Április 27-én nyit a főváros egyik legnépszerűbb koncerthelyszíne, a Budapest Park, ahol idén is több világsztár, köztük a Cult, a Simple Plan, a Billy Talent, valamint a hazai élvonal lép fel, amelybe beletartozik a Carson Coma is. A frissnek mondható, kicsivel több mint négy éve alakult formáció az egyik legsikeresebb magyar zenekarrá nőtte ki magát, tavaly teltházas koncertet adtak a Parkban, de a legnagyobb hazai fesztiválokon is rendre headlinerek. A banda énekesével, Fekete Giorgo-val és a dobos-énekes Héra Barnabással beszélgettünk.

MM – 061.hu

A főváros egyik legfontosabb koncerthelyszínén vagyunk, a Budapest Parkban. Tavaly nyáron több mint tizenegyezer ember jött el ide megnézni titeket. Mit jelent nektek ez a helyszín?

Fekete Giorgio: Most, hogy ezen a teraszon állok, már előre kicsit másnaposnak érzem magam. De egyébként nagyon szeretek ide koncertekre járni.

Fekete Giorgio

És koncertet adni?

Héra Barnabás: Koncertet adni még jobb a Parkban.

F. G.: Nem tudom, hogy mikor voltam először a Parkban, de a legemlékezetesebb a Foals koncert volt 2016-ban.

H. B.: Én akkor voltam itt először. Szóval már kamaszkorunkban is ide jártunk mulatni, aztán ahogy idősödtünk, ide járunk koncertezni is. Először 2019-ben első lemezes, kezdő zenekarként játszottunk a 30Y előtt, aztán a Csaknekedkislánnyal léptünk fel, tavaly először pedig önálló jogon játszhattunk a Parkban, teltház előtt, ezt idén is szeretnénk megvalósítani.

Nemrég ünnepeltétek a harmadik lemez kiadásának első születésnapját, időközben pedig már a negyediket is felvettétek. Nem lehet mondani, hogy ültök a babérjaitokon. Minek köszönhető, hogy ilyen gyorsan, könnyedén kigurulnak a lemezeitek?

F. G.: Mindenképp a pénz a motiváció ebben az egészben, és a több százezer eladott fizikai példányból származó bevétel. (nevet) Nem tudom, szerintem csak annyi, hogy szeretünk zenét írni, és hogyha van időnk, akkor ezt csináljuk. Jó élmény a stúdiózás is: most például elvonultunk Budapesttől távolabb, és ott raktuk össze mind a tizenöt dalt.

Héra Barnabás

H. B.: Szerintem erre az az egyszerű magyarázat, hogy hatan vagyunk, és mindannyian írunk dalokat, így viszonylag könnyebben összejön egy nagylemeznyi cucc.

F. G.: Külön-külön csak egy nagyobb volumenű EP-t tudtunk volna kiadni.

H. B.: Én egy szarabb lemezt szerintem össze tudtam volna hozni azokkal a dalokkal együtt, amiket kidobtunk.

Milyenek lesznek az új dalok? Az előző lemezen már megfigyelhető egy rockosabb vonal. Ez marad? Barna, te úgy fogalmaztál korábban, hogy minél idősebbek vagytok, annál jobban távolodtak a retrótól.

H. B: Távolodunk a retrótól, és egyre jobban rockosodunk. Ez többek között majd a Budapest Park színpadán is kiderül június 15-én.

Tehernek érzitek-e, amikor azzal találkoztok, hogy ti vagytok az új Kispál, az új Pál Utcai Fiúk, vagy az új KFT?

H. B.: Nem, mert mi az új Pokolgép szeretnénk lenni.

F. G.: De csak miután kimaxoltuk az új Eddaságot. Nyilván felelősség, amikor az ember zenél, és az eljut az emberekhez. Emiatt igyekszünk kulturálisan minősíthető és nem szar tartalmakat előállítani. A fő elvárás pedig saját magunkkal szemben van, ez pedig az igényesség.

Egy Coviddal súlyosbított időszakban, mindössze négy év alatt sikerült a csúcsra jutnotok. Szerintetek minek köszönhető a sikeretek?

H. B.: Tegnap épp a Népszínház utcában gondolkodtam a Covid időszakon, hogy nekünk tök nagy mázlink volt azzal, hogy ez bejött abban az időszakban. Ehhez nyilván az is hozzájárult, hogy jól bánunk a social médiával, a másik pedig, hogy mi ebben a nehéz időszakban nem 45 éves, háromgyerekes családapák voltunk, akiknek azon kellett gondolkodniuk, hogyan tartják el a családjukat, hanem tényleg csak a kreativitásra koncentrálhattunk. Megcsináltuk a második nagylemezünket, amivel egy sokkal nagyobb közönséget értünk el, mint az elsővel. És persze sok szerencse is kellett ahhoz, hogy most újra a Park színpadán játszhatunk headlinerként.

F. G.: Igaz szavak. Magamra is tetoválom.

Milyen koncerteket vártok a legjobban nyáron?

F. G.: Iggy Popot! De a Franz Ferdinandot is megnézzük Veszprémben. És nagyon várjuk a ’Bánkitót’, a Kolorádó Fesztivált, és a Művészetek Völgyét is, mert mindegyik olyan fesztivál, ahol koncertezni, és ott lenni is nagyon jó.


Jön a Cult, a Simple Plan és a The Hu is

Idén is több világsztár, köztük a Cult, a Simple Plan, a Scooter, a Billy Talent, az Asking Alexander és Dj Bobo, valamint a hazai élvonal lép fel a Budapest Parkban, amely április 27-én csütörtökön az Aurevoir koncertjével nyit.

“A Parkot újraépítettük, hatvan új konténert állítottunk be az eddigi 280 mellé, elsősorban a környezeti zajhatás csökkentése érdekében. Emellett komoly infrastrukturális és technológiai fejlesztés történt”

– mondta Pálffy András, a Budapest Park vezérigazgatója a szerdai sajtótájékoztatón.

A nyitó hétvége csütörtökön az Aurevoir koncertjével kezdődik, pénteken a Punnany Massif, szombaton Parov Stelar, vasárnap pedig a 30 éves Alvin és a Mókusok lép fel.

Marsalkó Dávid (Halott Pénz), Horváth Gáspár és Kéri András (Irie Maffia) a sajtótájékoztatón

Az idei felhozatalból kiemelkedik az idén 40 éves brit rockcsapat, a Cult, amely június 27-én ad koncertet és nagy slágerei mellett nemrég megjelent új albumáról is játszik dalokat. A Scooter június 3-án, a Simple Plan június 6-án, az Asking Alexander július 2-án, a mongol The Hu július 17-én, Dj Bobo pedig szeptember 16-án lép a Budapest Park közönsége elé. Nagy érdeklődés kíséri továbbá a 80-as évek retró diszkó fesztiválját június 10-én a Boney M-mel, az Eruptionnel, az Ottawannal és Sandrával, továbbá június 17-én a Total Dance Cabrio eseményt Haddaway-jel, Real McCoy-jal és a Brooklyn Bounce-szal.

A szezon magyar fellépői közül többen új lemezzel jelentkeztek/jelentkeznek. Közéjük tartozik a Margaret Island, a Punnany Massif és a Carson Coma.

Marsalkó Dávid, a Halott Pénz frontembere elmondta, hogy május 20-án tizenkettedik teltházas koncertjüket fogják adni a Parkban – ezúttal tíz évvel ezelőtti lemezük dalait állítják középpontba új köntösben, vendégekkel. Jumodaddy (Horváth Gáspár) és Columbo (Kéri András) arról beszélt, hogy idén 18 éves az Irie Maffia, ennek jegyében május 5-én ballagási bulit tartanak. Több új dallal jön augusztus 11-én a Honeybeast, akárcsak június 29-én a Margaret Island. Az Ivan & The Parazol, amely 2012-ben játszott először a Parkban, június 8-án a Galaxisokkal egy estén ad koncertet.

Lábas Viki (Margaret Island), Felcser Máté (Punnany Massif), Fekete Giorgio és Héra Barnabás (Carson Coma)

Az idei magyar fellépők között lesz még mások mellett a Kispál és a Borz, a 40 éves Pál Utcai Fiúk, Quimby, a 30Y, a Tankcsapda, Korda György és Balázs Klári, Dzsúdló, Thy Catafalque, a Platon Karataev, a Ricsárdgír, az Analog Balaton, Deva, az AWS, a hiperkarma, Azahriah, Krúbi, Beton.Hofi és a Blahalouisiana, május 21-én pedig Csinibaba Táncdalfesztivál címmel a 40 éves Katona József Színházé a főszerep.

A parkbeli fejlesztés része a teljesen megújult főbejárat, amely mostantól több emelet magasan tornyosul. Rimóczi Imre művészeti és üzemeltetési vezető a sajtóbejáráson elmondta: ez akusztikailag is fontos lépés, az építmény ugyanis a Soroksári út felőli oldalon is bent tartja a hangot, csökkentve ezzel a környezet zajterhelését, illetve javítja a koncertek hangzását. Ugyanez a funkciója a vasúti töltés felőli akusztikai falaknak is. A főbejárat felett a Leave Reality Behind (Hagyd kint a valóságot) szavak olvashatók (a grafika Kiss-Benedek Kristóf munkája); erre a platform felületre egyébként művészeti pályázatot terveznek kiírni.

Pálffy András kitért arra, hogy a Park idén kiemelt figyelmet fordít a biztonságra; létrehoztak például egy “vibe-csapatot”, amelyik a lelki biztonságra ügyel. A zenészek számára is számos fejlesztéssel készülnek, megújul például a backstage, emellett újragondolták az úgynevezett Dombot, vagyis az éttermi részleget.

A zenén túl több társművészetnek ad otthont a Budapest Park, amely együttműködik a Capa Központtal, a Ludwig Múzeummal (amely Felsmann István Mozgó Zászló című munkájának aktualizált változatát mutatja be), illetve a Magyar Zene Házával, amely poptörténeti időszaki kiállításából hoz részleteket.