Megjelent a tragikusan fiatalon elhunyt dalszerző/énekes/gitáros, Jeff Buckley eddig kiadatlan dalait rejtő a “You and I” nagylemez. A 10 számos korong elfeledve lapult egy pincében közel két évtizeden át, amikor a Sony Music munkatársai rábukkantak, miközben Buckley egyetlen hivatalos albumának (“Grace”) 20 éves, jubileumi kiadásán dolgoztak.

061.hu

A „You and I” dalai az első Jeff Buckley kompozíciók, amelyeket a zenész valaha stúdióban rögzített. A lemezen nyolc feldolgozás kap helyet, illetve két saját nóta: az 1994-es anyag címadója („Grace”), valamint a „Dream of You and I”. Bár legendák már régóta keringtek a felvételek létezéséről, eddig sem hivatalos, sem kalóz formában nem ismerkedhetett meg a közönség Buckley korai munkásságával. A lemezt hallgatni olyan élmény, mintha a stúdió magányában kettesben lennénk a Rolling Stone magazin által a minden idők 100 legjobb énekese közé választott amerikai művésszel.

Jeff Buckley 1966-ban született Kaliforniában, és autodidakta módon sajátította el a gitározás alapjait. Az 1990-es évek elején költözött New Yorkba, ahol folyamatosan meghódította a kis klubok közönségét: a koncertjeire a legtöbbször már elővételben elfogyott minden jegy. A Columbia Records 1992-ben szerződtette, és a következő évben már meg is jelent tőle egy 4 számos élő EP, amelyet Buckley törzshelyén, az aprócska Sin-é kávézóban rögzítettek.

Pályafutása egyetlen albumát 1994-ben jelentette meg, „Grace” címmel. A lemez kulturális mérföldkőnek számít, a rajongók és a kritikusok mellett a szakma olyan nagyságai méltatták, mint Lou Reed, Bob Dylan, David Bowie, Bono és Jimmy Page. A „Grace”arany- és platinalemez lett az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Franciaországban és Ausztráliában. Buckley 1997 májusában a második lemezén („My Sweetheart the Drunk”) dolgozott Memphisben, amikor az egyik este úszás közben belefulladt a Wolf folyóba.