Díszdoktori címben részesíti május 7-én a Genti Királyi Művészeti Akadémia és Konzervatórium (Royal Academy of Fine Arts & Royal Conservatory Ghent) Tarr Béla filmrendezőt életműve elismeréseként.

MTI

Az akadémia olyan nemzetközileg elismert művészeket tüntet ki díszdoktori címével, akiknek művészi megközelítése kapcsolatban van a kutatással és oktatással, és művészi munkáik ösztönzőleg hatnak a Genti Egyetem művészti iskolájának diákjaira és tanáraira. A díjat korábban Gilbert és George művészpáros, John Zorn zeneszerző és Salome Kammer énekes, színésznő, csellista is elnyerte.

A KASK és a Konzervatórium ajánlása alapján az egyetem művészeti iskolájának végrehajtó bizottsága idén  Tarr Bélának ítélte oda a díszdoktori címet. Az elismerést a világhírű magyar rendező személyesen veszi át Gentben. A genti KASK moziban a hétvégén többször is műsorra tűzik Tarr Sátántangó című 421 perces filmtörténeti jelentőségű alkotását. A vetítés alkalmából a rendező vasárnap egy pódiumbeszélgetésen is részt vesz.

Fotó: Filmtekercs