Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Lassan végre itt a tavasz, a napfény, a jobb idő, végre kimozdulhatunk egy kicsit a négy fal közül.  Sokszor kifogás, hogy kevés az idő, nem érdemes kirándulni indulni, hiszen mire odaérnénk már fordulhatunk is vissza. Hogy az idő rövidsége ne foghassa vissza senki lendületét, összegyűjtöttünk hét olyan Budapesti és főváros környéki kirándulóhelyet, ahová akkor is érdemes kiruccannunk, ha csak néhány óránk van a tavasz köszöntésére.

L.T. – 061.hu

Ha csak pár óránk van, irány a János-hegy!
A János-hegy minden Budapestre látogató turista számára kihagyatatlan és minden fővárosban élő számára évről évre kötelező. A hegy és a tetejére épült kilátó nemcsak Budapest egyik legmagasabb pontja, de igen sokoldalú kirándulóhely. A célpontot tömegközlekedéssel, fogaskerekű vasúttal vagy akár Libegővel is meg lehet közelíteni, amely utóbbi már önmagában is óriási élmény. A libegő végállomásától pár perces „hegymászással” máris ott vagyunk a kilátónál, amelyet Erzsébet látogatása nyomán neveztek el a magyarokat oly kedvelő uralkodónőről. A János hegyen járva kihagyhatatlan a nagyjából fél órányi sétával elérhető Normafa és a piknikezéshez remek alkalmat kínáló Nagy-rét felkeresése. Az ugyancsak a közelben található Csillerbércen rengeteg sport és gyerekprogram várj a családokat, akik a nap végén kellemes utazást tehetnek a Gyermekvasút udvarias kis vasutasainak kalauzolásával. A gyermekvasút Budapest egyik közlekedési látványossága, érdekessége, hogy a szolgálatot gyermekek látják el felnőttek felügyelete mellett. A vonal két végállomása, Széchenyi-hegy és Hűvösvölgy között több mint 11 km-t vonatozhatunk, 45-50 perc alatt. Csiripelő madarak, hatalmas fák és a legjobb kirándulási célpontok között kanyarog a vonat, amely 2015-ben bekerült a Guinness-rekordok közé, mint a világ leghosszabb olyan vasútvonala, ahol a forgalmi és kereskedelmi szolgálatot gyermekek látják el.

Erzsébet-kilátó a János-hegyen

A parkok parkja Vácrátóton
Budapesttől északra, 45 km-re fekszik Vácrátót – itt található Magyarország legnagyobb és legismertebb botanikai gyűjteménye, a Vácrátóti Botanikus Kert. A kert hosszú és kalandos múltra tekint vissza, a többszöri tulajdonosváltást követően 1871-ben Vigyázó Sándor vásárolta meg a birtokot összes felszerelésével, állatállományával, ingóságaival együtt. A nagyműveltségű birtokos nagyon szerette a természetet is, fiatal korában sorra látogatta Nyugat-Európa számos jelentős parkját. Rátóti kastélykertjének átalakítására a legjobb hazai kerttervezőt hívta meg és néhány évtized alatt az ő irányítása mellett létrejött a kor stílusának megfelelő kert, tagolt tórendszerrel, vízeséssel, tágas tisztásokkal, barlangokkal, különleges színű és formájú fákkal és a múltba tekintő épületekkel, amelyek közül a vízimalom, a várrom és a sziklaalagút a legkedvesebb elemek.

Híd a vácrátóti arborétumban

Vadállatok természetes környezetben Budakeszin
Akár egy könnyű túrával, akár tömegközlekedéssel, de lehetőség szerint személyautóval is könnyen megközelíthető Budakeszi, és az ott található csodálatos vadaspark. A Budapesthez simuló hegyek közötti völgyben meghúzódó Budakeszi Vadaspark 1979-ben nyitotta meg kapuit, célja a hazánkban és az Európában őshonos vadfajok erdei környezetben való bemutatása. A bejárattól néhány méterre a park középső részén, a természetes élőhelyükön ritkán megfigyelhető állatok – madarak, farkasok, kisragadozók, rágcsálók – életét lehet tanulmányozni. Rövid sétával juthatunk el a nagyvadak bemutatóihoz. A közel huszonhat hektáros területen, a vadbemutató mellett pihenőpark, tűzrakó helyek teszik színesebbé és örömtelibbé a Vadasparkban eltöltött időt.

Bagoly a vadasparkban

Királyok lakhelye Visegrád tetején
Visegrád Fellegvárát, kilátóját és kiránduló szakaszai a legismertebb főváros környéki kirándulóhelyek közé tartoznak. A hegy megmászása és a Fellegvár gyalogos megközelítése embert próbáló feladat, de az út rengeteg csodát és fantasztikus panorámát rejt, érdemes nekivágni. A csúcs természetesen busszal vagy autóval is jól megközelíthető, de a bringások száma is szépen megnőtt errefelé az utóbbi években. Azon túl, hogy Visegrád remek kirándulóhely, gazdag régészeti lelőhelyként is számon tartják: többek közt neolitikus, rézkori és bronzkori telepek, bronzkori temető, római kori lelőhelyek találhatók itt. A hegyen a Nagyvillám kilátó mellett két bobpálya is kanyarog az oldalban. A hagyományos medres pályában nyári bobbal, és a minden időjárási körülmények között használható alpesi bobbal lehet száguldani. A bobpályától nem messze adrenalin függőket is próbára tevő kalandpark is várja a legbátrabbakat.

A visegrádi “Fellegvár”

“A bolygónk szíve Dobogókőn”
A másik nagyon népszerű kirándulóhely a fővárostól északra a Visegrádi-hegység legmagasabb pontja, vagyis a Dobogó-kő.  A remekül kiépített útvonalakon viszonylag jól bejárható az egész terület, bár a kalandorok is találnak megmászni valót, ha letérnek a kijelölt ösvényről. Megéri eljönni, ugyanis a tetejéről kiváló kilátás nyílik a Dunakanyarra, sőt tiszta időben a Magas-Tátra is kivehető. A turistáskodásnak amúgy komoly történelme van errefelé: itt épült ugyanis az ország egyik első menedékháza. De valami más miatt is világhírű: a honi ezoterikusok szerint itt található „a Föld szívcsakrája”, azaz „bolygónk szíve”, ami az ott tartózkodók szervezetét feltölti energiával.

Csodás panoráma Dobogókőről

Romantika két keréken Horányban
Aki gyaloglás helyett szívesen kerékpározik, annak érdemes egyszer Horány felé is kalandoznia. A tahi hídon keresztül vagy a fővárostól húsz kilométerre fekvő Dunakesziről induló komppal percek alatt eljuthatunk a Békés szigetre. Itt csak nagyon kevés autó közlekedik, így a környék kiválóan alkalmas egy fantasztikus biciklitúrára. A horányi kalandozás után a Váci komppal is átkelhetünk a Dunán, így a Váci „ékszerdoboz belvárost” is meghódíthatjuk.

A békés horányi partszakasz

A főváros biciklis perspektívából
Budapest minden napszakban, évszakban csodás látványt kínál, szemléljük akár gyalogosan, hajóról vagy villamosról. De aki egyszer kipróbálja, biztosan egyetért majd vele: a fővárost kerékpárról csodálni semmihez sem hasonlítható élmény, különösen tavasszal. Aki szeretné megcsodálni az ódon házfalakról visszaverődő napfényt, esetleg a pihenők közben inni egy jó kávét a rakparton vagy romantikázni a lemenő nap fényénél a Bazilikánál, annak körbe kell járnia Budapestet biciklivel. A 23 km-es Duna-parti kerékpáros körtúra a Művészetek palotájától indul, innen kerékpárúton áttekerünk a hídon a budai oldalra, majd a Duna parton folyásiránnyal szemben haladva tekerünk tovább a Lánchídig. Innen Clark Ádám téren behajtunk a körforgalomba és az alagút előtti útra a Hunyadi János utcára hajtunk rá. Ez az út felvisz a várba, melynek utcáin tekerve a Bécsi kapu térig jutunk, melyen át elhagyjuk a várat és legurulunk a Batthyány térre. Innen a Duna partján az Árpád-hídig kerekezünk, majd a hídról a Margitszigetre hajtunk. Végigtekerve az árnyas fák között, eljutunk a Margit-hídig, melyen át visszatérünk a pesti oldalra. A kerékpárút itt kisebb megszakításokkal – nem mellesleg csodás panoráma kíséretében – visszavezet kiindulási pontunkhoz.

Kerékpárról is gyönyörű

Vezető kép: The Lonely Planet


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •