A The Wombats Glittenbug című lemeze nem szedi szét, és rakja össze újra az agyad, a liverpooli srácok afféle tipikus britpop zenekar, akik valahogy itt maradtak a kétezres évek első évtizedéből. Megjárták a Szigetet is, dalaikat játssza a Petőfi Rádió, mégis kb. annyira ismertek, mint a magyar Alföldön a csökevényes farkú, dús szőrű, széles talpú vombatok. Semennyire. Sosem láttak Petőfi rónája és Ady Bakonya mellett ilyen fura szerzeteket.

PZL – nullahategy

81ydxsizuhl-_sl1500_A zenekar neve afféle önbeteljesítő jóslatként hatott a vicces, kicsit geek fazonú srácokra. Lassú és nehézkes lett a karrierjük, pont olyanok tehát, mint a lassan lépkedő, de kitartó vombik, akiket “nem könnyű eltéríteni a szándékuktól, ugyanakkor állatkertben könnyen szelídíthetőek”.

Glitterbug már nem olyan karcos, mint a The Wombats korábbi lemezei, amelyekre inkább a tüskés new wave és a Supergrass rágógumipopja volt jellemző. Az új anyag már lekerekítettebb, polírozottabb, már a The Killers elektropopba forduló, rádióbarát világát is beidézik. Hol van már a Let’s Dance To Joy Division… 

A zenekar 2015-ben hazatalált. Mindig is a családbarát britpop vidékén érezték otthon magukat, nem akarják 2015-ben a cool britpop keserű kenyerét rágni, szórakoztatni akarnak, táncolni. Olyanok ők, mint a lemez utolsó előtti dalában megénekelt Pink Lemonade. Kellemes hűsítő tánczenét állítanak elő üzembiztosan, azzal a 2015-ös hangképpel, amivel ebben az évben egy focihimnuszt fel kell rakni. A korábbi anyagokhoz képest sok a szintetizátor, a gépi basszus.

A Glitterbug trendérzékeny slágergyűjtemény, amelyen szinte minden dal sláger, és ez különösen igaz a Be Your Shadows-ra, vagy éppen a Greek Tragedyre, aminek fő motívuma a független rádióadók szignálja, vagy városi kis autók reklámzenéje is lehetne.

A Your Body Is A Weapon amilyen izgalmasan hangzik, olyan zavarba ejtő: ügyesen keveri a szezont a fazonnal, és tekeri a számra azokat a mintákat, amelyek nélkül már nem készítenek 2015-ben tini-pop albumokat. A fiúk már rég nem a Joy Divisionra táncolnak, legfeljebb a New Orderre, de az sem olyan rossz választás. Egy rossz szavunk nem lehet. Egy vombat nem csinál nyarat, de megcsinálhatja a nyár nagy slágerét, és erre bizonyítékaink is vannak, úgymint a Greek Tragedy, és a  Be Your Shadow.