szuperhőspáros egyik fő ellenfelét. A sorozatot főképpen az ízléstelen, giccses camp stílusa, fülbemászó zenéje és az egyszerű tanulságai tették híressé, olyanok, mint a “mindig kapcsold be az öved!”, “csináld meg a házi feladatot!”, “egyél zöldséget!” és ehhez hasonlók. Összesen 120 epizódot sugároztak az ABC csatornán három évadon keresztül. Az 1950-es és 1960-as évek képregényeiből ismert vintage-Joker inkább egy nárcisztikus, szerencsétlen és gyerekes bűnöző volt, mintsem egy komoly fenyegetést jelentő gyilkos pszichopata. Érdekesség, illetve az infantilis figurát idéző igencsak röhejes fun fact, hogy Romero a szerep kedvéért nem volt hajlandó megválni a bajuszától, így az a jelenetekben is látszik, hiába van lefestve az egész arcára felkent fehér festékkel. Ez a korai karakterváltozat nem csak a sorozatban, de a szintén 1966-ban készült, a sorozatra épülő Batman-mozifilmben is tiszteletét tette.

https://www.youtube.com/watch?v=a55shQf6rQ4

Jack Nicholson

Batman – A denevérember (1989) 

Tim Burton mozija a Bob Kane képregény-sorozatát veszi alapul, atmoszférájában azonban Frank Miller sötétebb vonulatú, a denevérember világát megreformáló 1986-os képregényét idézi, a karakter univerzumát nyomasztónak és groteszknek mutatja be. Burton Millerhez hasonlóan elmossa az ellenfelek közti határvonalat: Batmant már-már ugyanolyan éjszakai teremtménynek, neurotikus és deviáns különcnek mutatja be a Gotham neogótikus díszletei között, mint a pszichopata Jokert. A Nicholson alakította bűnöző azonban összetettebb és érdekesebb személyiség Batmannél, igaz, Michael Keaton elég jó színész ahhoz, hogy bónusz rétegekkel ruházza fel a forgatókönyvben egydimenziós mellékalakká degradált karakterét. Burton nemcsak Batman, de Joker eredetsztoriját is beleszövi a cselekménybe: eszerint mielőtt belepottyant volna a savas üstbe, a vigyorgó tömeggyilkos egy Jack Napier nevű műkedvelő maffiózó volt, és az áldozatainak nekiszegezett kérdésből („Táncoltál már az ördöggel sápadt holdfénynél?”) kiderül az is, hogy ő végzett a gyerek Bruce Wayne szüleivel – azaz valójában Joker teremtette a denevérembert. Persze a színpadias, gyilkos pojácát rutinból hozó Nicholson sem úszta meg a negatív visszajelzéseket: bár alakítását a Ragyogásban nyújtott teljesítményéhez hasonlították, és sokan a mai napig őt tartják a legjobb Jokernek, a csontsovány Joker-figurához szokott képregényrajongók leginkább molettsége miatt kritizálták.  

Heath Ledger

A sötét lovag (2008)

Ahogy a Batman-filmek főbb karaktereit érintő szereposztás bejelentése után szinte mindig, a rajongók a Nolan-féle trilógia második felvonása esetében is kiverték a hisztit, ezúttal az aussie amorózó szerepeltetése miatt, de Heath Ledger meggyőzően hozta a szadista vadállatba ojtott anarchista pojácát, és elődeivel ellentétben képes volt arra, hogy alakításával egyöntetűen elhallgattassa a köpködőket. Ezt a method acting módszerével sikerült elérnie, azaz roppant mélyre ásott magában, és mindent megtett, hogy felszínre hozza a hidegvérű szociopata tömeggyilkost: egy hotelszobába zárkózva gyakorolt a szerepére, hangokkal, nevetésekkel kísérletezett, Francis Bacon sötét festményeit tanulmányozta és beleásta magát Kubrick Mechanikus narancsának világába. Teleírt és rajzolt egy füzetet is, amit a forgatáson is végig magánál tartott, és segítette a karakter végső megformálásában. És bár sminkben és jelmezben töltötte az egész napot, csak a kamera előtt alakult át Jokerré, átszellemülésének azonban ára volt: a szerep annyira megviselte, hogy gyógyszereket kellett szednie, ezek túladagolása, illetve szerencsétlen keveréke okozta korai halálát Terry Gilliam Doktor Parnasszusának forgatása idején. A sötét lovagot csak ezután mutatták be 2008. július 18-án. A legtöbb kritika Ledger zseniális alakítását méltatta és a legjobb Jokernek kiáltották ki. „Vannak, akik csak porig akarják égetni a világot” – hangzik el a filmben az Alfredot alakító Michael Caine szájából, megfogalmazva ezzel, hogy mi is olyan pokolian nyugtalanító Ledger Joker-figurájában. 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=179&v=WWrU9pEiepw

Cameron Monaghan

Gotham-sorozat (2014-2019)

Tavasszal hivatalosan is elköszönt a DC Comics egyik legjobb sorozata, a Gotham, amely Gordon felügyelő alakja köré építve a sztorit mutatja be Batman felemelkedését a kezdetektől egészen Bruce Wayne titkos életének kiteljesedéséig. Az öt hosszú évad folyamán megismerjük a bőregérjelmezes városvédő és protagonista pajtásai, valamint az ellenlábas csibészek eredettörténetét is, köztük Jokerét, akinek genezisét évadonként pár részben követhetünk végig Cameron Monaghan roppant meggyőző alakításában. A húszas éveit taposó sorozatszínész egy ikerpárt formált meg, Jerome és Jeremiah Valeska bőrében is őt láthatjuk. Jerome, a vándorcirkuszban nevelkedett anyagyilkos karakterét menetközben kiírták a sorozatból (kinyírták), ám miután a rajongók óriási hisztit csaptak, feltámasztották a karaktert, aki kapott egy testvért is. A gyerekkorukban elszeparált fivérek a sorozat folyamán találnak újra egymásra, Jerome ismét elbukik, a helyét pedig a tesó veszi át. Dupla őrület. A finálé felé a történet tíz évet ugrik: Batman itt már beindul, Joker pedig teljes őrületében, savval szétroncsolt arccal tündököl, imágója a Tim Burton-féle 1989-es Batman-mozi főgonoszáét idézi.

https://www.youtube.com/watch?v=wFcu_pCktko

Jared Leto

Suicide Squad – Az öngyilkos osztag (2016)

Noha a film az előzetes várakozások (és a lendületes előzetesek) ellenére elég pocsékra sikerült ahhoz, hogy nagyot koppanjon, a Warner annyira odavolt Leto Joker-alakításától, hogy úgy döntött, önálló filmet szán a karakternek. Az alkotás egyike lett volna azoknak a spin-off moziknak, amelyekben az Öngyilkos osztag figuráit akarták továbbvinni, például Joker csajáéét, a Margot Robbie alakította Harley Quinn-ét. Ez a film már el is készült, Ragadozó madarak (Birds of Prey) címmel érkezik hamarosan, míg a Leto-féle Joker-mozi kaszát kapott a stúdiótól. Pedig a színész-popsztár rendesen odatette magát és igazán átszellemülten alakította a szélütött brigantit, nem is csoda, hogy a szívére vette a jelenetei megkurtítását, illetve kivágását. Heath Ledgertől eltérően ő végig a karakterben maradt, a forgatási szünetekben sem kapcsolt vissza a figurából, Will Smith nem véletlenül kerülte a társaságát: bizarr ajándékokat küldött a stábnak, például döglött disznót meg élő patkányt szerelemes levéllel Robbie-nak. A figura modernizálása a rendező David Ayer ötlete volt, azonban a szétvarrt, fém fogsorral vigyorgó Joker újraértelmezett megjelenésétől viszolyogtak a rajongók, ráadásul a kritikusokhoz hasonlóan Leto játékától sem voltak elájulva.

Mark Hamill

Batman-rajzfilmek és videojátékok (1992-2015)

A jedi visszatér még 1983-ban készült, az új Star Wars-trilógia második része pedig 2017-ben debütált a vásznakon, a Luke Skywalkert játszó Mark Hamillt viszont a két film között nem sok mindenben láthattuk. Igaz Jokerként sem, ám a Batman-rajzfilmek és -videojátékok főgonoszának ikonikus szinkronhangjaként annál inkább helye van ezen a listán. Joker/Hamill az Emmy-díjra jelölt, a Fox csatornán sugárzott Batman: A rajzfilmsorozatban tűnt fel először, és összesen 17 részben szerepelt. (Itt kapta meg segédjét és barátnőjét, Harley Quinnt is.) Batman: A rém álarca címen hatmillió dollárból a sorozathoz készült egy külön animációs film is, ami az elfuserált marketing miatt anyagilag megbukott ugyan, a kritikusok viszont imádták. A széria végül 1995-ben ért véget, két évre rá azonban folytatták The New Batman Adventures címen és 1999-ig futott. A Hamill által szinkronizált Joker szerepelt még a Batman és Superman animációs crossoverben (ebben összefogott a Superman-főgonosz Lex Luthorral) Az igazság ligája animációs sorozatban és feltűnt a Batman of the Future: Joker visszatér című animációs filmben is. 1992 óta folyamatosan Hamill adta a szereplő hangját, egészen 2004-ig, amikor is Kevin Michael Richardson kapta meg a szerepet a The Batman című rajzfilmszériában. A magyar tévécsatornákon Reviczky Gábor, Kassai Károly és Háda János hangján szólalt meg Hamill Jokere. 2009-ben Hamill új médiumban is kipróbálta magát Jokerként: a Batman: Arkham Asylum című videójáték hatalmas sikert aratott, akárcsak folytatása, a Batman: Arkham City. A játék megjelenése után Hamill azt nyilatkozta, hogy visszavonul a szereplőtől, ám a 2015-ben kijött Batman: Arkham Knightban ismét hallható Hamill velőtrázó röhögése.

 

A Joaquin Phoenix főszereplésével készült Jokerről itt írtunk: