Nyakunkon a tavasz. Már valamivel több a fény a nappalinkban, mint január elején, de még mindig nem elég. Szóval, kapcsold fel a lámpát! A neonvilágítás ideje elmúlt, egy jól megválasztott fényforrás átalakítja a teret, és szinte észre sem veszed majd, hogy odakint sötét van.

TIHANYI RITA – 061.hu

Néhány évvel ezelőtt még számolgattunk, hogy megéri-e a LED izzó, ma azonban már szinte egyértelmű, hogy ha új izzót veszünk, az LED lesz: tovább tart, kevesebbet fogyaszt, így kíméli a környezetet is. A LED azonban ennél még sokkal többre képes: nem csak a fényerőt, hanem a színhőmérsékletet is kiválaszthatjuk. Különböző tevékenységekhez különböző színű fényeket ajánlanak a szakértők, ezért érdemes átgondolni, hogy melyik helyiségben milyen izzót csavarunk be.

A hagyományos izzólámpa színhőmérséklete 2800K (azaz Kelvin), körül van, ennél a fénynél a tárgyak színét kicsit sárgábbnak látjuk, mint normál nappali fényben. Mikor megérkeztek a LED-ek 6500K körüli színhőmérséklettel, ez a meleg sárgás árnyalathoz szokott szemek számára kellemetlen hideg, kékes színűnek hatott. Sokan azonban már felismerték ennek az előnyeit, hiszen ez imitálja leginkább a természetes fényt, sok helyen ezeket az izzókat daylight elnevezéssel árulják, ugyanis a napfény színhőmérséklete is ennél az értéknél kezdődik, sőt, még magasabb is lehet: tiszta időben akár 10000K is.

A hidegfehér árnyalaton kívül kapható melegfehér: ez hasonlít a legjobban a hagyományos izzók fényéhez, illetve a közép- vagy természetes fehér, ami a kettő közötti árnyalat. A választás preferencia kérdése – annyit érdemes tudni, hogy a hidegfehér fények segítik a koncentrációt, ezért ajánlott dolgozószobába, irodába, íróasztali lámpákba. A melegfehér fények megnyugtatóbbak, hálószobába, nappaliba ilyet érdemes venni.

Ha egy lépéssel tovább akarunk menni, akkor érdemes elgondolkodni az okosvilágításon: egy LED izzó ugyanis képes többféle színhőmérsékletre, színárnyalatra, fényerőre, így a hozzátartozó távirányítóval vagy alkalmazással nem csak ki-be kapcsolni lehet a fényeket, hanem alkalomhoz igazítani a világítást. Ha utálsz sötétben ébredni, akkor valóban érdemes lecsekkolni az okosfényeket: az alkalmazással irányíthatók általában már képesek arra, hogy egy előre beállított időpontra 20-30 perc alatt fokozatosan kapcsolnak világítást, így olyan, mintha valóban a napfelkeltével ébrednénk. A legismertebb okosvilágítás kollekció talán a Philips Hue – de ezen kívül több gyártó is foglalkozik ilyesmivel, például az Ikea is.

fotók: idealhome.co.uk

A megfelelő izzó kiválasztása után következhet maga a lámpatest: a 2018-ban népszerűek leszek a szoborszerű, plasztikus világítótestek, a lámpa legyen feltűnő, a leghangsúlyosabb berendezés is lehet a szobában. Lehet keverni az anyagokat és textúrákat, egy különleges lámpával így hangulatos összhatást kelthetünk. Nem újdonság egy kis fémes csillogás hozzáadása a berendezéshez, de 2018-ban nem a réz és a rose gold árnyalatok a menők, hanem a természetesebb fémek, mint a sárgaréz. Ehhez a trendhez tökéletesek a kisebb berendezési tárgyak, mint például egy lámpa. Ha nem szeretnél sok pénzt költeni, akkor egy olcsó lámpa és egy kis festék csodákra képes.

Ha magyar terméket vásárolnál, az Adamlamp nemzetközileg is elismert lámpákat készít, a tilka pedig eleinte csak lámpákhoz való textilkábelekkel foglalkozott, de most már saját tervezésű lámpatesteket is árulnak.

Vezető kép: passivehouseinthewoods.com/Corey Gaffer